Prhovec 2 Prhovec 2

GURS in sranje okoli odmere davka na nepremičnine

V teh dneh, po naravni katastrofi, nam je GURS začel pošiljati odmero davka na nepremičnine. Dve naravni katastrofi v tako kratkem času je pač težko prežvieti! Vsi se spomnimo, da so pred leti popisovali naše nepremičnine in da se je že dolgo časa govorilo o tem nepremičninskem davku. Problem je bil, da se ni nobena oblast upala tega narediti – sedaj, ko je voda v grlu in je to potrebno, pa se je stvar premaknila. Tako kot je bil izveden popis nepremičnin – šalabajzersko, tako je tudi sedaj s to odmero davka na nepremičnine. Neujemanje podatkov, napačni naslovi, že zdavnaj prodane nepremičnine in neažurirana evidenca..

Podatek, da se je preko 11.000 ljudi že naročilo na GURS, da bodo ugovarjali in pregledali kje so storili napako, je dokaj alarmanten znak in pokazatelj, da je bil projekt narejen kot vsi projekti v Sloveniji – preko ku.ca! GURS trdi, da se njihovi podatki ujemajo z zemljiško knjigo, ampak to ne pomaga ravno veliko, če ti podatki niso usklajeni z Upravno enoto. Pizdenja in nerganja je zelo veliko v teh dneh, predvsem pa je veliko nejevolje, saj ta davek niti ne bo tako nizek, kot je bilo sprva govora – da bi bila številka podobna tisti, ki je bila za nadomestilo za zemljišče. In niso redki, ki so dobili odmero davka na nepremičnine za garažo v vrednosti preko 70 eurov!

V bistvu lahko pogledamo na celotno zadevo iz druge perspektive – nekdo bo dobro zaslužil na račun vsega tega sranja. In nekdo, ki bi moral narediti sistem, ki bi deloval le tega ni storil. Ali pa so ljudje, ki so odločali o vsem skupaj, precej nesposobni in se niso niti zavedali v kaj se spuščajo – sedaj, ko je kriza, pa je treba nekaj storiti in ni pomembno ali so podatki napačni ali bodo ljudje preplačali davek, važno je, da so nekaj naredili, ne glede na škodo, ki bo pri tem nastala in stroške, ki jih bodo imeli. Mogoče bi bil sedaj čas, da se najde ljudi, ki so stali za tem projektom in da se s prstom pokaže na tiste, ki niso opravili svojega dela. V končni fazi bi bilo smotrno, da se obelodani stroške, ki so nastali s popisom, sistemom in vsem ostalim in da se vidi, koliko let bomo plačevali, da bomo zgolj pokrili te stroške.

Ne, ne grem se hujkaštva, ampak takšne stvari se ne smejo dogajati! Na takšne stvari bi morali biti državljani še kako pozorni in v končni fazi bi se morali zavedati da gre za naš denar – če so mi poslali napačne podatke na dom, si moram jaz vzeti čas, da bom uredil stvari, čeprav nisem jaz nič kriv. Komu naj v takšnem primeru izstavim račun? Ali pa naj bom zgolj ponižen državljan, ki mirno kima in uboga oblast! Dovolj je bilo šalabajzerizma v naši deželi. Naj nekdo odgovarja!

najina-hisa-prhovec-izlake-02.jpg

  1. Kako je možno, da bom zdaj plačal 3x več, dobesedno 3x več? In glede na celo kolono ljudi, ki čaka na posvet, verjetno nikoli ne bom mogel ugotoviti zakaj!

  2. Tako kot si napisal, oni so naredili nekaj, a je usklajeno al ne, je to v bistvu dobesedno sedaj tvoj problem. Preložili so lepo vse na državljane in če želiš imet urejeno, boš moral pač uredit TI, če ne, ti znajo še kakšno kazen napisan, ali pa pač plačaj pa tiho bodi. Koliko milijonov se je tle zadaj obrnilo verjetno ne bomo nikoli izvedeli, samo dost žalostno je, da ima ena F*** država vse podatke možne, pa ne more sestavit ene evidence skupaj. Sramota res. In sedaj si mora človek čas vzet pa po možnosti še dopust, da gre na ta GURS, kjer bo spremenil pa uredil, in še vedno ni 100%, da bo vse urejeno…

Komentarji so zaprti.