Mi vsi smo kuhar

Blogi z zdravo prehrano, prehranjevalnimi nasveti, zdravimi recepti, športnimi vadbami rastejo kot gobe po dežju. Vsak dan odkrijem kakšnega novega in vsak dan znova sem presenečen, koliko se ljudje dejansko ukvarjajo v svojem življenju s temi stvarmi. Da ne bo pomote – veseli me, da so ljudje spoznali, končno, da sami odločajo o svojem zdravju in da si lahko s pravilno prehrano, predvsem pa z vadbo (hojo, tekom) izboljšajo vsakodnevno počutje.

Če je bilo pred leti, ko so blogi stopali v veljavo, zanimivo pisati o vsem na splošno, se je v zadnjih letih vse skupaj precej spremenilo. Večina novih blogov je nišnih in zajemajo zgolj eno samo nišo. Pred parimi leti so si vsi želeli biti “fashion” blogerji in nekaterim je to tudi uspelo. Potem je prišel val “travel” blogerjev in nekaterim je to tudi uspelo. V zadnjem letu in pol pa je poplava zgoraj omenjenih blogerjev, ki se ukvarjajo z zdravim načinom prehranjevanja, objavljajo recepte, smoothije, predvsem pa se veliko gibljejo.

Sam imam precej veliko srečo v življenju, da ne potrebujem shujševalnih diet, da mi telo, kljub zelo zelo velikemu vnosu sladkorja vanj (s pomočjo gaziranih pijač in sladkarij) deluje še vedno normalno in da nimam težav s prekomerno težo, ali pa kakšnih drugih problemov. V končni fazi je vseeno kaj pojem in koliko se gibljem – moja teža je zadnjih 23 let konstantna.

In sedaj zanimiv del povezan z naslovom. Trenutno se v Sloveniji vrti resničnostni šov MasterChef, kjer se Slovenci trudijo s kuhanjem. Ja, trudijo. In nekako jim ne uspeva. Ne bom kritiziral šova, ampak v Sloveniji smo vsi strokovnjaki za vse. Če primerjam naš MasterChef šov s tistim, ki je v ZDA in kjer je sodnik Gordon Ramsey, potem se lahko samo zamislim in ugotovim, da smo v Sloveniji vsi kuhar.

Vsi znamo kuhati in si upamo to pokazati celotnemu svetu. S to razliko, da bi tiste jedi iz originalnega MasterChefa rade volje plačal, večino teh domačih jedi pa bi mirno in brez razmišljanja preskočil. Pri nas vsak, ki je dvakrat spekel jajce v ponvi, misli da je kuhar in da je to njegovo poslanstvo. In potem povsem preprosto razumem, da je čedalje več kuharskih blogov in da je čedalje več strokovnjakov, ki obvladajo vse skupaj in svetujejo ostalim.

Včasih je potrebne samo malce zdrave pameti, ki nam jo zadnje čase v Sloveniji zelo zelo primanjkuje. Ampak do tja je še daleč, kajne?

sicilija_siracusa_taormina_trapani_ragusa_075