Grad Gamberk, nekoč grad Gallenberg, leži na 572 metrov visokem griču nad Ržišami, med Zagorjem in Izlakami. Leta 1993 so razvaline gradu razlgasili za kulturno zgodovinski spomenik, ter naravno znamenitost geološkega, geomorfološkega in botaničnega značaja.
Prvič se grad omenja leta 1248 kot Gallenberch. Bil je sedež fevdalne rodbine Gallov, poznejših grofov Gallenbergov. Od 14. stoletja naprej, ko so Galli izgubili Gamberk, so ga posedovali razlicni lastniki. Sredi 19. stoletja sta ga lastnika Ruard in Atzl preuredila v letovišce, vendar je grad Gamberk takrat že začel propadati. Posest so razprodali in lastniki gradu so danes Grahkovi.
Pot do gradu, ki vodi okoli hriba, je sedaj postala pašnik za ovce in je tlakovana z njihovimi iztrebki. Prav tako je večji del gradu ograjen, da se lahko v njem pasejo ovce. Iz tega, nekoč znamenitega in urejenega gradu, je ostalo v sedanjosti bolj malo. Le opomin, kaj se zgodi, če ni pravih lastnikov, ki bi s srcem in z debelo denarnico vlagali v takšne objekte. Škoda, da držva, ali pa občina nič ne naredit pri takšnih objektih!

grad-gamberk-gallenberg-01.jpg grad-gamberk-gallenberg-02.jpg grad-gamberk-gallenberg-03.jpg grad-gamberk-gallenberg-04.jpg grad-gamberk-gallenberg-05.jpg grad-gamberk-gallenberg-06.jpg grad-gamberk-gallenberg-07.jpg grad-gamberk-gallenberg-08.jpg grad-gamberk-gallenberg-09.jpg grad-gamberk-gallenberg-10.jpg grad-gamberk-gallenberg-11.jpg grad-gamberk-gallenberg-12.jpg grad-gamberk-gallenberg-13.jpg grad-gamberk-gallenberg-14.jpg