Ja, pravilno si prebral/a. To je bilo dve leti nazaj. V nedeljo pa se spet odpravljam v svet fotografije, na sejem Photokina, v Koeln.

V času interneta in sodobnih tehnologij, ni ravno veliko novosti, ki bi zdržle toliko časa in bi se prikazale na samem sejmu. Vendar sejem sam vseeno ponuja precej novosti v digitalni fotografiji. Predvsem je zelo opazen napredek na segmetnu DSLR (digitalni zrcalno refleksnimi fotoaparati) kjer vsako podjetje, ki nekaj velja v svetu fotografije, izboljšuje in predstavlja novosti tega trenutno najbolj zaželjenega segmenta. Zakaj? Veliko nas je navajenih na analogne fotoaparate, ki so omogočali vse ročne nastavitve, kjer si lahko sam določil kaj in kako želis, da izpade slika, kar je pri segmentu kompaktnih digitalnih fotoaparatov le redkost. Prav tako večina fotografov, ki se s fotografijo ukvarja malce več kot samo ljubiteljsko, ima doma dosti opreme, ki so jo uporabljali pri analognih fotoaparatih. In DSLR segment združuje ravno to dvoje, možnost izkoristka obstoječih objektivov in digitalni zapis na različne medije (CF, SD, itd kartice).
Na sejmu je bila seveda največja gneča okrog Canonovega EOS 1Ds mark II s 16,6 Mpixli, s katerim je tako postal vodilni v svetu DSLR fotoaparatov.

To mu omogoča 16MP CMOS slikovni senzor in pa nov Digic 2 procesor. Cena tega fotoaparata je nekje okrog 2 mio sit, kar pomeni, da se bo uporabljal zgolj v profesionalne namene, nam smrtnikom pa bo ostala le misel na to, kaj vse omogoča. Prav tako je Canon predstavljal EOS 20D, DSLR fotoaparat z 8,2 MP, ki omogoča zajem do 5 slik na sekundo in je v cenovnem razredu, ki je dostopen malce širši množici in sicer okrog 400k sit. Prav tako je Canon predstavil supertelefoto objektiv EF 1200mm, preko katerega je bil pogled zelo »podroben«. Gneča pa ni bila samo zaradi DSLR-jev, ampak tudi zaradi povsem novih kompaktnih digitalcev razreda IXUS. Najbolj me je presenetil IXUS 40, ki ima 2 inčni prikazovalnik in je od njegovega predhodnika IXUSA 430 precej tanjši in predvsem v makro fotografiji precej boljši. IXUS i5 je najmanjši Canonov digitalni fotoaparat, ki pa premore 5MP in 6,5 kratni dogitalni zoom. Slednji bo verjetno precej dobrodošel na kakšnih potovanjih, ker se prijetno prilagodi vsakemu žepu. Poleg samih fotoapratov je bilo na Canonu predstavljenih še nekaj novih foto tiskalnikov iz razreda Selphy, ki se razlikujejo po kvaliteti in načinu tiskanja.
Nikon je na svojem prostoru pokazal najnoveši DSLR fotoaparat D2X, ki ima 12,4 MP in možnost zajema 5 slik na sekundo, oz. s posebno funkcijo omogoča zajem 8 slik na sekundo, vendar se velikost slike spremeni na 6,8 MP. D2X je kompatibilen z vsemi Nikkorjevimi DX objektivi in prav tako z Nikkorjevimi AF objektivi. Ta fotoaparat naj bi predvidoma prišel na police okrog januarja 2005, vendar cene še niso znane. Veliko gužve je bilo okrog modela D70, ki je cenovno najbolj ugoden v tem segmentu glede na ceno/ponujeno. V segmentu digitalnih fotoapartov pa je Nikon predstavil novo serijo COOLPIX in sicer model 4800, ki ima 4 MP in 8,4 kratni optični zoom, model 8400, ki ima 8MP in pa objektiv, ki je ekvivalenten v 35 mm fotografiji 24-85mm, le ta fotoaparat dopušča makro posnetke iz oddaljenosti 3 cm. In nazadnje še model 8800, ki ima prav tako 8MP, poleg tega pa ga odlikuje še 10 kratni optični zoom, ki je ekvivalenten 35-350mm v 35 mm fotografiji. Ta fotoaparat naj bi prišel na tržišče v tem mesecu. Prav tako, kot Canon je tudi Nikon predstavil svoj novi telefotoobjektiv AF-S VR Nikkor 300mm z zmanjševalcem vibracij in narejenim s povsem novo Nikonovo tehnologijo.
