Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil samostojni podjetnik brez soglasja predsednika ustavnega sodišča

Nov dan. Nova afera. Tokrat je v javnost prišla informacija, da je bil ustavni sodnik Klemen Jaklič do nedavnega tudi samostojni podjetnik. Vse ok in vse prav. Tudi to, da se on sedaj “izgovarja” na zakon, da kot pridobitno dejavnost lahko opravlja naloge visokošolskega učitelja ali raziskovalca. Pa vendar, ali je imel on soglasje predsednika ustavnega sodišča za to? Po poročanju Mladine – NE. Kar pa seveda ni ok, kajne?

Pred dnevi so desnosučni mediji skočili na ministrico Astro Vrečko, ker je 5 odstotno zaposlena na fakulteti. Kar je vse v skladu z zakonom in je dovoljeno. Par dni kasneje pa je Urška Klakočer Zupančič pozvala, da ustavno sodišče razreši ustavnega sodnika Klemena Jakliča, ker opravlja preko s.p.-ja, pridobitno dejavnost.

Glede na to, da je v zakonu jasno definirano, pod kakšnimi pogoji lahko to počne, predvsem pa tudi, kaj lahko počne kot ustavni sodnik, je prav zanimivo, kako celotna desna sfera sedaj brani njega in kako poskuša diskreditirati vsakogar, ki se ne strinja z njimi.

Kako pač ne. Klemen Jaklič je tisti ustavni sodnik, ki je izbranec desnice oz. ki mu je Janez Janša najboljši politik. Toliko o njegovi “nevtralni” drži, ampak očitno to ni pomembno, saj se on vedno odloči drugače. Pri tem mu sicer pomaga tudi Rok Svetličič, ki ga je inavguriral Pahor, kljub pozivom, da naj zaradi njegove preteklosti tega ne stori.

Kaj se bo torej zgodilo? Prav bi bilo, da se oglasi predsednik ustavnega sodišča in potrdi ali zavrže informacije Mladine, da Jaklič ni imel njegovega soglasa za opravljanje pridobitne dejavnosti. Če je to res, potem naj se ga čim prej razreši in naj se podvomi v vse njegove odločitve kot ustavnega sodnika.

Da bo bolj jasno – pred nekaj časa se je v medijih pojavila njegova “graščina,” ki jo gradi. Potem pa so očitno prišle še ostale informacije in tudi to, da je on že od leta 2018 samostojni podjetnik. Kjer je dim, je tudi ogenj in ponavadi je pri desnosučnih ravno tako, da najbolj krčevito branijo tiste, ki so krivi, ker je takšen ukaz.

 1. DDR. Jaklič tudi meni ni simpatičen, vendar če hočemo biti objektivni, moramo pravilno prebrati četrto alinejo prvega odstavka (predvsem drugi del, za vejico, ki se nadaljuje z besedo razen) 16. člena Zakona o ustavnem sodišču. Če je Jaklič preko SP izvajal dejavnost visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca, potem menim, da ni kršil Zakona. Pa tudi soglasje predsednika US se nikjer ne omenja oz. zahteva. Menim pa tudi, da sama registracija SP še ne pomeni, da je kakršno koli pridobitno dejavnost sploh opravljal.

  Funkcija sodnika ustavnega sodišča ni združljiva:
  – s funkcijami v državnih organih, v organih lokalnih skupnostih, v organih političnih strank in v organih sindikatov,
  – z delom v državnih organih, v organih lokalnih skupnostih in pri nosilcih javnih pooblastil,
  – s članstvom v organih vodenja in nadzora gospodarskih družb, zavodov in zadrug,
  – z opravljanjem poklica ali pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja