Slovenski košarkarji so postali zmagovalci Eurobasketa in povzročili evforijo v celotni Sloveniji. Uspelo jim je, kar ni uspelo politikom v celotni zgodovini Slovenije – združili so Slovence ne glede na vero, državljansto ali pa politično pripadnost. No, mogoče ne čisto vseh, saj nekateri so še vedno verjeli, da je za zmago “kriv” bog in ne ekipa. In včeraj zvečer so prišli nazaj v Slovenijo in na Kongresni trg v Ljubljani. Pa bi bilo mogoče boljše, če sploh ne bi prišli …

Na Brniku se je zbrala množica ljudi, ki je pričakala naše zlate košarkarje, ki so se potem z avtobusi odpeljali proti Ljubljani. Vse skupaj je bilo super pokrivano s strani Pop TVja. In kljub temu, da ponavadi “pizdim” nad njih, tokrat lahko rečem samo – kapo dol za ves angažma okoli košarke. Če sem bil na začetku skeptičen, potem sem v zadnjih dneh spremenil svoj pogled in Peter Vilfan in Sanja Modrič sta več kot odlično opravila svoji vlogi.

Kongresni trg se je začel polniti že par ur pred prihodom naših košarkarjev. Kljub dežju se je zbralo več kot 20.000 privržencev košarkarjev, ki so čakali svoje šampione. Vzdušje je ogrevala skupina Kingston – jaz sem že ob omembi tega skomignil z rameni in nisem bil presenečen, ko sem slišal kako na silo so “peli” in kakšna glasba je donela iz zvočnikov.

Množice ni motilo to, saj je bila evforija prevelika in pričakovanje, da prihajajo tja športniki, ki so celotni Evropi dokazali, da so najboljši košarkarji za naslednja štiri leta, je bilo preveliko. In tako so prišli tja naši športniki. Sam sem imel namen iti na Kongresni trg in iskreno priznam, da mi je bilo žal, da nisem šel – dokler nisem slišal “voditelja” Danija Bavca, ki je povezoval prireditev in mu je jo uspelo uničiti s svojim “besedičenjem” in poskusom biti zabaven.

Ne. Naši športniki si niso zaslužili takšnega vodenja. In ne, tudi podporniki naših košarkarjev, ki so se zbrali na Kongresnem trgu in čakali v dežju, si niso zaslužili tega “komornega” vzdušja, ki ga je uspel pričarati s svojimi “šaljivimi vložki”, ki jih je razumel zgolj in samo on.

Fantje na odru so si zaslužili slavo in čast in ne neko “maloumno” pametovanje in tikanje – kljub temu, da je verjetno z vsemi njimi na ti, bi jih lahko že zaradi “rispekta” vikal in s tem pokazal odnos, ki ga ima kot novinar / voditelj do športnikov. V končni fazi ne verjamem, da so skupaj pasli krave. In namesto, da bi poskušal biti zabaven in imeti “šaljive” vložke, bi lahko prepustil govor njim in predvsem ne bi poskušal biti “zabaven” – izkazalo se je, da je bil zelo duhamoren in množico je iz evforije uspel spraviti v neko čudno “neživo” stanje.

Na srečo so bili vsaj naši košarkarji na odru toliko proaktivni, da je vsak vsaj za trenutek vzel v roke stvari in dvignil vzdušje. Da tega, da niso dobili šampanjca na odru in bi z njim škropili ljudi v prvih vrstah niti ne omenjam.

Škoda. Celotna prireditev bi lahko izpadla vrhunsko, tako pa je izpadla precej “tragikomično” in na žalost nisem samo jaz opazil tega, ampak tudi vrsta ostalih sotviterašev. Mogoče je drugič vseeno precej bolj smiselno pripraviti prireditev, kjer ne bi bilo toliko dolgovezenja, ampak bi bila pozornost usmerjena na tiste, ki so si to zaslužili – košarkarji, ki jim je uspelo nemogoče.

p.s.: če bi vse skupaj vodila Peter Vilfan in Sanja Modrič, se upam stavit, da bi ljudje rajali do jutra na Kongresnem trgu …