Naslov zapisa je nastal na podlagi odzivov oz. komentarjev na objavo, da je bil dr. Andrej Stare med športnim prenosom na delovnem mestu alkoholiziran. Rahlo sem presenečen, da se velikemu delu Slovencev zdi to povsem sprejemljivo in takšno dejanje celo podpirajo. Očitno je alkohol del naše folklore in kot tak splošno sprejemljiv. Meni pa je to precej žalostno, predvsem pa zelo zelo narobe.

Razumem, Slovenci imamo alkohol v DNKju. Mlajše generacije so malce drugačne in se ta zakoreninjenost počasi spreminja. Vendar bo potrebno še precej časa, da nam alkoholiziranost na delovnem mestu ne bo nekaj povsem normalnega.

Včeraj sem pri različnih komentarjih poskusil izpostaviti dejsto, da alkoholiziranost na delovnem mestu ne bi smela in ne sme biti tolerirana. Vendar smo tudi tu na različnih bregovih, saj nekateri mirno zapišejo, da je boljše, da je dr. Stare alkoholiziran na delovnem mestu, saj je tako bolj zabaven, kot pa če je trezen. Ko pa omeniš voznika avtobusa, ki prevaža otroke in njegovo alkoholiziranost pa je to nekaj povsem drugega.

Ta dvojna merila, ki jih vsak postavlja, so precej dvorezen meč. Predvsem pa so zelo narobe – dr. Andrej Stare je dal občutek celotni Sloveniji, da je alkohol kul, ker je tako bolj zabaven. Pa vendar temu ne bi smelo biti tako. Ravno obratno. Ali je res potrebno, da si zabaven biti alkoholiziran? In kje je meja, kdo jo postavlja, kdaj je nekdo kul, če je pijan?

Jaz sem za ničelno toleranco do alkohola. Za volanom bi bil najbolj srečen, če bi bila postavljena toleranca na 0,0. Vendar se bojim, da temu ne bo tako, kajti v Sloveniji je to pač del naše “kulture”, da se ga napiješ toliko, da ne veš več kaj govoriš, predvsem pa da se ne spomniš prejšnjega dne.

Da tega, kakšne so posledice alkoholiziranosti v družinah in pri posameznikih niti ne omenjam. Ampak za velik del Slovencev je pač alkohol povsem sprejemljiv na delovnem mestu. Z drobnim tvistom – da oni povedo na katerih delovnih mestih je to sprejemljivo.