Manner napolitanke. Odkar sem odkril, da so veganske, so moje najbolj priljubljene napolitanke. Kljub temu, da je vegansko v trendu šele zadnja leta, pa so njihove napolitanke veganske že zelo zelo dolgo. Še preden je bilo vegansko trend! Ampak k bolj pomembni temi – ko sem pisal o tem, da imajo v Hoferju Manner napolitanke po nizki ceni, je bilo kar nekaj odzivov, da so to drugačne napolitanke, kot tiste, ki jih lahko kupim v Mullerju!

Da ne bom dolgovezil. Podjetje Manner, ki je nastalo leta 1890, prve napolitanke pa je začelo proizvajati leta 1898 ima samo en recept in eno tovarno, kjer delajo njihove napolitanke! Vse napolitanke, ki jih lahko kupite v različnih trgovinah so enake – tako po recepturi, kot po sestavinah in ni razlike med napolitankami za različne trge – razen emabalaže. Namreč na Manner napolitankah je Štefanova katedrala na Dunaju in za prodajo v nekatere dela sveta jo umaknejo.

Pred dnevi sem dobil vabilo na ogled proizvodnje Manner napolitank na Dunaj in priznam, da sem se razveselil tega kot majhen otrok. Nisem še bil v tovarni “čokolade” in z veseljem sem potrdil vabilo.

Podjetje, ki ga je ustanovil Josef Manner je družinsko podjetje. Leži sredi mesta Dunaj in dnevno proizvede 45 ton “sladkarij”. Dnevno proizvedejo 1.000.000 75 gramskih napolitank – delo večinoma poteka avtomatizirano in sprehod po proizvodnji je bil dejansko zanimiv.

Pred vhodom v proizvodnjo smo se morali zaščiti, razkužiti in slediti navodilom. Večnadstropne hale so polne strojev, ki omogočajo proizvodnjo zadostnih količin napolitank in ostalega asortimana, ki ga podjetje ponuja – ne, ne izdelujejo samo napolitank. V spodnjem videu je kratek prikaz kako poteka izdelava napolitank, ki imajo skrivno formulo. 5 oblatov in štiri plasti čokoladne kreme, ki jo brizga stroj. Potem sledi sušenje in naprej na rezanje in pakiranje. Vse poteka avtomatsko in pod budnim očesom kamer in senzorje, ki avtomatsko preverjajo velikost, težo in pravilno obliko – če ni po standardu, gre v izmet.

Letni promet podjetja Manner je okoli 200 milijonov evrov. Zaposlenih imajo okoli 700 ljudi in njihove napolitanke so na prodaj v preko 50 državah. Po tržnem deležu so prvi v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. V zadnjih parih letih so investirali več kot 40 milijonov v samo posodobitev proizvodnje, vendar se nimajo namena širiti ali pa premakniti proizvodnje izven mesta.

Podjetje Manner proizvaja različne izdelke tudi za druge blagovne znamke – recimo Sondey, ki je znamka Lidla – za njih delajo napolitanke, po njihovi recepturi. In kot sem zgoraj omenil – ne, Manner napolitanke so po celem svetu enake!

Nisem pojedel vseh napolitank in sedaj tudi razumem, zakaj ljudje, ki delajo v tovarni niso debeli, kot bi mogoče najprej pomislil. Namreč bolj lačne so oči, kot pa je dejansko lačen človek. In imam občutek, da je doma pred televizijo lažje pojesti 400 gramsko vrečko škrinc, kot pa jih v tovarni!