had blog roni kordis had blog roni kordis

Spoštovana urednica revije Ona, Sabina Obolnar

Spoštovana urednica revije Ona, Sabina Obolnar, verjamem, da vam je v življenju precej hudo, če se morate kot novinarka in urednica ukvarjati z blogerji in našimi zapisi. Verjamem, da vam je bilo to dvodnevno prebiranje blogov nekaj najtežjega, kar ste počela v svojem novinarskem življenju. In prav rad vam verjamem, da je to, kar ste zapisala v uvodniku revije Ona, vse čista resnica. Ampak to je zgolj in samo vaša resnica, ki jo zapišete kot urednica edicije Dela.
Ne bom vam oporekal vašega novinarskega dela, ki je bilo že parkrat na častnem razsodišču, kajti v končni fazi sem jaz samo pisec bloga, ki nima življenja, ki uživa znane in neznane substance in katerega vsebina je tako nevzdržna in prav tako jezik, da je vse skupaj spakedranščina in katerega svet je tako prazen in bolano jezen, da smo vredni prezira širše množice in bralcev revije Ona.

Pa vendar. Ali ste kdaj pomislila, da svet blogerjev ni samo črn? Da so pisci blogov ljudje, ki svoja mnenja, izkušnje in ideje delijo tudi z ostalimi. V končni fazi je število blogov v Sloveniji preseglo mejo 10000. Če se ozrete čez planke, boste ugotovili, da je pri nas vse skupaj še v razvoju in takšna kategorizacija, oz. takšna strokovno psihološka ocena blogerjev, kot ste jo podala v uvodniku nikakor ne drži.
Ste se kdaj vprašala, kdo je sploh pisec bloga? Ste kdaj spoznala kakšnega blogerja in z njim spregovorila nekaj besed? Ali pa ste vse to ugotovila na podlagi dvodnevnega mukotrpnega prebiranja blogov? Je res potrebno narediti takšno kategorizacijo piscev bloga, če pa se vam niti ne sanja, kdo stoji za katerim blogom?
Če stojite za vašim uvodnikom, potem trdite, da je minister Žiga Turk, pisec bloga, uživalec neznanih ali znanih drog? Da Majda Širca, bivša ministrica, ne zna uporabljati domicilnega jezika? Ali pa je mogoče Marko Crnkovič tako prazen in bolano jezen, da mora pisati blog?
Ali pač niste točno vedela kaj bi napisala v uvodniku in ste se spravila na napačne ljudi? Sicer pa res, kaj bomo mi, ki ne vemo, kako se napiše uvodnik, proti odgovorni urednici Sabini Bolnar, katere besede so svete?

Vaš uvodnik jemljem precej osebno in me zanima, če ste prepričana, da je bilo vaše pisanje argumentirano in v skladu z novinarsko etiko? Ali pač kolumne in uvodniki ne sodijo v to poglavje in v njih lahko modrujete, kakor pač želite?

V svojem imenu vas pozivam, da še enkrat premislite o zapisanem in poskušate najti stik s kakšnim piscem bloga in šele potem delate zaključke.

Da vam pomagam, tole se je pojavilo na blogih:

Nek uvodnik v neki reviji
SabIna oBOLNAr
Odgovor Sabini Obolnar, odgovorni urednici One
O, bolna Sabina
Nek uvodnik v neki reviji
Blogerji – fuj!

 1. “Spoštuješ” jo iz navade? Ker sam jo samo berem, to jo pa res, samo upoštevam je ne. Bolno, malo.

 2. Ne verjamem, da bi gospa tole objavila v rubriki Pisma bralcev. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je vešča zgolj enostranske komunikacije. Bi bila pa vesela, če bi mi dokazala da se motim :-)

 3. Vidim, da si prebral… Precej uščipne in zaboli, kajne?

  Čisto brez pomena in povoda. Ah.

 4. Kaj ce si je pa doticna zamislila le dobro brezplacno reklamo za njeno slikanico, ker je vedela, da se bodo blogerji “vstali”?? ;)

 5. Prebral sem zadevo in teta nekaj piše o uživanju neznanih substanc. Kje se to da nabavit, pa ne omeni. Da ni to neposredno povezano s prepovedjo prodaje norih gobic v Amesterdamu in se je scena preselila v LJ?

 6. @markedzani: In kaj potem? Dejstvo je, da je napisala. Ko besede zapustijo avtorja, živijo svoje življenje. Lahko se je postavit na moralno vzvišeno pozicijo in reči “odpustimo ji, saj ne ve, kaj piše”…. Ampak mislim, da je had v temle “odprtem pismu” lepo povzel bistvo: s tem pisanjem je pri svoji publiki očrnila čisto vse blogerje. Mene, tebe, vse…

  Naj nam je to všeč ali ne, Sabina Obolnar je pač oseba z neko medijsko težo. V tem primeru je naredila hudo napako, na katero se pomoje moramo odzvati. Po možnosti tudi na “klasičen” način.

