Nadškof Zore: Namesto nakupov cvetja in sveč, škofje letos vabimo vse, da darujete za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij

Včeraj je potekala tiskovna konferenca o stanju Covid-19 v Sloveniji. Govorec Jelko Kacin je napovedal govornike in med njimi je bil tudi nadškof Zore v imenu predst. verskih skupnosti v Sloveniji. To, da ni bil tam v imenu ostalih verskih skupnosti je verjetno vsem jasno. Njegova izjava o tem, kako naj darujejo verujoči letos, pa je bila vsaj zame povsem nekorektna in neprimerna situaciji in tudi namenu tiskovne konference.

Kaj je torej izjavil nadškof Zore?

Namesto nakupov cvetja in sveč, škofje letos vabimo vse, da darujete za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij.

Ja, institucija, ki ne plačuje davkov je na tiskovni konferenci pozvala, da naj ji ljudje donirajo. Medtem, ko se ostali poslovni subjekti morajo sami znajti v teh razmerah in nimajo možnosti nagovarjanja svojih “strank” preko tiskovnih konferenc.

Ampak najprej je potrebno razčistiti nekaj drugega. Nadškof Zore ni bil tam v imenu predst. verskih skupnosti v Sloveniji, kljub temu, da ga je tako napovedal Jelko Kacin. Tukaj je dokaz, da je šlo za zgolj in samo eno versko skupnost:

In če potem nadaljujem. Očitno govorec Jelko Kacin ni bil na isti novinarski konferenci, ampak je bil na neki drugi, kajti to, kar on trdi v svojem tvitu ne drži!

Je razlika, kajne? Nadškof ni pozval k prestavitvi obiskov grobov, ampak zgolj to, da obiščejo grobove v domači župniji. In glede na to, da gre za najranljivejše je to vsekakor vse prej kot ok.

Sicer pa imamo mi ustavo, ki pa očitno nima več nobene veze z realnostjo:

7. člen
Država in verske skupnosti so ločene.
Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.