had blog roni kordis had blog roni kordis

Slovenski euro kovanci

1. januarja 2007 bomo upokojili naše tolarje in jih nadomestili z euri. Prehod na eure nam je Banka Slovenije olajšala z euro kalkulatorji, o katerih pa ima vsak od nas svoje mnenje.
Na javni razpis za oblikovanje podobe našega eura se je prijavilo 132 predlagateljev in predlagalo 699 motivov. Banka Slovenije in Ministrstvo za finance sta izbrala predlog avtorjev Miljenka in Maje Licul in Janeza Boljke, ki so za motive kovancev izbrali:
1 cent štorklja
2 centa knežji kamen
5 centov sejalec
10 centov neizveden Plečnikov načrt slovenskega parlamenta
20 centov lipicanci
50 centov Triglav
1 evro Primož Trubar
2 evra dr. France Prešeren

Če koga zanima več o eurih, si lahko prebere na strani evro.si, čeprav me je nasal opozoril na pravilno zapisovanje eura:
25. člen:
Z dnem uveljavitve tega zakona se v zakonih in drugih predpisih beseda “evro” v vseh sklonih nadomesti z besedo “euro” v ustreznem sklonu.

Prav tako je na spletnih straneh Banke Slovenije vse o postopku zamenjave eura.

So vam naši euro kovanci všeč?

Pri www.moro.si pa lahko naročite evropski denar Avstrije, Nemčije, Španije, Nizozemske, Belgije, Irske, Portugalske, Grčije, Italije, Francije, Luxemburga in Finske.

  1. Em, v zakonih in drugih predpisih/aktih se uporablja euro (ker so naši ritolizniki brez hrbtenice in se pustijo hlapčevati) drugače pa se piše eVro in tako bi moralo tudi ostati POVSOD. So mi pa slovenski evro kovanci všeč.

  2. poglejste si na strani evro.si … če že govorimo ali se piše z u ali z v . he he:)

  3. Kot piše v zgornjih komentarjih… v slovenščini je edina slovnično pravilna možnost še vedno evro z V-jem.

Komentarji so zaprti.