Apple Security Scam

Ni vse, kar dobite na elektronski naslov tudi resnično. O tem sem pisal že večkrat, vendar me vedno znova presenetijo elektronska sporočila, ki delujejo precej realno, vendar so v resnici samo #scam. In marsikdo klikne na povezavo in potem pusti svoje podatke – v tem primeru podatke za dostop do Apple računa, ki je pogosto povezan tudi s kreditno kartico in se ga lahko preprosto izkoristi v čudne namene. Torej, vedno znova – previdno s temi stvarmi, predvsem pa vedno znova preverite od kje prihaja elektronsko sporočilo.

Kako ugotoviti / prepoznati, da gre za SCAM / primer PayPal

 • preverimo elektronski naslov pošiljatelja (ne samo tisto kar vidimo, ampak dejansko pogledamo naslov od kje je bila poslana elektronska pošta)
 • PayPal vedno naslavlja uporabnika z njegovim imenom in priimkom – v tem primeru tega ni bilo, ker “skemerji” nimajo vseh teh podatkov
 • preverite na kater elektronski naslov ste dobili SCAM? v mojem primeru na naslov, ki ga ne uporabljam za dostop do PayPala
 • zavedajmo se, da na spletu ni ničesar zastonj in se tako tudi obnašajmo – there ain’t no such thing as a free lunch (če vam Christian Louboutin pošlje ponudbo za 80% cenejše čevlje, mu ne verjemite!)
 • preden kliknemo na povezavo, preverimo, kam nas bo dejansko odpeljala (pogledamo URL naslov spletnega mesta, kjer bomo pristali po kliku)
 • tudi če spletno mesto izgleda povsem enako, kot je spletno mesto, ki mu zaupamo, preverimo, ali je spletno mesto (v primeru PayPala) zaščiteno s SSL-jem, oz. je dostop preko varne povezave (v brskalniški orodni vrstici, kjer vpišemo URL naslov, se nam pojavi znakec z imenom, kar pomeni, da je povezava enkriptirana) in je varno za uporabo. Lahko tudi preverite izdajatelja certifikata!

Kako vem, da je spodnji mail SCAM?

 • elektronski naslov Applea je apple.com in ne applesecurity.com
 • Apple ne bo nikoli pošiljal takšnih confirmation elektronskih sporočil
 • če kliknem na verify now, potem me to pripelje do spletnega mesta, ki je namenjen ravno temu – da se dobi podatke uporabnika in je na naslovu apple-sstore.com – to ni domena, ki bi jo Apple uporabljal

Previdno pri takšnih elektronskih sporočilih, da vam kasneje ne bo žal!

apple

 1. Ja, pa tudi pravopisne napake jih izdajo (Dears Client, informations) – te so sicer bolj očitne v primeru (strojnih) prevodov v drug jezik.
  Kam pa pelje link na FAQ?

Komentarji so zaprti.