 7. Brez veze…jaz itak berem blogerje po spletu…kaj pa je ONA ? aja,piknik papir za brikete.

 8. pengovsky, nikoli nisem tega rekel. mimogrede, uvodnika nisem prebral in ga tudi ne bom, ce se prej ne bo znasel poskeniran na katerem izmed mojih e-mailov, saj me nizkotirazne revije ne zanimajo.
  o “cudnih” substancah vem le toliko, da jih novinarji konzumirajo bolj kot pa blogerji, saj se druzim z obojimi in lahko povem iz prve roke ;)

 9. Malo smešno je tole… Včeraj Piskec, danes Had; oba protivita uvodniku, a noben si prej ne vzame toliko časa, da bi v repliko vsaj vejice pravilno postavil :D
  (in mimogrede: enako pri tokzavesti, enako pri londonu, enako pri klotildi; ostalih pa še nisem prebral)

  Pa ne mislim nič slabega s tem, le meni se zdi malce ironično, da v vnosu, kjer nekoga prepričuješ, da pa vendarle si vsaj osnovno slovnično podkovan, ne uporabljaš ločil :)

  ^^ zgornji komentar ni bil slovnično pregledan ;)

  Aja, komentarji v stilu “že prav, a jaz nisem šolan pisec z lektorjem!” so lame.
  O uvodniku pa raje ne bi…

 10. @klemen: dejansko se strinjam s teboj.. z eno razliko, ki pa se mi vsekakor zdi pomembna.. namrec za svoj post sem porabil natanko 5 minut in priznam, da sem ga objavil, brez da bi ga se enkrat prebral..
  ni sel cez roke dveh urednikov in enega ali celo dveh lektorjev.. pa vendar je bistvo v zgodbi sami in ne v postavljanju locil..

  jaz nikogar ne prepricujem.. prepricani so ze povedali svoje..

 11. @pengovsky:
  “Å e bolje… morda dovoliš, da vsak izmed nas tole skopira, se podpiše in pošlje na njihov e-naslov?”

  SEVEDA DOVOLIM..

 12. a ni lepo, ko veš da greš hudo na živce nekomu in ta ne more nič narediti kot se prenašati in se gristi, da imaš ti več bralcev kot ona :) life is bjutiful :)

 13. Oh, Klemen. Mi pokažeš, kje sem rekel, da sem slovnično podkovan? Čudna neka ironija, z malce posploševanja (ne uporabljaš ločil)?, kaj?

  Razen en sam se je izrazil, da zna pisati, tisti pa zna res vejice postavljat. ;)

  Nekako se mi zdi, da je bolj važna vsebina, kot oblika. Pa tudi oblika ni tako hudo sporna, da bi se bilo nujno potrebno vtakniti vanjo.

 14. Nisem bral, ne kupujem Dela, še spletne izdaje ne berem več, prav tako Delovih priveskov ne več (pač, je Delova stolpnica še vedno preveč v desno nagnjena). Tudi ko sem prelistal Ono, nisem bral Obolnarjeve, me pač ni prepričala in zato ne bom pametoval o njenem pisanju. Ne bom pisal o urednikovanju / novinarskem delu, ker bi bil krivičen do urednikov in novinarjev, … skratka poizkusil bom biti boljši.

 15. @markedzani: nisem rekel, da si rekel :D hotel sem samo povedat, da je najlazje odmahniti z roko. In ce bomo tokrat odmahnili z roko (pa ceprav se strinjam, da je popolnoma mozno, da si punca samo nabija branost), bomo morali z roko odmahniti tudi drugic, petic,…stotic.

  @had: zgolj opomba: potem, ko sem petič prebral njen tekst, sem ugotovil nekaj relativno pomembnega.

  “Jaz se od teh blogovskih zadev abstiniram in sem se tudi vse do zdaj zadrževala, da nisem pisala o njih, so pa ljudje, blog odvisniki, ki cele dneve in noči preživijo tamkaj, ob znanih in neznanih substancah; vsebina je itak nevzdržna, prav takšen pa je tudi jezik…”

  namreč: “so pa ljudje, blog odvisniki, ki cele noči…” če čisto natančno seciramo tekst, to pomeni, da so med blogerji tudi blog odvisniki na substancah, ne pa da so vsi blogerji blog odvisniki na substancah.

  Vejica je tukaj ključnega pomena. To v splošnem ne spreminja tona njenega teksta, je pa res, da se (vsaj po moje) teksta ne da več neposredno interpretirat kot napad na vse blogerje. Tekst je še vedno obupen (še posebej v delu, kjer piše, da se je dvakrat sprehodila po blogih), ampak mislim, da ni več tako kritičen.

  opravičujem se, če sem z mojimi prejšnjimi komentarji koga zavajal, ensotavno nisem bil dovolj pozoren in nisem opazil, da gre za vrinjeni stavek. Žal. To ne spreminja moje splošne profesionalne ocene o tekstu (še vedno mislim, da se ćuti ogroženo), vsekakor pa popravljam oceno o tem, v koga je usmerjena neposredna ost teksta.

 16. Nisem še prebral komentarja. Se ga pa bom vsekor lotil. Mi je pa ta teta že enkrat stopila na žulj. Ko je govorila da smo fuzbal navijači (pač jebat ga kdaj tud kakšen fuzbal pogledam :)) in gledalci trop podivjanih mladcev, ki se ga brutalno nažre in se potem valja po jarkih… Tako da si kar predstavljam kakšen je tale opis/zapis.

  Zdi se mi pa prav da ljudje povejo svoje mnenje. Če gospodična/gospa stresa nabuloze naj se ji to pove. Have some respect woman.

