Bad Religion Bad Religion

Majica z logotipom banda Bad Religion “razpihuje sovraštvo in nestrpnost do katoliške vere” / Davorin Kopše

Kako nor je svet v katerem živimo, je danes dokazal Davorin Kopše, ki ima v svojem twitter profilu zapisano: Slovenija Slovencev, Evropa Evropejcev, demokracija, vztrajanje … Vlada Janeza Janše. Njega je zmotila majica poslanca Levice – Primož Siter je imel oblečeno majico z logotipom banda Bad Religion (“crossbuster”, ki ga je že sredi osemdesetih let ustvaril Brett Gurewitz.

Kje je problem? Da se nekdo v Sloveniji počuti užaljenega, ker prvič v življenju vidi logotip banda, ki je na sceni že od leta 1980.

Slovenska snežinka pa trdi, da Primož Siter s to majico v DZ in preko javnega TV prenosa razpihuje sovraštvo in nestrpnost do katoliške vere, s čimer je globoko prizadel moja verska čustva. Kaj bi se zgodilo, če bi ta oseba vedela, da so Bad Religion naredili priredbo Christmas Songs.

Tako si nekateri predstavljajo demokracijo. Njih boli vse, kar ni po njihovo. Oni se zavzemajo “za svobodo govora”. Oni lahko lažejo, podtikajo, grozijo. Pa je vse “svoboda” govora. Zaboli jih pa, ko vidijo logotip banda Bad Religon … Resno???

Zapis iz leta 2011 .. 
Skupina Bad Religion se je po trinajstih letih vrnila v Slovenijo, na Punk Rock Holiday festival, ki te dni poteka v Tolminu. Prvič so igrali v Križankah v Ljubljani, v okviru Vans Warp Toura, katerega se tako basist Jay Bentley, kot kitarist Greg Hetson, s katerimi sem se imel priliko precej dolgo pogovarjati, spominjata. Pevec Greg Graffin je bil pred koncertom, ko se je sprehajal po zaodrju malce zadržan, vendar se je vse skupaj spremenilo kot je stopil na oder pred zbrano publiko.

Njegovo koketiranje s publiko, kot tudi interakcija, ki jo je vzpostavil v svoji 30 letni karieri je fenomenalna. Nekdo, ki ne pozna skupine Bad Religion ne bi mogel reči, da so fantje na odru stari več kot 45 in nekateri 50 let. Energija ki jo izžarevajo je enaka tisti izpred 13 let, ko sem jih prvič videl v živo in je takšna energija, ki jo v Sloveniji vidiš redko pri kakšnem bandu.

Repertoar, ki so ga zaigrali je bil precej pester in se je vračal v preteklost, kot tudi na njihov zadnji single – LA is burning, Punk Rock Song, Atomic Garden, Recipe for hate, No Control, Along the Way,…. in seveda ni šlo brez legendarnega komada Generator, ki so ga zapeli z glasno podporo publike.

Na tem mestu je potrebno omeniti odlično varnostno ekipo, ki je pomagala vsem, ki so hoteli “stage dajvat”, vendar jim to niti ni uspelo, ker je bil oder oddaljen preveč od publike in so jih prijazno pospremili izpred odra. Čestitke za dobro delo, sploh v primerih, ko so se “punksi” poškodovali in so jim varnostniki pomagali.

In če se vrnem nazaj k Bad Religion. Po koncertu sem imel precej dolg pogovor z njihovim basistom Jayem Bentleyem v zaodrju. Spomni se prvega koncerta v Sloveniji in dejal je, da je bil, ko so prispeli v Tolmin, totalno navdušen nad lepotami tega kraja. Ko sem mu razložil glede smučanja v bližnji okolici je dejal da bo začel razmišljati o počitnicah pri nas.

Kot ljubitelja njihove glasbe me je zanimala zgodba o sloganu (prečrtan križ) in je dejal, da so bili takrat 15, 16 let stari mulci in ko je pevec Greg Graffin pokazal ta simobil so bili vsi takoj navdušeni (v bistvu je komentiral z besedami Holy Shit!).

Fantje prihajajo iz različnih krajev, Jay je konkretno Los Angeles, dočim Brian je iz East Coasta, kar jim ne omogoča da imajo vaje kot bi si jih želeli imeti. Vendar jim ni problem igrati skupaj, saj imajo toliko kilometrine, da vse to brez težav odigrajo.

Jay pravi da v tem kar počne uživa tako močno, da mu kljub temu da je že 30 let v tem poslu to še vedno predstavlja užitek in predvsem zabavo. In ko se odpravi na oder ima še vedno mravljince in tremo. Pomemben mu je odziv publike, saj se lahko tako še bolj poistoveti z njo in lažje komunicira. In včerajšnja publika je bila super, kot se je sam izrazil.

Jay ima 17 let starega sina (za predstavo, kako stari fantje so to), kitarist Greg pa 14 let staro hčerko. In zanimivo je, da je sin od Jaya zagrizen reper, ki se pridruži “fotru” tudi na odru med kakšnim komadom, vendar je Jay spraševal po kom se je njegov sin vrgel. Pri Gregu je povsem drugače, saj je njegova hčerka punkerka (in to je komentiral z besedami I probably fucked up something!).

Po tem pogovoru so fantje šli v avtobus in se odpeljali na Portugalsko – več kot 30 urna vožnja, ki jo je Jay komentiral – spim, berem knjigo, spim, berem knjigo, malce se kregamo, spim, berem knjigo.

Za zaključek je Jay dodal, da si srčno želi, da se tudi drugo leto vidimo v Tolminu, kjer pa ne bo ostal samo en dan, ampak si bo vzel več časa, da spozna lepote Slovenije, saj je Slovenija čudovita – vsaj po tistem, kar je videl včeraj.

Bad Religion
Bad Religion
 1. Se strinjam, da je odziv Davorina pretiran in nepotreben.
  Vendar pa mislim, da taka oblačila niso primerna za v parlament. Lahko gremo spet v vse opevano “svobodo govora” ampak tako obnašanje naši družbi vsekakor ne pomaga.

  1. Če taka majica ni primerna potem tudi razne verižice in podobno s križi niso!
   prečrtan križ je enako kot neprečrtan!
   Samo še tega se nam manjka, da bomo imeli v parlamentu pred vsako sejo molitev!
   Naj nehajo žalit moja čustva, ker se spotikajo ob hudo majico.

Komentarji so zaprti.