Krokus pomladanski zafran na Veliki planini 7 Krokus pomladanski zafran na Veliki planini 7

Polja krokusov (pomladanski žafran) na Veliki planini so vredna ogleda / fotografije

Na Veliki planini v tem času cvetijo polja krokusov (pomladanski žafran). Namesto snega je Velika planina odeta v vijoličaste barve in neskončno število obiskovalcev, ki občudujejo naravo, jo fotografijo in pri tem tudi uničujejo krokuse, ko hodijo po njih. Definitivno priporočam obisk Velike planine, vendar polagam na srce tudi, da poskusite čim manj uničevati naravo.

Ena izmed najbolj preprostih poti na Veliko planino, če želite vseeno storiti nekaj za svoje fizično počutje in se ne zgolj pripeljati na vrh z gondolo, je “pohod” iz Kranjskega Raka.

Sledite cesti mimo Kamnika in Stahovice proti prelazu Črnivec. Cesta je precej vijugasta in ko boste zagledali oznako za Kranjski Rak zavijte levo. Potem nadaljujte pot in pri Volovjeku zavijte levo na makadamsko cesto in se peljite po njej. Neskončno število parkiranih vozil vam bo potrdilo, da ste na pravi poti.

Sedaj se lahko odločite – ali želite daljši pohod ali krajši pohod. Če slednjega, potem se peljite z avtom še naprej po cesti in nikar ne zaprašite vseh mimoidočih, kot to počnejo nekateri. Ko pridete do rampe, se boste morali ustaviti. Potem se začne precej strm del, ki ga je hitro konec.

Takrat se začne odpirati pogled  na polja krokusa in na veliko število pastirskih domov (aka čudovito urejenih vikend hišk) in predvsem na različne gorske domove: Črnuški dom, Jarški dom, Domžalski dom.

Vendar pozor, v teh dneh je število obiskovalcev Velike planine precej večje, kot je sicer, saj je pogled na cvetoči krokus nekaj, kar marsikoga premami, da se odloči “športno udejstvovati”.


  1. čudovite barve. poznam narcise na golici, krokusi na veliki planini pa so zdaj prišli na listo kraj, ki jih bom obiskal

Komentarji so zaprti.