Kako začeti jadranje? Tako, da se z jadrnico odpelješ do Skradina in greš na voden ogled Nacionalnega parka Krka, kjer izveš kup zanimivih stvari. Če sem bil dolgo časa prepričan, da so turistični vodiči nesmiseln strošek, sedaj lahko trdim povsem drugače.

Nacionalni park Krka je eden izmed tistih naravnih parkov, ki je vedno obiskan – poleti je v njem tudi po 10000 obiskovalcev. In število obiskovalcev je vsako leto višje – letos za 15%, kar pomeni preko milijon in pol obiskovalcev. Cena vstopa – iz Skradina in z ladjico do parka je poleti 180 kun, v posezoni pa 110 kun.

Sam sem bil nazadnje parku Krka pred par leti in v tem času se je precej spremenil. Uredili so poti, veliko več je gostinske ponudbe, tudi več ljudi je zaposlenih (preko 450) in vse skupaj izgleda kot iz pravljice. Samo gostov je preveč. Včeraj jih je bilo preko 5000.

Seveda je največji čar vsega kopanje v reki Krka pod slapovi – območje kopanja je zelo omejeno in varnostniki ne pustijo skakanja iz slapov. Voda je topla in zato privlači vse, ki želijo narediti selfija v vodi. Vendar je mene bolj kot to zanimal krog okrog slapov in zgodbe, ki nam jih je pripovedoval vodič.

Sicer je ogledal trajal tri ure, vendar bi lahko nadaljeval še ure in ure in poslušal vodiča, ki je pripovedoval o prvi elektrarni, ki je bila postavljena v parku, o tem, kako so nekoč živeli ljudje v teh krajih, o količini vode, ki vsako sekundo steče čez park …

Na srečo je naš vodič bil zabaven in je pripovedal peripetije, ki jih je imel s slavnimi obiskovalci: Bill Gates, Eva Longoria, Tony Parker, Tommy Hilfiger … Ampak, kot je z vsako dobro stvarjo, se je tudi ta končala. In na ta park sedaj gledam malce drugače, kot sem pred tem!