Katedrala sv. Štefana / Stephansdom / Dunaj / fotografije

Ko si na Dunaju, ne moreš mimo katedrale sv. Štefana (Stephansdom), ki leži v centru mesta. Stephansdom oz. Štefanova cerkev na Dunaju je bila zgrajena leta 1147 in je najpomembnejša gotska stavba v Avstriji. Njen južni stolp – Steffl je simbol mesta Dunaj (visok je 137 metrov).

Pogled, še posebej v sončnem dnevu, pritegne streha katedrale, ki jo sestavlja preko 230.000 “strešnikov” – ena stran je narejena kot mozaik – orla z dvema glavama – simbol Habsburžanov, na drugi strani pa je vzorec iz črno, rumeno, zelenih “strešnikov”.

Ko si na Dunaju na obisku tovarne Manner, potem imaš možnost, da si ogledaš katedralo sv. Štefana tudi tam, kjer ni odprta za obiskovalce. Podjetje Manner že od nekdaj finančno podpira to cerkev in imajo zaposlenega človeka svojega človeka, v kombinezonu Manner barve, ki pomaga pri restavraciji cerkve. In on ima ključe do vseh skritih kotičkov, kamor nas je tudi peljal.

Če si lahko obiskovalci ogledajo samo osnovne dele cerkve, pa smo se mi lahko povzpeli na podstrešje, na del, kjer imajo zbirko kelihov (vse je originalno), prav tako pa tudi v prostore pod cerkvijo, kjer je veliko število kosti in pa še dodatni prostori, kjer so shranjeni številni kipi. Da tega, da sem lahko “splezal” na sarkofag sv. Štefana, niti ne omenjam.

Strah me je višin in do cerkva dolgo časa nisem imel pozitivnega odnosa. V zadnjem času pa sem, kot sem že parkrat omenil, spremenil pogled na cerkve in jih z veseljem obiščem. No, ko smo se sprehajali po zunanji strani cerkve, precej visoko nad tlemi, me je parkrat močno stisnilo pri srcu, vendar sem preživel.  Spodaj so fotografije in kratek film.

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis