Za 19-mesečnega Krisa je Slovenija (in tudi ostali svet) zbral 3,5 milijona evrov! Ni majhna vsota za tako kratek čas, kajne? Kaj pa sedaj in kako naprej? Se zavedamo, da je Krisov v Sloveniji vsak dan več? Se zavedamo, da je veliko ljudi izkoristilo to priložnost in skočilo na vlak zbiranja denarja (ja, nekdo je prodajal Tupperware posodo in znesek bi namenil Krisu). Ni poanta zapisa, da sem razsodnik o teh stvareh, ampak v vsakem dobrem se najde tudi nekaj slabega, gnilega ..

Kris je združil Slovenijo. Končno se ni nihče več spraševal o desnih in levih in ostale težave so bile v drugem planu. Kris je bil majhen, Krisova starša sta bila fotogenična in primerna za pred objektiv. Zgodba se nas je vseh dotaknila. Kdo bi pustil umreti 19-mesečnega otroka. Vsak od nas bi storil vse, da bi njegovo življenje obrnilo v drugo smer in vsi smo pomagali. Vsak po svojih močeh.

Malce kasneje so prišle v javnost informacije, da Krisovo zdravljenje že poteka v Sloveniji. Da njegova zdravila niso poceni in da je ZZZS dala za njegovo zdravljenje že precej velik znesek denarja. Da ne bo pomote – prav je tako. In vesel sem, da ZZZS opravlja svoje delo. Zdravilo, ki stane 2,3 milijona evrov pač še ni na voljo v Evropi in posledično ga ZZZS ne more kriti. In takšnih primerov, ki bi potrebovali enako zdravljenje kot Kris je v Sloveniji še precej. Bomo sedaj za vsakega zbirali denar? Bomo za vsakega krivili državo, da ne da denarja za njegova zdravila.

Sam sem bil med tistimi, ki bi se raztrgal za to, da otrok dobi zdravila. Kljub temu, da nimam veliko sem pomagal po svojih močeh. In vesel sem, da je tako storilo še neskončno veliko ostalih. Ampak pogasili smo iskrico, ogenj pa še vedno gori. In jutri bo namesto Krisa Janez, ali pa Mehmet, mogoče John. In vsak starš si želi, da bi imel zdravje otroke in vsak si želi, da bi živel dostojno življenje. In takšnih otrok in primerov je v Sloveniji še zelo veliko. Tudi tisti delavci, ki morajo s 600 evri preživeti svoje otroke so v podobni situaciji – ko ne morejo omogočiti otroku vsega, kar bi mu želeli in to ni v njihovi moči. In če gremo sedaj zbirati denar za vse, ki potrebujejo pomoč bomo hitro ugotovili, da sami nimamo dovolj, da bi lahko pomagali vsem, ki so se znašli v takšni ali drugačni situaciji.

Kris bo dobil svoje zdravilo. Kaj pa Janez, Mehmet, John? Kaj pa Francka, ki bi potrebovala pomoč, ampak jo je sram prositi za to, ker je navajena biti skromna? Ja, kdor se bo medijsko izpostavil in ga bodo kamere imele rade bo dobil veliko več kot pa nekdo, ki je reven in že tako nima ničesar.

Prav je, da znamo pomagati. In prav je, da smo pomagali. Ampak kaj bomo sedaj? Bomo rekli, da Janezu, Mehmetu, Johnu ne bomo pomagali, ker so njihove zgodbe manj žalostne? Ali pa pač, da nimamo več denarja, ki bi ga darovali? To je pa vprašanje za naslednjih n-milijonov evrov, kajne?