 17. grega, saj pa pri vam v LJ se ze nekaj let vec ne igra nogomet :) :)

 18. @had: Priznam, h komentiranju me je spodbudila namera, da bi to pošiljali na Onin mail. Priznati je treba, da bi bila v tem primeru slovnična korektnost nujna, saj bi nasprotno zadeva izpadla precej neresno :)
  Me pa veseli, da si razumel, da komentar o vejicah ni naperjen proti tebi, temveč se trudi doseči splošnejši poduk. Lepo se imej, pozdrav s Krka ;)

 19. Had kdaj je bilo to objavljeno? ali obstaja kakšen web vpogled, ali pa kak pdf, da si malce pogledam? Ker sem že hotel reči, če mačku stopiš na rep zacvili, če pa stopiš meni na mezinec, te bom pa na gobec :D

 20. @mArkedzani Heh, ne še soli na rane dosipat :). Itak pa je naš klubski fuzbal čist v pizdi… ahhh ja kdaj bodo pršli boljši cajti… No, pa da ne bom preveč off topikeru :)

 21. kaj pa če bi ta post VSI (vsak posebej) poslali na onin meil???…:-)

 22. hehe, Aly, hvala, sedaj pa še povej kakšen je pa UN in pass :D

 23. Registriri se, pol pa če nisi mona in si pr Mobitelu, boš plačal z moneto tistega slabega evrota. Sej bi ti rade vole dal svoj fizični izvod One, sam ne vem, kolk je to izvedljivo – če boš kej po centru Maribora hodu, se kr oglas.

 24. He sej to je.. Bi že naredil to ampak nisem pri mobiletu… :/ Bom šel malce po trafikah pogledat, če še ni vse prodano, ker je MB rahlo predaleč… :D

 25. A bo kdo potem poslal pismo na njihov elektronski naslov?

  Sam sem premišljeval, da bi, ampak po mojem nima smisla: bolj grobega (profanega!) gospa ne bo pustila objaviti, mehak pa ne bo ničemur zalegel.

  Očitno se mi zdi, da gospa (ne samo tokrat o blogih / blogerjih) piše o stvareh, ki jih niti ne razume niti ne pozna. In uredniki pa pisci kolumen / uvodnikov naj bi bili odgovorni. A se je ona že kdaj pa komu opravičila? Mogoče sem krivičen, ampak njenih spoznanj o lastni zmoti / zmotnosti nisem še nikjer prebral. Slaba lastnost. Kot nek vsegamogočni in vsevedi človek, ki pa ne ve dosti o novih, denimo spletnih kulturah.

 26. Evo … to je inkriminirano besedilo … ima vse značilnosti tega, po čemer pljuva. Skratka, dokler ne boste dovolj popljuvali vlade okrog zdravstva, šolstva, sociale se ne dotikajte (v slabi slovenščini) MM ali svojih dnevnih zadev.
  ——————————————————
  Zdaj me je pa res pošteno zvilo: povejte mi, ali se vam v življenju res ni zgodilo nič bolj pametnega, veselega ali žlostnega, če že hočete, tudi intrigantnega, kot je Mojca Mavec. Ne glede na nedopustnost vsakršnega plagiatorstva gre zadeva čez vse meje razumnega, okusnega in še vzdržnega. Mislim, smešno in bedasto je, kako intenzivno se nekateri osebki ukvarjate s ponaredki MM (in ji pripisujete celo tiste, ki to definitivno niso). Je ona morda odgovorna za šolsko, socialno in zdravstveno reformo v Sloveniji? Brez skrbi, nikakor ne, na obči ravni. Ste odgovorni vi? Absolutno ne, ste pa z MM bržkone soodgovorni. Volivci ste, in to je – če že hočemo misliti – vredno tehtnega razmisleka.

  Po priporočilu dotičnih sem se torej v zadnjem času dvakrat odpravila po sledeh blogerjev, česar sicer ne počnem in tudi v prihodnje ne bom, kajti to ni delo za (normalnega) človeka. To ni zabava, ni užitek in ni koristno početje. To je zapravljanje dragocenega časa in denarja. Človek kar verjeti ne more, kaj vse ti osamelci pišejo in kako predrzni so v svoji drži, da lahko o vsem in javno razmišljajo na glas. Res jim sodobna tehnologija vse to tudi omogoča: razglabljati množično o vsakomer, samo o sebi pa – nič. Brez cenzure in avtocenzure. In si vzamejo čas, ves svoj čas, za muho, ki je priletela na njihov nepopisani list življenja. Morbidno.

  Jaz se od teh blogovskih zadev abstiniram in sem se tudi vse do zdaj zadrževala, da nisem pisala o njih, so pa ljudje, blog odvisniki, ki cele dneve in noči preživijo tamkaj, ob znanih in neznanih substancah; vsebina je itak nevzdržna, prav takšen pa je tudi jezik, ko človek najpogosteje niti ne ve, da ima opravka z domicilnim jezikom. Popolna spakedranščina in prav grozljivo je, s kakšno intenziteto in tonom se dajejo ljudje zavoljo oslove sence.

  Strašno, kako pusto in prazno je današnje življenje ljudi, kako bolno jezni so na ves svet in s kakšnim gnusom se lotevajo stvari, ki se jih niti malo ne dotikajo v realnem življenju. A blog je lahko tudi terapevtski kavč, kajti bolje, da se ljudje izživljajo virtualno kot realno. Kar znabiti zdravilno, če oné ni karakterno čigumi.

  Večina vas je bržčas že zajadrala v internetne klepetalnice, zatorej veste, o čem in zakaj pišem. Težko me bo kdo prepričal, da je to pravi prostor socializacije, izražnja in konfrontacije mnenj, kakovostnega preživljanja prostega časa, prostor za širjenje lastnih obzorij … Nak, nič od tega, to je prostor za frustracije, pridobivanje teže in igre skrivalnic.