Fuji je imel največji razstavni prostor na samem sejmu in precej atraktivno ponudbo (hostese). Pa vendar je bilo videti kar nekaj novosti, ki bodo kmalu prišle na trg. Ena izmed njih je prvi Fuji-jev DSLR FinePix S3Pro, z 12 MP(6,17 M S-pixels + 6,17 M R-pixels) in zelo všečno obliko, ki prijetno sede v roko. Prav tako ustrezajo F navoj objektivi Nikona nanj, kar je dokaj dobra novica. Cena S3Pro naj bi se gibala nekje okrog 3000 eurov. Poleg njega pa je bila predstavljena še cela kopica digitalnih fotoaparatov in sicer serije S: FinePix S20 Pro (6.2 MP (3.1 M S-pixels + 3.1 M R-pixels) in 6 kratnim optičnim zoom), FinePix S7000 (6.3 MP in 6 kratni optičnim zoom), FinePix S5500 (4 MP in 10 kratnim optical zoom) in FinePix S3500 (4MP in 6 kratni optični zoom). FinePix serije F: FinePix F810 (6.3 MP, 4 kratni optični zoom), FinePix F450 (5.2 MP, 3.4 kratni optični zoom) in FinePix F440 (4.1 MP, 3.4 kratni optični zoom) in najnovejši FinePix F455 (5.2 MP, 3.4 kratni optični zoom).
FinePix serije E: najboljši model je FinePix E550 (6.3 MP, 4 kratni optični zoom), FinePix E510 (5.2 MP, 3.2 kratni optični zoom) in FinePix E500 (4.1 MP, 3.2kratni optični). FinePix serije A, ki je vstopna serija Fujijevih digitalnih fotoaparatov: FinePix A340 (4.0 MP,kratni optični zoom), FinePix A330 (3.2 MP, 3 kratni optični zoom), in FinePix A120 (3.1MP, 3.1 kratni digitalni zoom). Poleg vseh teh novosti na področju fotoaparatov, pa je predstavil tudi Fujifilm Digital Mobile Printer MP-100, ki omogoča tiskanje fotografij preko IR, ali BT povezave direktno na Polaroid papir. Največji del njihovega razstavnega prostora pa je bil posvečen razvijanju slik in pa samo obdelavi filmov.
Pentax, čeprav pri nas ne tako znana znamka, kot predhodnice, je na sejmu prikazal kar nekaj novosti. Predstavil je najmanjši DSLR fotoaparat z imenom PENTAX *istDS, ki ima 6,1 MP, prav tako pa je predstavil tudi objektiv PENTAX DA Zoom 18 – 55mm F3.5 – F5.6 AL, ki je namenjen ravno Pentaxovim DSLR-jem. Poleg tega pa je predstavil še celo paleto digitlanih fotoaparatov: Optio 750Z (7 MP, 5 kratni optični zoom), Optio SV (5 MP, 5 kratni optični zoom), Optio X (5 MP, 3 kratni optični zoom), Optio S5i (5 MP, 3 kratni optični zoom), Optio S50 (5 MP, 3 kratni optični zoom) in pa Optio MX4, mešanico med kamero in fotoaparatom (3 MP, 10 kratni optični zoom).
