O dogajanju v Franciji sem pisal v zapisu Življenje je življenje. Dotaknil sem se parih stvari, ki so me takrat zmotile, sedaj pa se bom dotaknil še ene, ki me moti in je bila tudi uvod v vse dogajanje v Parizu.

Koran prepoveduje kakršnokoli upodabljanje Alaha, Mohameda in drugih prerokov, celo ljudi in živali. Deloma zato, ker je čaščenje podob v islamu prepovedano, deloma zato, ker nobena umetniška upodobitev ne more biti dovolj dobra, da bi primerno izražala mogočnost Alahovih stvaritev. (vir)

Razumem, ljudje imajo pravico do svobode govora. Tudi razumem, da Charlie Hebdo temelji na tem, da se preko svojih karikatur posmehuje iz različnih ver, ljudi, situacij (Charlie Hebdo na svoj način skretao pažnju na ratne strahote u BiH). Po drugi strani pa razumem tudi, da so fanatični privrženci vere užaljeni ob takšnih provokacijah in več kot je provokacij, večja je možnost, da se bodo na svoj način odzvali na takšne provokacije.

Obsojam streljanje/pobijanje – vendar se bo tudi zahodni svet moral začeti zavedati, da so naši svetovi različni in bomo eni druge morali začeti spoštovati, predvsem pa sprejeti, če bomo želeli živeti složno in v sinergiji. In v takšnem svetu ne bo prostora za provokacije, ki rezultirajo v okrutnih pobojih.

Zakaj vse to pišem? Včeraj je Charlie Hebdo izšel v nakladi 5 milijonov (prejšnja naklada je bilo 60.000 izvodov) in je na naslovnici zopet upodobil Mohameda s tekstom “I am Charlie” in “All is forgiven”. Naklada je bila razprodana in ljudje so čakali v vrstah za svoj izvod. Glede na to, da je do množičnega pokola prišlo ravno zaradi nečesa podobnega, je to dejanje precej nenavadno – kot da bi sedeli na sodu smodnika in bi si za vsak slučaj prižgali še cigareto. Samo upam, da se zaradi tega ne bo zgodil še en pokol v Franciji, ki bo rezultiral še v več mrtvih, ali pa imel še kakšne drugačne posledice.

Verjetno sem eden izmed redkih, ki razmišlja na ta način in ki se ne istoveti s Čarlijem. In ne, nisem pripadnik nobene vere, ali sekte, zgolj razmišljam, da ima vsak vera svoje zakonitosti, ki jih je potrebno spoštovati. Glede na to, da je bila vera pred revijo, bi lahko to tudi upoštevali. Če hočemo živeti v sinergiji z ostalimi ljudmi in ostalimi verami, se bomo morali naučiti še mnogo, predvsem pa bomo morali postati bolj strpni in premisliti o svojih dejanjih, preden jih storimo.

bolsji_trg_avignon_02