  Vzemimo še enkrat domači primer: »hudodelka« MM je postala predpražnik za surovo teptanje blogovskih komentatorjev, insinuacije, širjenje absolutnega. Prostor, kjer se prepričani prepričujejo, da so več. Vem, da večina blogovskih klepetalcev sploh ne pozna, kaj šele prepozna dela MM, morda so jo kdaj kje uzrli na televiziji, to bi se mi že zdelo verjetno, a brali je skorajda zagotovo niso. A jih to ne moti in ne ovira v postopku seciranja. Poznamo njihov namen? Je vse to res namenjeno njej? MM? Absolutno ne! To so človeški ponaredki, ki zavestno širijo nestrpnost do lastne vrste?!

  Bo jutri na vrsti AB? ZŽ? Ste ju že postavili v čakalno vrsto?

  Domnevam: če se je našel junak, ki preganja kadilce, alkoholike in druge družbeno neusklajene in nezaželene osebke, se bo tudi kdo, ki bo znal zaustaviti tovrstna blogovstva. Kajti takšni navidezni zabaviščni parki so nevarni; so geta, ki potrebujejo pomoč.

  Sabina Obolnar

 27. Had, strinjam se z vsem napisanim. Uvodnik sem prebrala med službenim kosilom in ga posledično le stežka obdržla v sebi. Tudi mene je prijela togota, a me je tudi že minila. Kdo ji je kriv, če serje klamfe, saj je s tem več povedala o sebi kot o nas. :roll:

  Bi te pa strašno lepo prosila, če se lahko izogibaš uporabi polvikanja, ker mi spravi kocine pokonci, čeprav se poskušam temu upirati, ker v življenjskem smislu ni nič pomembnega, a ne gre… :oops:

  ste počela, pravilno ste počeli ali si počela
  ste zapisala, pravilno ste zapisali ali si zapisala
  ste pomislila, pravilno ste pomislili ali si pomislila

  (pa upam, da zaradi te slovnične pripombe ne bo hude krvi ;) )

 28. Sabina pojmanima o blogarstvu. Zato naj neha težit vsem po vrsti. Mogoče naj sama začne pisati blog, da vidi, da imajo blogarji odlično življenje.

 29. Hvala Sunshine za komentar o polvikanju. Tudi marsikaj drugega bi bilo treba popraviti… Zapis je jezikovno na ravni osnovne šole in po mojem pravzaprav potrjuje nekatere navedbe Obolnarjeve.

  Mimogrede, kdaj naj bi bila Å irca ministrica?

 30. @sunshine: je nepravilno uporabljati pogovorno vikanje, v kontekstu, ko nekoga ne zelis vikati, ampak zelis biti do njega samo “prijazen”.. sicer locim med pogovornim in zbornim jezikom, ampak v tem primeru se nisem mogel upreti.. vsaj meni se zdi, da se na tak nacin precej spremeni nacin nagovora cloveka.. mogoce pa se samo motim :)

  @fifi: kot je razbrati iz tvojega komentarja, si specialist na tem podrocju.. zategadelj pricakujem, da mi razlozis besedo “polvikanje”, ki je sam na zalost ne najdem.. potem pa v nadaljevanju te prosim, ce mi lahko popravis vse napake, ki so v tekstu in da bos dokazal, da resnicno obvladas, lahko se sam napises prosti spis na isto temo, kot sem ga jaz.. s tem, da je bil moj za v osnovno solo..
  me pa veseli, da se je nasla oseba, ki socustvuje z obolnarjevo..

  majda sirca je bila ministrica za kulturo vlade v senci.. sem presenecen, da si tako pozorno prebral tekst in opazil to.. lepo!

 31. ok, sam sem prišel na naslednjo idejo, Had veš na kaj ciljam, zato sprašujem, aki se strinjamo, da ima smisel in kaj bomo dejansko storili? Samo neko pismo, se mi žl zdi premalo…

 32. @ fifi: No ja, pretiravati pa ni treba. Meni se prispevek zdi kljub temu daleč od osnovnošolskega. :)

  @ had: Aha, to je pa druga pesem. Se opravičujem, saj nisem vedela da je bila oblika uporabljena namenoma. :oops: Se pa strinjam da taki (in podobni) načini zelo spremenijo osnovni ton pisanja in dosežejo svoj namen. Le da bi bila jaz potem še tako žleht, da bi Obolnarco kar tikala. :twisted:

 33. Sej res, a ne obstaja neka zadeva ki se jo je spomnila naša predraga desna vlada in se ji reče pravica do popravka. Hehe, mogoče bi bil žur, da se sklicuje na to :) in prisilimo drago urednico, da se lepo opraviči konec, koncev je zadeva napisana kar v žljivem ton.

 34. Nisem ravno vsega prebral, vendar opažm naslednje:

  * blogosfera se udejanja na PCjih ljudi, ki želijo “brati” misli in mnenja drugih ljudi, lahko tudi t.i. novinarjev.

  Ti pisci blogov večinoma pišejo zastojn. OK, nekateri so plačani za to (Siol, Delo, Večer,..), vendar so to nerodni načini sponzoriranja ljudi ki:
  – pišejo itak dobro in jim je honorar le “stranski produkt” (Jonas),
  – pišejo na silo in sanjajo na silo (brez imen, prosim).

