Beseda sproščen je očitno trendy beseda letošnjega leta. Vsi smo sproščeni, vzdušje je sproščeno, cene so sproščene. Ups, slednje je še kako resnično!
Od včeraj imamo vsi odjemalci električne energije in zemeljskega plina možnost sami izbirati svojega ponudnika energije. Ponudniki energije pa imajo možnost sami sproščati, beri dvigovati, cene energije.
Kaj to v končni fazi pomeni za nas, odjemalce. Imamo možnost izbire. Vendar med kom naj izbiramo, če ni tuje konkurence, oz. če ni tujih dobaviteljev energije. Vendar je pomembno, da imamo to možnost. In ko izberemo ponudnika, ki je cenejši od ostalih, ima on možnost dvigniti ceno. To je sproščenost!
Cena električne energije je sestavljena: DDV 16,7%, trošarina 0,9%, dodatek k omrežnini (določi ablast) 5,1%, omrežnina (določi jo agencija RS za energijo) 39% in električna energija (ceno določi dobavitelj) 38,3%.
Cena zemeljskega plina pa je sestavljena: DDV 16,7%, taksa in trošarina 5,8%, cena za uporabo omrežij (določi jo agencija RS za energijo) 24,9% in cena zemeljsega plina (ceno določi dobavitelj) 52,6%.

Ste že izbrali svojega dobavitelja energije?

7 Responses to Sproščen trg z električno energijo in zemeljskim plinom

 1. Prelc pravi:

  V vsakem primeru smo ga najebali. :D

 2. Darja pravi:

  Had, mislim, da nam eden od novih sproščenih dobaviteljev elektrike sproščeno ponuja tri žrnice, če se sproščeno odločimo zanj.

 3. Matej pravi:

  Mi lahko razložiš prednost, ko bo na trgu tuj dobavitelj energije?? Pa ne reči cena, ker se bom smejal…

 4. had pravi:

  mi lahko razlozis prednost, ki jo imam sedaj, kot koncni uporabnik, ko lahko izbiram med razlicnimi dobavitelji elektricne energije? ce je bila ta sproscenost edini razlog za to, da se bodo lahko visale cene, potem je ne potrebujem..

  sicer pa imas prav.. le zakaj bi imeli tudi tuji ponudniki moznost vstopa na nas trg.. kdo jih le potrebuje.. saj imajo lahko nasa podjetja monopol..

  modra, zelena, kaj vem kaksna energija se.. do sedaj se o teh stvareh ni govorilo, sedaj pa je to kar naenkrat hype.. pa tudi cene te energije so visje, kot pa ostale.. le zakaj?

 5. Matej pravi:

  kolikor je meni znano bomo s tujimi punudniki ravno tako prileteli na trg monopola, naštej koliko dobaviteljev ima Nemčija (meni znana dva), koliko jih imamo mi (5). V glavnem pa je vsa zadeva farsa tako v Sloveniji kot v tujini (tudi tam so energetski monopolisti), ne verjameš vprašaj prijatla Gregorja (al pa se dogovormo za kak pir (kokakolo) ;-) pa do konca podiskutiramo)

  PS
  Mal te morm provocirat, ker vidm da ti preveč vsi po dlaki grejo… :-)

 6. ervinator pravi:

  Trg električne energije je sproščen najprej zaradi direktive Evropske komisije, torej v dobro nas vseh. Pričakovan dvig cene elektrike za porošnike ne bo večji od 3 %. Tuja konkurenca bo v taki ali drugačni obliki prišča, brez skrbi.

  P.s.: Å koda zate se mi zdi, da si začel blebetati v stilu Vezjaka in Mesarića.

 7. Matej pravi:

  Trg električne energije je sproščen najprej zaradi direktive Evropske komisije, torej v dobro nas vseh.

  Hahahahahahaha… ne v dobro nas v dobro distributerjev, ki šele prihajajo….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.