Prima tobogan na Kongresnem trgu / v soboto in nedeljo, 23. in 24. julija 2016, bo na Kongresnem trgu brezplačni vodni dogodek s Prima toboganom. Dogodek sodi v okvir aktivnosti Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016, zato bo obiskovalce skozi različne vodne, izobraževalne in zabavne aktivnosti ozaveščal o pomenu vode za življenje posameznika in trajnostnem ravnanju z vodnimi viri.

Dogodek bo dobrodelno obarvan, saj bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje 30 otrokom iz socialno šibkejših okolij zagotovilo počitnice na slovenski obali.

Vodni dogodek s Prima toboganom, ki bo v soboto, 23. julija, od 10. do 21. ure in dan kasneje od 10. do 19. ure, je del projekta Primavoda, v okviru katerega JP VODOVOD-KANALIZACIJA s sloganom »Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.« z različnimi izobraževalnimi in ozaveščevalnimi aktivnostmi spodbuja pitje vode iz pip in pitnikov ter trajno in odgovorno ravnanje s pitno vodo in vodnimi viri.

Dogodek bo zato v največji možni meri organiziran trajnostno in s preudarno porabo vode. Prima tobogan bo deloval po principu kroženja vode z minimalnim dotokom, upoštevajoč higienske standarde. Z vodo bomo ravnali odgovorno in trajnostno, odpadno vodo pa odvedli v Centralno čistilno napravo Ljubljana in jo nato očiščeno vrnili nazaj v naravo. Ocenjena dnevna poraba vode je med 30 in 35 m3. Enaka količina vode je na primer potrebna za proizvodnjo 2,5 kg čokolade ali za izdelavo enega računalnika.

Na vodnem dogodku, ki ga organizira JP VODOVOD-KANALIZACIJA v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in izvajalcem, podjetjem Ekstrem, se bodo obiskovalci lahko spuščali po Prima toboganu, si naravno pitno vodo na posebnem pitniku natočili s pomočjo lastnih misli, se odžejali na številnih pitnikih, v vodnem baru pa osvežili s sadnimi koktajli, pripravljenimi na vodni osnovi. Poleg tega bodo obiskovalci lahko igrali odbojko na vodi, se fotografirali v foto kotičku “velikan v Ljubljani”, uživali v skokih v velikanski akvarij in ostalih atrakcijah, ves čas tudi ob ritmih Radia Antena. V parku Zvezda bo oba dneva gostovala Odprta kuhna, ki bo tokrat organizirana kot piknik na zelenicah parka. Poskrbljeno bo tudi za ločevanje odpadkov.

Zaradi zagotavljanja varnosti vseh udeležencev dogodka bo prizorišče ograjeno in zavarovano. Vstop na dogodek bo mogoč prek sedmih vhodov – iz smeri Plečnikovega trga, Plesne šole Kazina, Wolfove in Gosposke ulice ter iz vseh treh izhodov iz Parkirne hiše Kongresni trg. Ta bo odprta ves čas dogodka, prav tako parkirišče Šumi. Na Slovenski cesti bo na odseku pri Kongresnem trgu v smeri proti središču mesta zaprt en vozni pas. Obiskovalcem svetujemo, naj tudi za prihod na prizorišče uporabijo trajnostna prevozna sredstva in se pripeljejo z mestnimi avtobusi, s kolesi ali pridejo peš.

Pred uporabo Prima tobogana se bodo morali udeleženci dogodka registrirati in upoštevati higienska priporočila. Otroci do 8. leta starosti pa se bodo lahko v spremstvu staršev oziroma skrbnikov spustili po eni od dveh stez Prima tobogana, sicer pa spuščanje po toboganu v parih ali skupinah ne bo dovoljeno.

Na prizorišču bodo postavljene tudi kabine za preoblačenje, kljub temu obiskovalcem svetujemo, naj pridejo v kopalkah ter se s tem izognejo gneči pred kabinami. Vsem, ki se bodo želeli spuščati po Prima Toboganu priporočamo, da s seboj prinesejo blazine oziroma kopalne obroče, saj bo tako spust še prijetnejši.

Uporaba Prima tobogana bo brezplačna in na lastno odgovornost.

Prima tobogan na Kongresnem trgu / 23. in 24. 7. 2016
Prima tobogan na Kongresnem trgu / 23. in 24. 7. 2016