Pošlji SMS VAL5 na 1919 za Botrstvo in namesto 10, kupi 5 sveč!

Pogled na pokopališča je v zadnjih dneh doživel svoj vrhunec. Vsak grob ima minimalno 10 svečk (ki stanejo od 1€ do 4€), da o vseh rožah, ikebanah, vencih in kaj vem kaj še vse prinesejo ljudje na grobove, niti ne govorim. Precej čudna situacija je tole, kajti v Sloveniji imamo trenutno več kot 100.000 brezposelnih ljudi, ki dobivajo podporo države – no, ti vsaj dobijo svoje mesečne “dohodke”, za razliko od veliko ljudi, ki cel mesec delajo in na koncu ostanejo brez svoje “mezde”.

Vsa stvar v Sloveniji je vsako leto še hujša – namreč grobovi celo leto niso urejeni, niti očiščeni, v tednu pred dnevom mrtvih, pa se le to spremeni. Posledično pa se tudi poveča število sveč in rož na grobovih.

Če preko palca zapišem da je v Sloveniji preko 500.000 grobov, na katere so v teh dneh “žalujoči” dali vsaj za 10€ sveč in ostale “svinjarije”, ki bo čez par dni delala škodo na smetiščih, potem je vse skupaj precej preprosto. Več kot 5mio eurov se zapravi za en dan, ki pa je pomemben le za to, da se vidi, da “svojci” še vedno mislijo na pokojne, ki se jih sicer med letom ne spomnijo – da ne bo pomote – niso vsi takšni, ampak za boljše razumevanje situacije moram biti precej bolj kruto realen.

Če bi se del tega denarja razdelil med ljudi, ki potrebujejo denar za preživetje, za to, da ne bi poslušali zgodb, ki se dogajajo v Sloveniji, potem bi bilo vse skupaj precej drugače.

Ideja je preprosta – namesto 10 svečk jih kupite samo 5, ostala sredstva pa namenite tistim, ki jim takšna sredstva lahko pomagajo – mrtvi so na žalost že mrtvi in jim kupi sveč ne pomenijo nič – pomenijo pa zavistnim sosedom, ki hočejo biti boljši in “duplirajo”, oz. pretiravajo z vsemi dodatki na grobovih.

Sicer ideja ni še povsem zrela za Slovenijo, vendar je moje mnenje, da bodo tudi Slovenci kaj kmalu ugotovili, da je to zgolj in samo en dan, kot vsak drug in da mrtvim te stvari nič ne pomenijo – nekomu, ki nima denarja za kruh in mleko pa bi to pomenilo zelo veliko – in tudi mrtvim bi to več pomenilo, kot pa da jih zapisajo s svečami na grobovih!

Torej – pošlji SMS VAL5 na 1919 za Botrstvo, namesto da kupiš 10 sveč!

Več o projektu botrstvo v Sloveniji

botrstvo

 1. Pozabljaš, da je strošek za ene prihodek za druge.

  Sicer pa sam ne bom, tudi letos, kupil nobene sveče. Čeprav sem bil ravno včeraj na pokopališču. Na pogrebu. Deset let je bil star.

  In, če komu pomagajo sveče, pri prebolevanju takšne izgube, kdo sem jaz, da bi mu to s svojim moraliziranjem preprečeval.

 2. Had, ker je to očitno zelo varovana skrivnost, je morda tebi jasno:
  – koliko me bo SMS stal?
  – koliko od tega bo prejela ZPMLJ, koliko Telekom in koliko DURS?
  – ali lahko sodelujejo le naročniki Telekoma, ali vsi lastniki mobilnikov?

  Mimogrede, takšnega zmazka kot je tole spodaj, jaz še nisem videl:

 3. Mi je ratalo izbrskati, kako to gre.

  Na kratko:

  Ne glede na to, ali v SMS zapišeš VAL1, VAL2, VAL3, VAL4 ali VAL5,
  doniraš natanko 1 EUR, ki ga prejme ZPMLJ v celoti.

  Poleg tega plačaš še strošek poslanega SMSa po običajni ceni,
  od tega pa prejme DURS 21% DDV, ostalo pa Mobitel ali Si.mobil donira v lastnem imenu ZPMLJ.

  http://www.mobitel.si/storitve/sms-donacije.aspx

  https://www.facebook.com/simobil/posts/302573266539058

  Slike pa ne bom priložil, saj Kaja tudi brez tega verjame ;-)

Komentarji so zaprti.