Včasih na Youtubeu naletiš na posnetke, ki te popolnoma presenetijo. Tudi posnetki Zagorja ob Savi iz leta 1977 so takšno presenečenje. Glede na to, da sem do 15 let nazaj živel v Zagorju, se ga tudi sam precej dobro spominjam. Sicer sem bil leta 1977 star tri leta, ampak Zagorje ob Savi se ni veliko spremenilo.

No, da ne bo kdo razumel narobe. V Zagorju je bolj malo ostalo od industrije – ni več podjetij, ki so bila v tistih časih (Svea, Deloza, Rudnik …) in so dajala kruh prebivalcem. Zaprli so rudnik in takrat je v Zagorje prišlo precej denarja, ki je bil namenjen temu. Kasneje so uspešno odgnali investitorje, ki so želeli postaviti tovarne v Zagorju.

Ni več bazena, ki je bil nekoč v Zagorju in kjer smo kot mulci preživljali dneve in kasneje tudi noči. Je pa zato sedaj veliko več urejenih zelenih, parkov, sprehajalnih poti. Tudi rondo sodi v to kategorijo in dva semaforja. Nek most, kamor se obesijo ključavnice je tudi v Zagorju.

In tržnica, ki je zamenjala staro zgradbo, kjer sem vsako jutri s smučkami čakal, da smo s smučarskih klubom šli na trening na smučišče. Tudi “Evropark” je sedaj v Zagorju in urejen Ruardi.

Par novih objektov so zgradili v Zagorju, par podjetij je propadlo, nastalo nekaj novih in niso vsi mladi pobegnili v večja mesta s trebuhom za kruhom.  Sicer pa se prav veliko ni spremenilo.

Verjetno sam malce drugače vidim Zagorje, kot pa ga vidijo tisti, ki živijo v Zagorju. Ko enkrat nisi več tako vpleten, potem so stvari malce drugačne. In ja, Zagorje se je spremenilo, ampak meni se kljub temu, da so ti posnetki stari 42 let zdi, kot da bi bilo v Zagorju še vedno vse enako.