  * blogi postajajo resna konkurenca tiskanim medijem, in to iz dveh razlogov:
  – avtorji so plačani za pisanje v revijah/časnikih, futrajo še toliko in toliko režije in industrije,
  – pišejo na “star” način, ki ne omogoča hitrega odziva (kar je njim bolje, nam pa preživeto).

  Menim, da gospa izraž bolno ljubosumje. Nič več kot to. Je pa dosegla eno dobro stvar… Razpisali smo se, da je kaj…

  Bojim pa se naslednjega: blogerji, kot ciljna skupina delujemo na način jate, črede, tropa… Res, da se trop lahko razbeži na polovico (pro in kontra), tretjine (pro, kontra in opazovalci), pa vseeno.

  Naj opišem: vsi smo zgrabili za promocijo Transformerjev (pozitivno in negativno in še kakšno) ali Twinga (mene ni nihče povabil:-(). Odzivi pa so pričakovani in močni.

  Kaj če se bo izoblikoval neke vrste blog-spam, ki bo uničil blog sceno? Ravno včeraj sem videl, da se po blogih oglašuje en “neverjeten način instant bogatenja brez dela”, a la: “Vpišite se sem in sem in cekini bodo padali kar sami…”.

  Taki načinov diletantskih promocij pa se bojim, saj nevedni ljudje nezavedno začnejo širiti spam.

  Kar sm rjku, sm rjku.

 35. Bostjanz, ali se lahko izogibas oznakam vsi, nihče in podobnim? Hvala! :)

 36. Tu sem prvič prebral kaj je gospa Obolnar res napisala, ker One mi ni uspelo nikjer dobiti. Po zapisanem sodeč je v tipični maniri sodila morje po tem, da je dvakrat v Ankaranu pomočila prst v vodo. In ta je bila sluzasta in polna alg.

  Če greš res brati samo nekaj prispevkov na temo Mojce Mavec verjetno res dobiš neprijeten občutek, ker so jo tudi za moj okus preveč secirali. Ne moreš pa na podlagi tega napisati kar uvodnik k neki prilogi na temo blogov, spakendranščine in ne vem še česa. Zakaj takega pa si moraš vzeti bistveno več časa.

  Morje je tudi Bora Bora, Kornati, Koralni greben … skratka ne samo Ankaran ali Koprsko pristanišče.

 37. Had: Vse v redu in prav, ampak polvikanje pa še zdaleč ni pravilno v nobenem smislu uporabe. Glede na to, da si ji z omenjenim člankom dal “vetra”, bi bilo od tebe prav tako dobrodošlo uporabljati pravilno knjižno slovenščino, saj zato smo se borili ;).

  Kar pa se tiče bloga in podobnih sfer te mične a hkrati občutljive teme, ti lahko povem samo nekaj. Res je, da na blogih veliko in dobrih blogerjev ni moč najti, sploh pa ne po zapisih in ali si predstavljaš, da bi danes lahko bil vsak DJ, ki mu tehnika to dopušča, nima pa niti osnov, ali pa TV voditelj, ker je pač prepoznaven in lep, pa spet nima pošlihtanih bistvenih temeljev tega poklica.

  Prav tako je z blogom, danes jih je 10000, ki jih večina ne zna pisat, ali pa celo pišejo iz dolgočasja, naj mi upa kdo oporekat! Jutri, verjemi jih bo pol manj, na koncu ostanejo le najboljši. To sito pa komaj čakam, pa da ne bo pomote, ne samo na blogih, temveč še marsikje drugje, nasploh v življenju, da se zadeve ščistijo…

  In na koncu Had: tvojih blogov ne berem zaradi dobrih prispevkov, ampak zaradi dobrih slik, ki jemljejo dih. Za vsakega nekaj.

  Simono pa pusti pri miru, saj veš, trenutek slabosti, je pa lepo, da si na njega opozoril in tudi drugi. To dragi moji pa je prednost bloga – opozarjati, a pri tem je treba biti karseda objektiven.

  Pa brez zamere.

  LP!

 38. Å ele preko košaka na blogosu sem zvedel za to svet-obolnarjevsko škandaliziranje. K hadu ni kaj dodati (čeprav bi po mojem okusu lahko tudi bolj zabelil…) – zato samo problogovski popravek: Majda Å irca žlibog ni bila ministrica (morda še bo…), ampak držvna sekretarka na kulturi (pred tem pa seveda Tv zvezda) pri – pristavljam še en žlibog – Å kolču…

 39. Eh, ko mački stopiš na rep, zamijavka.
  In tole vpitje čez Ono in Obolnarjevo je predvsem to.

  Ima kar precej razlogov, Obolnarjeva, da tako misli. Med drugim, Had, ne samo, da vejic ne uporabljaš, ker si pač mnenja, da je – bistvo v zgodbi sami in ne v postavljanju locil.., še kaj drugega bi ti lektor prečrtal v tvojem pisanju “spoštovani urednici Sabini”.

  Recimo, to, da nepravilno uporabljaš vikanje.

 40. Imaš prav krpan. Ko mački stopiš na rep… In blogarji so ji stopili na rep, ko so razkrinkali početje MM. Menim, da je Obolnarjeva Sabina ravno zato cela dva dneva svojega dragocenega časa posvetila pregledovanju blogov in spisala uvodnik v Oni na to temo.
  Skratka, če ne bi razkrinkali MM, se tudi Obolnarjeva ne bi oglasila. Pa ti (za)krpan? Bi se ti oglasil?

