Slovenski nogometni reprezentantje so včeraj izgubili tekmo proti Argentini (0:2). Bolj kot rezultat je marsikaterega gledalca zbodla zastava, ki so jo “naši” navijači razvili na tribuni in je imela namesto našega grba znak pripadnikov domobrancev. Namesto da bi naši nogometaši prekinili tekem in zahtevali odstranitev zastave, se je tekma nadaljevala do konca. Nekateri “podporniki” desnice so se s tem dejanjem argentinskih Slovencev strinjali tudi na Twitterju in tvit uporabnika @gorazdkocjan, ki je napisal – lepo in objavil fotografijo zastave z domobranskih znakom, je retvital tudi Janez Janša.

Žalostno, da se to zgodi dan po 70. obletnici izkrcanja v Normandiji in še bolj žalostno, da se to sploh dogaja. Taisti ljudje bi radi pač spreminjali zgodovino in pri tem uporabljajo vsa mogoča sredstva – tudi skrunjene simbolov, kot je slovenska zastava.

Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) v 15. členu piše:

(uničevanje državnih simbolov)
Kdor na javnem kraju namenoma zažge ali kako drugače poškoduje ali uniči zastavo ali grb Republike Slovenije, zastavo Evropske unije ali zastavo druge države, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.

domobranska_zastava_janez_jansa