masterchef slovenija tekmovalci masterchef slovenija tekmovalci

Miša Koplova – zmagovalka MasterChefa Slovenija 2025 / ko preslana jed ni ovira za zmago

Včeraj je padla zadnja klapa šova MasterChefa Slovenija 2025. Zmagovalka je postala Miša Koplova, ki so ji sodniki namenili več točk kot Barbari Poljanec. Miša je tako domov odšla s 50.000 evri in pokalom. Meni pa je ostal slan priokus .. Zakaj?

Oddajo MasterChef rad spremljam. Nisem takšen navdušenec, kot je bila tekmovalka Pia, vendar me zanimajo komentarji, ki jih imajo sodniki oddaje. Glede na to, da se veliko prehranjujem po restavracijah z Michelinovimi zvezdicami – sicer vegansko, mi je vse skupaj precej dober pokazatelj njihovih meril.

V finalni oddaji sta mi padli v oči dve situaciji, ki ju malce težje razumem. Deset hodni meni ni mačji kašelj. Niti za tekmovalca niti za gosta. Porcije morajo biti precej majhne, predvsem pa morajo biti okusi med seboj komplementarni. Zgodilo se mi je že, da sem zavrnil kakšno hrano oz. da sem opozoril strežno osebje na “moje subjektivno” mnenje o hrani, ki pač ni bila primerna. Brez besed so jo odnesli in uredili situacijo. Ampak to ni bistveno v tem primeru.

Skozi celotno sezono so sodniki opozarjali tekmovalce, da je manj več. Očitno pa jih to ni zmotilo v finalu, ko so bile porcije, ki jih je Miša pripravila, precej velike. Tartar iz jelena je bil vsaj za tri osebe. In v restavraciji bi mirno zavrnil takšen krožnik. Da o “cvrtju” ne izgubljam besed, ampak to so verjetno moje kaprice, ko si res ne želim, da cvrtje uniči jed. Subjektivno mnenje, kot sem že omenil, je to.

Druga stvar, ki mi je padla v oči, pa je bila slana jed. Miša je pripravila jed, ki je bila preslana. Za njo je dobila oceno 7. No, moje skromno mnenje je, da če dobim jed, ki je preslana, in to ni njen namen, da takšne jedi sploh ne ocenjujem, ker jo preprosto zavrnem. Simple. Pri fine diningu je ravno za to potrebna previdnost, saj se ljudje med seboj razlikujemo, in kar je za nekoga slano, je za drugega lahko neslano. Ko je jed preslana, ni poti nazaj. Če je bila jed preslana, kot so omenili sodniki, si takšna jed ne bi smela zaslužiti sedmice.

Če je iz zapisa mogoče razvidno, da sem navijal za Barbaro – ne. Nisem. V bistvu nisem za nikogar navijal. Sem si pa želel fair borbe in obe tekmovalki sta jo prikazali. Le da so bili sodniki precej bolj na strani Miše, kar se je dejansko videli že zadnjih par oddaj. Kar me ne čudi. Če POP Tv potrebuje “všečen” obraz, potem je prava izbira Miša. Če potrebujejo osebo, ki jo je dejansko vzljubila Slovenija, potem bi bila prava izbira Barbara.

Vendar so sodniki odločili drugače. Pač njihova odločitev oz. njihove brbončice. So se odločili prav? Nepomembno. Odločili so se, kot so se. In to je to. Dobili smo zmagovalko.

Sem pa med gledanjem oddaje dobil preblisk, da bi šel k vsem trem v njihove restavracije – na žalost bo to težje izvedljivo, ker jih nimajo, in da bi se postavil v vlogo “sodnika” in subjektivno ocenjeval njihove mojstrovine, ki jih postavijo na krožnik. Ne skozi recenzijo, ampak skozi pogovor, ki si ga ponavadi deležen s chefom na koncu v takšnih restavracijah. Mogoče pa uresničnim to idejo.

Sicer pa čestitke Miši. Upam, da bo kaj več slišati in brati o njej, kot pa je o dosedanjih zmagovalcih MasterChefa Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja