Beseda sproščen je očitno trendy beseda letošnjega leta. Vsi smo sproščeni, vzdušje je sproščeno, cene so sproščene. Ups, slednje je še kako resnično!
Od včeraj imamo vsi odjemalci električne energije in zemeljskega plina možnost sami izbirati svojega ponudnika energije. Ponudniki energije pa imajo možnost sami sproščati, beri dvigovati, cene energije.
Kaj to v končni fazi pomeni za nas, odjemalce. Imamo možnost izbire. Vendar med kom naj izbiramo, če ni tuje konkurence, oz. če ni tujih dobaviteljev energije. Vendar je pomembno, da imamo to možnost. In ko izberemo ponudnika, ki je cenejši od ostalih, ima on možnost dvigniti ceno. To je sproščenost!
Cena električne energije je sestavljena: DDV 16,7%, trošarina 0,9%, dodatek k omrežnini (določi ablast) 5,1%, omrežnina (določi jo agencija RS za energijo) 39% in električna energija (ceno določi dobavitelj) 38,3%.
Cena zemeljskega plina pa je sestavljena: DDV 16,7%, taksa in trošarina 5,8%, cena za uporabo omrežij (določi jo agencija RS za energijo) 24,9% in cena zemeljsega plina (ceno določi dobavitelj) 52,6%.

Ste že izbrali svojega dobavitelja energije?