had blog roni kordis had blog roni kordis

Napitnine

Gres na bencinsko in ti nekdo ocisti stekla in mu pustis 200 sit. Gres v restavracijo na kosilo in mu pustis 10% od zneska racuna. Gres v trgovino in pustis prodajalki drobiz, ki ti ga vrne. Gres v lokal na pijaco in pustis 300 sit. In to vse v enem dnevu. Prav zanimiva je ta navada napitnin. In ce ne pustis napitnine, te marsikdo prav cudno pogleda, ali pa skoraj da napizdi. Pa se mi poraja vprasanje. A dobi delavka za tekocim trakom, ki ima ze tako zelo nizko placo, kdaj napitnino? A dobi en smetar, ki cel dan prezivi zunaj, kdaj napitnino? A dobi ena tajnica v pisarni, ki pridno in vestno opravlja svoje delo, kdaj napitnino? Ne dobi. Niti jaz ne dobim napitnine za delo, ki ga opravljam. Pa vendar dajem napitnine. Sedaj ce malce karikiram. V enem dnevu dam napitnin za vec kot tisocaka, kar je “vec kot pa moja urna postavka” (samo zaradi lazje predstave). In potem se vprasam, a jaz hodim v sluzbo, da dajem drugim? Potem bi lahko to odstel v napovedi za dohodnino? Mogoce bi bil lahko donator leta? Vem ja, butaste ideje, ampak stvar je precej zanimiva, ce zacnes razmisljati o njej. Pa vendar povsem preprosta! Se pac odlocis in ne dajes vec napitnin. In prisparas denar, ki pa ga zapravis za kaj drugega :) Denar pac mora kroziti. Odlocitev je pa odvisna od posameznika!

 1. Pa v Sloveniji se gre – recimo v ZDA je sploh nezaslisano, ce ne das napitnine. Meni gredo napitnine na zivce: naj mi zaracunajo, koliko pac menijo, da je primerno, ne pa da se moram jaz praskati po glavi, ce in koliko napitnine naj dam. Zato je ponavadi ne dam, pa je.

 2. se strinjam s teboj.. in velikokrat ko placam s kartico se naredim malce cudnega in ne dam napitnine.. po pogojem seveda, da mi postrezba ali pa celo hrana ni bila vsec.. kar tudi glasno povem :) in pricakujem da se mi vsaj opravicijo, ce dajo punci v joto (ki jo naroci brez KLOBASE, ker je vegetarijanka) klobaso :)

 3. ne mores primerjati smetarja/tajnice/delavke za trakom/nekom, ki dela cel dan pred račutalnikom z nekom, ki dela v gostinstvu.

  V ZDA so “tipi” dejanski denar od katerega se prezivljajo. ampak pustimo ZDA, itak Sloveniji (in tudi v Avstriji) dajemo tip takrat, ko smo zadovoljni s potrežbo, serviranjem, hrano, ipd. seveda ne daš napitine, če greš na kavo (čeprav se na dunaju to ze dela), vsekakor pa daš, če greš ven več kot le na kavo. Predvsem v restavracijah, kavarnah, ipd.

 4. Na Dunaju sem v neki slaščičarni pustil 4.5 eura za kavo. Nisem pustil napitnine :P

  Za klobaso v joti bi jih nazaj poslal in prosil novo porcijo.

 5. hja, take so cene, posebi če imaš kakšno posebno željo. sicer pa mene kar glava boli, ki prepačunavam v SITnike, kok na dunajcu pustim za kave. v povprečju po 2,5€ na kavo in požrem še cmok zravn, ko pustim kak cent ali dva napitnine. 600 SIT za kofe, čist navadn kufe….huh…

 6. če je prijazna kelnarca dobi napitnino :) Sicer pa kot si omenil … denar mora krožit. Sam vedno pustim napitnino oz. zaokrožim ceno navzgor.

  Ena zanimiv link na to temo:

Komentarji so zaprti.