 41. Spoštovani Had,

  Spoštujem Vaše delo in Vaš blog. Zato me zelo zmotijo lapsusi kot so polvikanje vašem tekstu. Primeri: “Ali ste kdaj pomislila” ali pa “Ali pa ste vse to ugotovila”…
  Spoštujmo naš lep jezik. Tako kot ste napisali Vi, ni pravilno.
  Pa brez zamere!

 42. @boyz
  @krpan
  … in drugi slavisti

  Mislim, da naslov tegale posta ni “Koliko vejic mi manjka?” ali pa “Koliko mislite sem imel slovenščino v šestem razredu?” ampak govorimo o nedoraslem komentiranju ene gospe, ki se je površno lotila svojega dela…

  postavite ločila po tem postu po potrebi: ,,,,…,,;…??! – .. (…imam še…)

 43. Bah.

  A bomo zdaj vsakega, ki reče kaj čez blogerje, križli?

  Če ja, potem nismo nič drugačni kot tisti, ki se grejo cenzuro, in tisti, ki tožijo vsevprek.

  Samo način je drug.

 44. Ma, ne vem… Polvikanje je Had obdelal v 41. komentarju, kjer je povedal zakaj in kako. Zakaj še vedno tečemo kroge, če je že vse povedano?

  Mislim, da so tudi komentarji del posta in so s tega stališča nujno branje. Včasih na žlost, včasih na srečo. :)

 45. Matej, način je zelo važna postavka. Vsaj meni se tako zdi.

  Konstruktivna kritika je vedno dobrodošla. Aroganca pa najbrže ne. Ni fora v tem, da te nekdo kritizira, fora je v tem, na kakšen način te kritizira.

 46. @gost:
  če ne bi razkrinkali MM, se tudi Obolnarjeva ne bi oglasila. Pa ti (za)krpan? Bi se ti oglasil?

  Gost, oglasil bi se, če bi se mi zdelo potrebno. Ampak žl blogerjem pripisuješ prevelike zasluge, ali pa MM ne poznaš.
  MM niso razkrinkali blogerji. Razkrinkala jo je spoštovana gospa, ki je poslala ogorčeno pismo Oni. In da se je MM razkrinkalo, je prvi korak naredila prav Obolnarjeva, ki je pismo objavila v pismih bralcev. Å ele potem so se začeli dogajat blogi.

  In vsem tistim, ki nas zmerjate s slavisti: ne, nisem slavist. In JA, motijo me nepismene kolumne. Pa naj bo to v časopisu ali samo na nepomembnem blogerskem kotičku, motijo me. Ker iz Slovencev delajo Slovenceljne.

 47. Baje da se išče fotka naše težve. Nisem preverjal če je kdo našel ampak tukaj je neka fotka nesrečnice iz 2000.

  Zadeva je iz mladine in kot kaže trenutno ne odkrivamo popolnoma nič novega – je pa prav da povemo, kako stvari stojijo.

 48. Dobro napisano :) Ampak joj prejoj, to “vikanje” :O

  “ste počela”, “ste zapisala” … – namesto “ste počeli”, “ste zapisali” … Bo še tista kokoš dobila zalet, da ima prav glede spakedranščine … ;)

 49. To polvikanje se je najbolj razpaslo v parlamentu – tam se vsi polvikajo. Mislim, da bi naši predragi politiki rabili en šnelkurz slovenščine.

 50. Popravljam: ne polvikajo se vsi, velika večina pa. Nekateri med njimi se zelo lepo izražjo, ampak teh je malo.

 51. No, malo smo si blogarji dali duška. Kar ni nič slabega. Če se bo pa res Obolnarjevi pisalo kakšno pismo bi bilo vsekakor primerno dodati povezavo do članka, ki ga priporoča Žiga in pa veljalo bi priključiti povezavo na Technoratijevo statistiko. Žal dekle pač ne ve, kaj se v svetu informacijske dobe dogaja.

 52. Lepo pozdravljeni.

  -Tako zvani ˝blogerji˝ mislite, da se vam godi nekakšna krivica, nekateri ekstremisti se imate že celo za outsajderje in sami sebe predalčkate v nekakšne underground skupnosti-Banalno.

  -Obstajajo dejstva za pisanje bloga? Seveda! Javno življenje določenih oseb, profesija, posledično pa neka originalnost, ki je zabeležena itd.. Dejstva na žlost niso določena z nekim kodeksom, pač pa z zdravo pametjo,ki jo je očitno bore malo.

  -Kaj se zgodi/dogaja s človekom, tam doli v rovtah, da se odloči pisati o zasebnih stvareh, ki tukaj na javnem mestu odzvenijo precej neumno,brezvezno in dolgočasno?
  Zakaj je potrebno že obljavljene članke in strokovno napisane infromacije prepisevat in jim dodajat neko lastno stupidno mnenje,ter jih objavljat na blogu?
  Edina preprosta razlaga,ki mi pade na misel, je želja po prepoznavnosti, nezadovoljstvo v življenju,egoizem,pomankanje prijateljev in čudaška samovšečnost.

  Izražti lastno mnenje o raznih temah in zadevah je vedno dobrodošlo.

  Zdrava pamet naj določi o čem in kako globoko pisati.

  Napisano ni namenjeno specifični osebi, ampak vsem vam, ki počnete omenjene neumnosti.

  p.s. Iz dneva v dan vas je več in začenja me skrbeti, kdo ohranja trezno glavo.