Konica Minolta je predstavila svoje DSLR, Dynax 7D, ki ima v ohišje vgrajeno zaščito proti tresenju in je prvi na svetu s to tehnologijo v tem segmentu. Dynax 7D ima 6,1 MP in 2,5 inčni zaslon na hrbtu. DiMAGE A200 (8 MP in 7 kratni optični zoom, ki je ekvivalenten 28-200mm) z gibljivim LCD zaslonom in sistemom proti tresenju. DiMAGE Z3 (4MP, 10 kratni optični zoom in 4 kratni digitalni zoom, kar omogoča 48 kratni zoom), prav tako opremljen s sistemom proti tresenju, ki pride zelo prav pri takšnih zoomih. DiMAGE Z10, najhitrejši digitalni fotoaparat v svojem razredu (samo 0.5 sekunde potrebne da začne normalno funkcionirati)(3,2 MP in 8 kratni digitalni zoom), DiMAGE G530 (5 MP in 3 kratni optični zoom), DiMAGE X50 (5 MP, 2,8 kratni optični zoom, samo 0,5 sekunde do začetka delovanja aparata in pa 2 inčni LCD prikazovalnik) in DiMAGE X31 (3, 2 MP, 3 kratni optični zoom).
Olympus je prikazal poleg svojega E-1 DSLR-ja, ki ima precej novo zasnovo optičnega senzorja (4:3) model Olympus E-300. Ta DSLR se odlikuje z 8 MP in pa s samimi objektivi (Zuiko), ki šele prihajajo na tržišče, prav tako pa je Sigma naredila že objektive ki pašejo na Olympusove DSLR-je. Pri nas je cena tega fotoaparata okrog 450k sit, večji strošek pa prinese nakup dodatne opreme, ki je potrebna za uporabo. Poleg tega je bilo na sejmu predstavljeno: µ-mini DIGITAL (4 MP, 2 kratni optični zoom), ki bo verjetno pristal v torbici kakšne ženske, saj je narejen v paleti različnih barv.
Samsung se ni predstavil v segmentu DSLR, je pa zato predstavil precej novosti med samimi digitalnimi aparati: Digimax V70 (7 MP, 3 kratni optični zoom in 2 inčni zasukljiv LCD prikazovalnik), Digimax V6 (6 MP, 3 kratni optični zoom in pa poseben sistem, ki omogoča uporabo 9 različnih baterij), Digimax UCA-4 (4.1 MP in 3 kratni optični zoom), Digimax U-CA 501/505 (5 MP in 5 kratni digitalni zoom), Digimax A6 and A5 ( 6MP in 5 MP), Digimax A400 (4MP in 2,8 kratni optični zoom). Pa vendar to še ni vse. Zraven je še veliko novih modelov, ki pridejo na tržišče v začetku leta.
Sony je predstavil svoj novi model Cyber-shot V3 (7,2 MP, 4 kratni optični zoom, Carl Zeiss Vario-Tessar optika, 2,5 inčni LCD prikazovalnik) za katerega upa, da bo veliko povpraševanje, kajti z njim posega že na višji trg, kajti ta fotoaparat omogoča veliko ročnih nastavitev. Cyber-shot T3 (5,1 MP, 3 kratni optični zoom, Carl Zeiss Vario-Tessar optika, 2,5 inčni LCD prikazovalnik), Cyber-shot L1 (4,1 MP, 3 kratni optični zoom, Carl Zeiss Vario-Tessar optika), Cyber-shot P150 (7,2 MP, 3 kratni optični zoom).

Vseh modelov je bilo na letošnjem sejmu veliko več in če bi želel opisati vsakega posebej, bi verjetno ne zadoščala cela številka Mobineta. Je pa zanimivo videti razvoj digitalne fotografije v zadnjih parih letih in jo primerjati z razvojem SLR fotografije v zadnjih 10 letih. Če bo šel razvoj tako hitro naprej, potem bo Photokina vsake dve leti prinesla tisoče novih modelov fotoaparatov, številke pixlov pa se bodo dvignile v nebo. Le, da imamo to srečo, da zaenkrat tega še tehnologija ne omogoča.