Blogerji za okolje - Blog Action Day Blogerji za okolje - Blog Action Day

Blogerji za okolje – Blog Action Day

Danes je Blog Action Day. Dan, ko naj bi bloger napisal prispevek na temo okolja in se tako pridružil 15.000 blogom, ki sodelujejo v tej akciji.
Ko sem pred avgusta napisal napovednik tega dogodka, sem se odločil, da bom objavil fotografije povoženih živali na naših cestah. Vendar ko sem včeraj izbiral primerne fotografije, sem spremenil idejo. Namesto povoženih živali, njihovih organov, ki ostanejo na cesti, dokler jih ne povozi naslednji avto, krvi, ki ostane še par dni na cesti, sem se odločil, da rajši napišem post o živalih v naravnem okolju, ki ga imajo vsak dan manj.
In ravno zaradi gradnje cest in avtocest, gradnje novih bivalnih površin, urejanja vodotokov in drugih za nas pomembnih stvari, ostajajo živali brez svojega življenjskega prostora. Na avtocestah uredijo predore, ali pa nadvoze, kjer se lahko živali gibajo iz enega prostora na drugega. Ali živali res to uporabljajo? Ali se res zavedajo, da na razdalji 100 km ne bodo morale prečkati avtoceste, ker je ta obdana z ograjo? Ali pa jim s tem uničimo njihov življenjski prostor.
Na eni strani imamo lagodno življenje, vožnjo po avtocestah, hiter način življenja, na drugi strani pa živali, ki že dolgo časa živijo na določenih delih, vendar se morajo seliti ravno zaradi takšnih projektov. Kaj je prav in kaj ni, ne bom sodil, kajti vsak ima lahko svoje mnenje. Sam vsekakor zagovarjam teorijo, da je narava najmočnejša in da se vsako poseganje vanjo lahko maščuje. Poplave, suše, žuželke, toča… Vse to nam prikaže moč narave, proti kateri se ne da boriti niti z najbolj sofisticiranimi orožji. Narava je močnejša od človeka.
In zjutraj, ko oddidem od doma, mi je v uteho, da vidim krave, kako se pasejo na travniku in niso zaprte nekje v hlevu. Kajti njihova usoda je zapečatena od vsega začetka!

krava01.jpg krava02.jpg krava03.jpg

 1. Ce si srna skozi gozd naredi stezico, ker vsak dan tam hodi, je ta stezica naravna. Zakaj pa cesta, ki jo je ustvaril clovek, ki je prav tako produkt narave, ni naravna?

  Ce bi bloggerji hoteli storiti kaj pametnega, bi vsi lobirali za novo nuklearko. Bi storili vec za okolje.

 2. a ja asfalt naraven element? a so podvozi, nadvozi in ostali gradniki avtocestnega kriza naravni elementi?

  primerjas jabolka s hruskami..

 3. Odličen sestavek, med najboljšimi od vseh petih razredov.

  Predvsem blesteč je zaključek! Dramatičen zasuk, ni kaj.

  4-5

 4. ti, ki si hud primer apologeta pleha na cesti, izbereš tako temo…?? weird stuff :/

 5. @kejt: ravno zaradi tega sem izbral to temo.. jeap.. zalostno, da se zavedam stvari, vendar se bolj zalostno, da lahko nanje samo opozarjam..

 6. Pozdrav iz Hrvatske! Našla sam na blogoroli da si dio akcije Blog Action Day, pa se odlučila javiti. I ja sam danas objavila post na temu okoliša. Lijepo je vidjeti da je akcija došla i do naših krajeva, zar ne? ;-))

 7. 1. Imaš prav glede cest. Problem, ki ga mogoče ne izpostaviš je tudi ta, da so živali prisiljene živeti na točno določenem življenskem prostoru. To počasi privede do vedno večjega števila deformiranih pripadnikov vrste, saj je zmeraj več parjenja med živalmi, ki so si med seboj v bližnjem sorodu.