 53. Tudi to je dober zapis.
  Na Krtini sem povedal svoje:

  Le novinarje sodi naj Obolnarjeva, bi bil malo parafriziran Prešeren. A kdor sodi, bo sojen.
  OŽal je blatenje vsega prvina novinarstva. Mogoče bo to nov predmet po bolognskem sistemu na FDVju. Blatenje in omadeževanje. Profesorjev bi bilo lahko kar nekaj, tudi spoštovana gospa Sabina. Le doktorat ji manjka, no, temo si je očitno že izbrala. Kdo pljune dlje, jem oj predlog, da bo naslov bolj novinarski…

 54. @vsem skupaj: pogovorno vikanje sem uporabljal samo zaradi same forme.. nisem se zelel spustiti na nivo tikanja urednice, ker v koncni fazi nisem z njo skupaj pasel krav.. prav tako pa se nisem zelel spustiti v vikanje osebe, ki ima tako prijetno mnenje o meni (oz. o vseh blogerjih), kot piscu bloga..

  vem, da je taksno “polvikanje” motece in prav je, da ste vsi skupaj opozorili na to..
  sicer se zavedam, da so moji teksti veckrat napisani povrsno, da bi se lahko precej bolj potrudil in zadovoljil tudi se tako zagrizene kritike, vendar je potrebno upostevati, da pisem blog za zabavo.. glede na pripombe, ki so padle pri tej temi, pa bom poskusal vsaj malce popraviti svoj slog pisanja, oz. bom vsaj prebral za seboj, kar bom napisal :evil:

  p.s.: a se je sabina komu od blogerjev odzvala? ali pa je mogoce kaksen njen odgovor v oni? mogoce bi lahko zahtevali pravico do popravka :)

 55. Pravica do popravka ? Ni slaba ideja….

  Ostalim kritikom pa v svarilo….če nisem slavistka,novinarka,pisateljica ali lektorica pri tridesetih, nimam kaj početi na blogih ??
  Uf, težke besede nekateri namenjate pisočemu zaradi pozabljivih vejic,plesočih drobnih napak…čuvajte se, da vas starostna demenca ne ulovi in vas osmeši predčasno, kajti zadrti pikolovci ste hudo ogrožena vrsta,ker boste podirali mite in pregovore “kar se Janezek nauči, to Janezek zna”.
  Mene dosti bolj motijo nestrpno-nesramni zapisi z nekulturno vsebino kot pa pravopisne napake.

 56. Meni se “polvikanje” ne zdi prav nič napačno. Ne razumem, zakaj ste tako občutljivi na to. V francoščini je to običajni način vikanja. Običajen slovenski način pa bi se uporabil le v visoki diplomaciji.

 57. Ma … zdi ali ne zdi, slovenščina te oblike nima, razen v napačni rabi :-) Tuji jeziki imajo še marsikaj, česar slovenščina nima … in obratno. Ni mi jasna utemeljitev zakaj nekaj ne bi bilo narobe, ker je v enem *drugem* jeziku tudi tako. :)
  Ampak to sploh ni stvar debate objave na blogu ;)

 58. Nobena visoka slovnična pravila v slovenščini take oblike vikanja ne prepovedujejo. Za nepravilno se ga označuje zgolj zaradi tega, ker se določenemu (večinskemu, vplivnemu?) delu govorcev zdi napačno. Zgled po tujih jezikih ni utemeljitev, ampak zgolj primer – morda kdo misli, da je “polvikanje” grda slovenska pogruntavščina …

 59. Polvikanje je slovnično napačno in pika. Slovnica ni stvar tega, kar se določenemu delu govorcev “zdi”, ampak kar so pač slavisti standardizirali. V zvezi s tem imam sicer kako pripombo, ampak polvikanje ni ena od njih. Je navadna šlaparija, podobno, kot če bi nehali sklanjati.

 60. Prav to razlagam, da “polvikanje” ni kategorizirano za napačno zaradi “slavistične standardizacije”, ampak je napačno – če je – zgolj zaradi tega, ker se del ali večina govorcev glede tega tako opredeljuje. Primerjava s sklanjanjem je pa brezvezna.

 61. Ervinator, kako si pa predstavljaš, da boš vse napačne stvari “prepovedal”? Čisto preprosto – določiš pravila. Kar ni po pravilih, je napačno. Polvikanja v pravilih ni. :)
  Primerjava s sklanjanjem ni brezvezna. To “polvikanje” je v mojih očeh enak dosežek kot neuporaba rodilnika (prenekateri uporabi namesto tega tožilnik) ali dvojine.
  P.S.: ne, nikakor nisem slavist.

 62. Se pravi, ker ne najdeš slovničnega pravila glede vikanja, si si izmislil logiko, da je vse napačno, česar v pravilih ni. ROFL

  Mimogrede, vmes sem že ugotovil, da “polvikanje” oziroma napol vikanje dejansko NI SLOVNIČNO NAPAČNO. Je povsem pravilna oblika naslavljanja, pri kateri je distanca do naslovnika pač manjša kot pa pri vikanju.

  P.s.: Primerjava s sklanjanjem ni samo brezvezna, ampak je prav neumna.

