Vprašanje za milijon evrov! Kako kot samostojni podjetnik do kredita brez pologa v vrednosti milijon evrov za nakup nepremičnine? Priznam, nimam pojma in nimam odgovora, ampak očitno obstajajo banke, ki mirno dajo kredit v takšnem znesku svojim “komitentom”. Seveda je za to potrebno biti prvorazredni in ne samo amorfna gmota, kar pa je itak samo po sebi jasno.

Verjetno nisem edini, ki se preživlja na trgu kot samostojni podjetnik. Seveda nisem, saj nas je takšnih ogromno. In ko samostojni podjetnik želi kredit, se mu na banki nasmehnejo in mu stisnejo toplo roko. In to je to. Vsaj nazadnje, ko sem samo preverjal, ker so mi ponujali oh in sploh dobre pakete, sem dobil odgovor, da za samostojne podjetnike pa nimajo kreditov. Ko sem omenil poroka, zastavo nepremičnine ali dveh. Ne, nič ni pomagalo.

V teh dneh berem, da temu ni tako. Da se dobi milijon evrov kredita, za katerega je mesečni obrok preko 7.000 evrov in za katerega je potrebno imeti okoli 12.000 prihodkov neto mesečno in za katerega ni potrebne lastne participacije v vrednosti 30 odstotkov. Da tega, da ni pomembno, koliko si star, sploh ne omenjam. Očitno obstajajo krediti, ki niso namenjeni amorfnim gmotam, ker zakaj bi jih pa potrebovali?

Šalo na stran. Tale afera z Litijsko je odkrila modus operandi politike. Kako vse skupaj poteka in kakšni “protežiranci” so politični veljaki. Ni jim slabo, kajne? In verjetno tale primer ni vrh ledene gore, ampak je zgolj kocka ledu v viskiju, ki pa upam, da bo povzročila precej večje “taljenje” in bo pljusknilo še na druga ministrstva, kjer so v igri milijonski in celo miljardni zneski. Kjer se ljudje igrajo z vsotami, ki niso njihove, plačamo jih pa itak amorfne gmote.

Aha. Če kdo ve kako do kredita za milijon, se mu pa vnaprej zahvaljujem. Imam malce več okusa, kot pa je nakup stanovanja v “šelenburgu,” ampak hej, jaz sem samo amorfna gmota.