  2. “In zjutraj, ko oddidem od doma, mi je v uteho, da vidim krave, kako se pasejo na travniku in niso zaprte nekje v hlevu. Kajti njihova usoda je zapečatena od vsega začetka!”

  ?! V uteho ti je gledati nekaj, kar je de facto že zaklano?

  Je pa malo ironično, da govoriš o poseganju v okolje živali (s tem predvidevam, da imaš v mislih predvsem gozdne živali in podobno), ne omenjaš pa živinoreje, ki je kar precej odgovorna, da izginjajo lokalni ekosistemi, da izginja gozd, ker je treba širiti polja, pašnike.

  Mogoče so pa ravno tiste krave na sliki del problema? Pa ne one same, ampak človek, ki z njimi razpolaga kot z lastnino.

 8. lahko samo opozarjaš?! hm, ne bo čisto držlo, razen če se sam sebi smiliš. lahko bi, recimo, skuril kakšen tank bencina mesečno manj. lahko bi napisal kakšen introspektiven post o svojem CO2 odtisu.

 9. Seveda je asfalt naraven element. Mar ni? Vse sestavine najdes v periodnem sistemu.

  Kaj pa je narobe z asfaltom? Je narobe to, da ga ‘narava’ ni naredila sama? Da ga je naredil clovek? Ampak ‘narava’ je naredila cloveka. Wtf?

  Potem je tudi pticje gnezdo umetna tvorba? Saj ga ni naredila ‘narava’ ampak ptic. Aja, ptic je ‘narava’. Clovek pac ne?

 10. @kejt: sam sebi se ne smilim.. druge moznosti, da pridem v ljubljano v sluzbo, kjer delam za lastno prezivetje, nimam..

  kaksen tank bencina.. jeap.. se strinjam.. zato pa poskusam voziti ekolosko in ga cim manj porabiti..

 11. Tudi sam se danes spraševal (pa ne zapisal), kaj je sploh umetno, in ne naravno. Dlje od sintetike oziroma tovarniško sintetiziranih materialov ne pridem. Ali drugače: polimeri iz tovarn so umetni, drugi polimeri pa so naravni. Sem pa ugotovil (in zapisal), da polimeri iz tovarn za “naravo” sploh niso problem. :)

 12. d200 :) ampak v totalni megli.. sem slikal tudi srne, pa se tolk zmazano vse skupaj vidi, da niti ni za objavo :(

 13. […] Prišel je 15. oktober, bolje znan kot Blog Action Day in nekaj domačih blogerjev že sodeluje v akciji. In kaj bi rad jaz povedal na to temo? […]

 14. BigWhale, izhajam iz tega, da industrijskim sintetičnim materialom rečemo umetni. Ne glede na to, kaj je “nenaravnega” v “umetnem”, lahko navedeno izhodišče sprejmem za definicijo. Nadaljnje izpeljevanje pa se zatakne, takoj ko se nam zazdi definicija preozka. Če želimo definicijo razširiti, zaidemo v absurde. ;)

 15. bigwhale, nisem si mogla pomagat da se ne obregnem obte…
  praviš, da človek kroji naravno pot s tem da dela ceste, uničuje naravo itd.
  1. argument: a lahko človek preživi v 100% betonski jungli?
  2. če že to delamo, use okej, ampak je NAÅ A odgovornost, da živali zaščitimo, ne pa njihova, saj ne vejo kaj je cesta in zakaj je tam, kjer so oni hodili na lov že 1000 let.

  pol ste se pa neki začel o definiciji naravno/umetno. samo pomisli, a lahko preživiš s polimeri, ki jih naše tovarne ustvarjajo, a boš ti še obstajal v svetu betona, kemije, najlona in brez živali ter narave?

  had, tebe pa (skoraj da res) ljubim, super da je še kdo sposoben sočutja.

  en stavek mi je namreč zelo všeč: The only thing evil needs to reign is for good people to do nothing (Burke).

  lp

Komentarji so zaprti.