 63. Narobe. Pravilo za vikanje je! ROFL! :) Saj je vse povsem jasno. Nam zaupaš vir, kje si to izvedel? Namreč – ni mi treba biti lektor, da vem, da je tako “polvikanje” absolutno nesprejemljivo.
  O sklanjanju pa ne bi, sem svoje povedal. :)

 64. Å e tole pojasnilo. Kot je že Had napisal, je nalašč uporabil pogovorno obliko namesto zborne. Upam, da “pogovorni jezik” ne razume kdo kot sinonim za slovnične napake. Tudi v primeru napol vikanja ne gre za prepovedano obliko, ampak recimo temu domačno, a slovnično pravilno. Vir: priporočam Slovensko slovnico, katerokoli.

 65. ‘Polvikanja’ v slovenščini ni. In nikakor ne moreš jezikov med seboj primerjat na taki ravni! Kakor je že cyc napisal – po taki logiki bi lahko primerjali tudi sklanjanje, uporabo časov, tvorbo stavkov in besedotvorje. In verjemi: v slovnici – slovenski!- zagotovo ne boš našel podpore. Je pa res, da ne gre za prepovedano obliko (čeprav velja za venljudno oz. človeka, ki jo uporablja, ožigosa za manj izobraženega). Ampak če bi bilo ‘polvikanje’ uradno priznano, bi se gotovo znašlo notri, se ti ne zdi?

  P.S.: Za tem stoji tudi večina slavistov (jaz niti ne poznam nobenega, ki ne bi bil na ‘tej’ strani) in ne gre za neke ’tiskarske škrate’, ki bi bili na delu v prav vseh slovnicah.

 66. V zgornjem postu se mi je uspelo zatipkati (ne ‘venljudno’ ampak ‘nevljudno’. Ko smo glih pri škratih …

  Lp

 67. Torej: napol vikanja v slovenščini ni, slovnica ga ne prepoveduje in Slovenci ga uporabljajo???

  To je pa zavidanja vredna logika, skupaj s primerjavami glede sklanjanja ipd. :)

 68. Ej ervinator, tehnika sporazumevanja na tem blogu mi preprečuje, da ti to narišem, ampak ne vem kaj ti ni jasno … Slovnica ničesar ne more “prepovedovat”. Je niz pravil, ki se jih pač držimo, nekateri bolj, drugi manj. Sploh slednji imate kdaj težve z razumevanjem očitno, morda je pa to povezano, kaj pa vem.
  Morda bo šlo lažje z enostavnim računskim primerom.
  2+2=5 … (no, za zelo velike primere števila 2). To ni nikjer prepovedano, ampak po pravilih po katerih se računa, vsi vemo, da to ni res, ne? No, v slovnici imaš pa pravilo za vikalno obliko. In kar je ostalo, je narobe. Ni posebej prepovedano, ampak se razume da če odstopa od pravila, je pač napačno. A bo šlo? :)

 69. Nikar ne dolži tehnike sporazumevanja za svoje neznanje. Morda, kvečjemu če bi imel kaj smisla za logiko, bi vendarle lahko že sam sprevidel, kam je nastalo iz tvojih neumnosti. Sedaj na primer že trdiš, da slovnica ničesar ne prepoveduje. Neverjetno – in popolnoma v stilu tvoje predhodnice! (Ali je to naključje?) ROFL

  Od tega, da je napol vikanje manj vljudno od vikanja po vajini logiki sledi, da je nevljudno .. Tu očitno ne gre samo za slabo jezikovno izobrazbo, ampak je bil problem vzgoje/šolstva globlji.

 70. Oh kako si nekateri daste opravka tam kjer ni potrebe…
  moja dežela je tako na gosto posuta z raznolikimi izrazi,dialekti,starih in mladih novosti sočne besede…polvikanja v rabi slovenskega pravopisa ne poznamo….v vsakdanji rabi ob čustveni prizadetosti osebe pa dosti bolj všečna od rabe kletvic.

  ne-slavistka…tudi uporaba tvoje zapisane besede ( glih ) bo sporna…a večini razumljiva ha,ha.

  cyc- imaš prav…toda….vseeno izpadeš dlakocepec…sedaj razumeš učitelje hi,hi.

 71. Joj, ervinator, res ni treba že tako zgodaj pisati naokoli, ker očitno rezultat ne bo prav hudo pameten. V prav nobeni svoji objavi nisem zapisal, da je “polvikanje” manj vljudno. Å e manj, da bi zapisal da je zaradi tega nevljudno.
  Trdim samo in samo to, da je napačno in, kot je že nekdo pred menoj zapisal, govorec/pisec izpade “manj izobražen” ali pa mu je pravilna raba deveta briga.

  Tudi mi je jasno, da izpadem dlakocepski, brez dvoma. Imam pač to srečo/smolo, da tistih nekaj osnov slovenščine nisem pozabil, predvsem pa sem hkrati dobil tak odnos do jezika, ki bi ga moral za moje pojme imeti vsak Slovenec. Ampak ga pač nima.
  Mi je pa zaradi Hada žl, da vse tole pogrevam(o) …

 72. Aha, sedaj smo izvedeli še, da to ni samo nevljudna oblika, ampak spremlja čustveno prizadetost in služi v izogib kletvicam. :)

  Moje sklepno pojasnilo, ob pomanjkanju pametnih protiargumentov s strani nasprotnikov “polvikanja”. Napol vikanje spada v neknjižni pogovorni jezik, torej je v knjižni slovenščini dejansko prepovedano.

  P.s.: Å e pohvala za cyca, da bo zjutraj srečen: res se hudo pametno trudiš za slovenščino!

Komentarji so zaprti.