Bakle in pirotehnika na stadionu Stožice / nogometna tekma Olimpija – Maribor

Nogomet, najbolj pomembna postranska stvar, me ni nikoli pritegnil. Niti si, kot mulc, nisem želel postati nogometaš niti nisem nikoli hodil na nogometne tekme na stadione, kjer bi izbruhal ves svoj gnev in jezo, kot to ponavadi storijo navijači. Da ne bom preveč posploševal – verjetno bi bilo na tekmah precej več obiskovalcev, če ne bi navijači s svojim obnašanjem poskrbeli za to, da marsikoga mine, da bi šel na tekmo in peljal svoje otroke v pirotehnični raj.

Včeraj je potekala tekma med Olimpijo in Mariborom na stadionu Stožice / rezultat je bil 2:2 in kljub temu, da nisem spremljal tekme na televiziji, ampak samo bral tvite, sem ugotovil, da so si navijači zopet dali duška s pirotehniko. Ob golu Maribora so zagorele tribune in igrišče. Očitno je povsem preprosto prinesti pirotehniko na stadion – glede na to, kaj se je v zadnjih dneh dogajalo po svetu, bi pričakoval, da bo malce bolj poostren nadzor, predvsem pa, da do česa takšnega ne bo več prišlo. Ampak sem se motil. Da ne omenjam tega, da bi lahko očitno na stadion prinesli še precej drugih stvari, kot zgolj pirotehnike in povzročili še marsikaj drugega (v Parizu so varnostniki odkrili človeka bombo in tako rešili marsikatero življenje).

Zastavlja se mi par vprašanj:

 • varnostna služba, ki preverja obiskovalce tekme očitno ni opravila svojega dela, saj ni šlo za en pirotehničen izdelek, ki bi ga nekdo slučajno uspel prinesti s seboj, ampak za precej več kot. Zakaj imajo takšne varnostne službe še vedno licenco?
 • ljudje, ki prinesejo to s seboj, to storijo zavestno. V tem času, ko obstaja milijon posnetkov in kamer, bi lahko policija poiskala te posameznike in jim prepovedala vstop na stadion za vedno. Podobno, kot to počnejo v tujini, ker je to edini način, da ne pride do takšnih in drugačnih situacij.
 • ali navijači dejansko ne razmišljajo o tem, da na stadionu niso sami? Da lahko pride do poškodb povsem nevtralnih obiskovalcev tekme? Ali pa je njihova percepcija, da je stadion njihovo “igrišče”, kjer lahko storijo vse? Ker so pač navijači?
 • zakaj do takšnih situacij in izgredov prihaja na nogometnih tekmah, ne pa na odbojki, košarki,…? Kaj je tista specifika nogometa, da prebudi v ljudeh precej prvinske občutke?

Cel kup vprašanj, vendar na žalost brez odgovorov. Očitno se nogometne navijače tolerira v Sloveniji in se jim pogleda skozi prste, kljub temu, da uničijo stadion in povzročijo za prekinitve tekme. Ne, ne gre za navijanje in pripadnost svoji ekipi. Če gre, potem res ne razumem, kaj je to navijanje in kaj ljudje s tem dosežejo? Ali se potem, ko uničijo par stolov in vržejo par bakl na igrišče res počutijo boljše? Je to ventil, preko katerega sprostijo svoje frustracije? Tudi sekanje drv, kopanje lukenj, ali pa tek po gozdu pomagajo pri tem. Predvsem pa te stvari povzročijo manj škode, ki jo plačamo vsi!

Kot sem napisal že v uvodu. Ne razumem navijačev, niti ne razumem kaj se zgodi v človeku, ko pride na stadion in se prelevi v povsem drugo osebo. Mogoče, ko bodo nekoč stadioni res pod kontrolo in na njih ne bo “kletk” z navijači, bom tudi sam šel na tekmo. Bolj se bojim, da nikoli ne bo prišlo do tega…

Poleg tega pa me je presenetilo tudi tole – stop migrantom in naci zastave na tribunah. In spodnji tvit razloži točno to, kar očitno navijači ne razumejo..

torcida hajduk split 03

 1. Problem je, ker so v “varnostni službi” v Stožicah isti kolegi neonacisti, kot na tribunah.

 2. Poleti 2002 sta se Slovenija in Italija pomerili na prijateljski tekmi. Obe reprezentanci sta si lizali rane po neuspehu na pravkat končanem SP V Južni Koreji in na Japonskem, v našo reprezentanco se je vrnil Zahovič….
  Italijani so tekmo organizirali v Trstu. Prvič so s tem tudi Tržačanamom (njihovo moštvo igra tam okoli tretje lige) omogočili v živo videti največje mojstre calcia, drugič, zaradi bližine so spektakel omogočili tudi Slovencem. No, potem pa se je zgodilo. Slovenski “navijači” so razobesili transparente tipa “Trst je naš”, “TIGR”, “Tito”, “9. korpus se vrača v Trst” in podobno navlako, ki na fuzbal tekme zares ne sodi. Še najmanj pa “športno” izzivanje s paravojaškimi formacijami, ki so v Trstu zagrešile zločine nad civilnim prebivalstvom (si predstavljate, da bi italijanski navijači v Stožice prinesli transparente v čast Duceju in fašistom…). Poleg tega se je na igrišče usul nepredstavljiv pirotehnični arzenal, ki so ga nekako uspeli spraviti mimo neizkušenih in teh traparij nevajenih tržaških varnostnikov (v prvoligaškem Vidmu bi kaj takega bilo praktično nemogoče). Še najmanj pomembno pri tem je, da je v neregularnih razmerah in v večkrat prekinjeni tekmi, ki ni imela nobenega tekmovalnega pomena, Slovenija s Cimetovim golom celo zmagala.

  Najbrž ni treba posebej omenjati, da ti izgredi niso takrat motili nobenega levičarja, so pa zato spodbudili Italijane, da so posneli nekaj filmov o barbarskih “Slovanih”, npr. Srce v breznu.

  Tudi italijanski nogometni funkcionarji so se iz tega nekaj naučili in se ob prvi priliki tudi maščevali. Tri leta kasneje je Italija v okviru kvalifikacij za SP 2006 gostila Slovenijo. Tekma je bila v Palermu na Siciliji. Slovenskim ljubiteljem in “ljubiteljem” nogometa bistveno manj dostopnem kot npr. Videm…

  1. oprosti, ker leta 2002 nisem vedel za to nogometno tekmo in ker nisem pisal nic o tem.. aja, saj takrat se niti nisem pisal bloga..

   ne zanima me, kaj se je zgodilo leta 2002, ampak to, kar se dogaja sedaj.. ne zivim v preteklosti, ampak sedanjost in zelim iti v prihodnost..

   ali obstajajo kje posnetki, da si vse skupaj lahko ogledam? ker googlanje mi ne najde nicesar..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja