Skupino Andropavza sestavljajo: Andrej Predin – vokal, kitara, Blaž Gregorin – bobni, Davorin Pavlica – kitara in Marko Vavpotič – bas kitara. Preštej do tri je njihov prvi single in video zanj je “sestavil” Rok Predin.

Če se kdo sprašuje kaj je andropavza? Andropavza je mena moških, ki sicer ni priznana s strani Svetovne zdravstvene organizacije se pa o njej precej piše in govori.

Na spletni strani, ki še nastaja imajo zapisano: Andropavza nismo samo štirije fantje, ki so zbežali od otrok in žena v prostor za vaje. Andropavza smo stanje duha in ogledalo generacije!

Andropavza je nastala leta januarja 2017, ko so se na pivu dobili stari prijatelji Davorin, Marko in Andrej. Beseda je dala besedo, v debati se je pojavila pobuda, da bi se pod večer kdaj dobili, kaj zaigrali in zapeli. Andrej je dodal, da ima nekaj pesmi že napisanih in da ni treba da začenjajo iz ničle. Besede so krvavi žulji na prstih postali, začeli so vaditi, maja istega leta pa se jim je pridružil bobnar Blaž in začeli so se ostriti obrisi nove glasbene skupine.

Skupino tako sestavljajo: Marko Vavpotič skrbi za nizke tone na bas kitari, hitri prsti Davorina Pavlice so se pognali po električni kitari, Blaž Gregorin je prekaljeni bobnar, ki je skupino ukoreninil, Andrej Predin pa je kot pevec in ritem kitarist poskrbel za avtorstvo skladb.

“Ime benda namiguje na našo starost in pristop h glasbi, ne pa tudi našega odnosa do glasbe. Praviloma nastajajo nadobudne glasbene skupine v srednji šoli ali najkasneje na faksu, mi pa smo se zbrali kot starši, (včasih) utrujeni od služb, ki trkajo na vrata krize srednjih let. V prostoru za vaje smo našli zatočišče pred obveznostmi vsakdana, postali smo drugopubertetniki. Je pa res, da nismo povsem neizkušeni, Davorin Pavlica in Blaž Gregorin imata za seboj kar nekaj desetletij glasbene kilometrine.”

Deset avtorskih skladb so kmalu zvadili in leta 2018 stopili na koncertne odre. Po prvih koncertih so dobili dovolj samozavesti, da so se lani novembra odpravili v studio, kjer so pod producentsko taktirko Domna Graceja in ostrim ušesom Jeana Markiča posneli dve skladbi. Na prvi izdani – Preštej do tri – na njej igra Domen trobento, Jean pa hammonde in rhoadse. Obe skladbi sta bili posneti na mah v enem dopoldnevu.

Skladba Preštej do Tri je nostalgičen poklon prvim doo wop skupinam in s tem zgodovini rock’n’rolla. Preslikana je v evropsko tradicijo šansona in govori o prepovedni ljubezni, o ukradenih trenutkih sreče, o hrepenenju in občutku, da smo sami proti svetu.

Andropavza se trenutno pripravlja na promocijo svoje prve skladbe, z mislimi pa je istočasno spet v studiu, kamor se bodo v kratkem ponovno odpravili.

Sledite jim lahko:

Preštej do tri

Preštej do tri in se obrni k meni,
ne boj se v temi, nežno me objemi,
preženi skrbi, … preštej do tri.

Rojena sva v času zvezd, ki ne marajo za nas,
in ko te bom poljubil, ne bo mi žal.

Deževne noči, najino so zavetje.
Šepet v temi, prebuja se v ptičje petje,
preženi skrbi, … preštej do tri.

Rojena sva v času zvezd, ki ne marajo za nas,
in ko te bom poljubil, ne bo mi žal.

Rojena sva v času zvezd, ki ne marajo za nas,
in ko te bom poljubil, ne bo mi žal.

Preštej do tri,
preštej do tri,
preštej do tri.

Andropavza
Andropavza