Ministrstvo pritrjuje Peterletu (vir)
MZZ: Türk v času osamosvajanja predstavljal Jugoslavijo (vir)
MZZ: Türk je bil v času osamosvajanja v Ženevi (vir)
MZZ: Türk zastopal Jugoslavijo (vir)

V soočenjih predsedniških kandidatov se je pojavila informacija, da je Danilo Türk v času osamosvajanja poleti 1991 bival v Ženevi, kjer je predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice oziroma v Podkomisiji za manjšine. Informacija je točna.
Ministrstvo za zunanje zadeve

Par dni pred predsedniškimi volitvami se MZZ odloči, da preko STA objavi novico o Danilu Turku in tako poskuša še z zadnjimi atomi pomagati predsedniškemu kandidatu Peterletu, ki pa mu ne gre vse tako, kot so si zastavili.
Ampak tole je streljanje v prazno!

Ali je res edina svetinja v Sloveniji naša osamosvojitev in kljub dejstvu, da se ima Peterle za politika prihodnosti, v vsakem stavku poudari, da je on nosil glavo v torbi, takrat, v tistih časih. Ali je res to edina stvar, ki šteje, da postaneš predsednik? In to, da poznaš Merklovo in Sarkozya?

22 Responses to STA – MZZ: Türk v času osamosvajanja predstavljal Jugoslavijo

 1. AzzQim pravi:

  Ma po včerajšnjem soočenju sta oba izpadla nadvse bedno. Sicer so pa vsi obremenjeni s silami kontinuitete. Osamosvojitev, tabeli, tardeči, komunizem, partizani… prebolite že enkrat to jebeno zgodovino

 2. Milan'che pravi:

  Meni se zdi zadeva logična. Türk je, preko razpadajoče Jugoslavije, izkoristil brezplačno vstopnico za Ženevo in tam lobiral za Slovenijo.

  Spreten manever, bi rekel.

 3. Poslovniutrip pravi:

  očitno so šparali najnizkotnejše poteze za konec.

  Ne vem zakaj bi se jaz za predsednika odločal na podlagi osamosvajanja?

  Če je to res, zakaj potem niso Turka kar izbrisali?….

 4. Crap pravi:

  Milan’che: se strinjam. Treba pa je tudi vedeti, da je on bil zaposlenec Jugoslavije, tako da je navzven moral govoriti, kakor so mu rekli oni tam doli v Beogradu (saj tudi zaposleni v podjetjih ne smejo nič slabega reči za svojega delodajalca). Je pa zagotovo volil za samostojno Slovenijo in ji pomagal, da so jo tako hitro priznali in sprejeli v mednarodne organizacije.

  Tudi meni se zdi vsa ta gonja zaradi samostojnosti neumna. Če se šteje skrivanje v kleti, da si nosil glavo na prodaj, potem pa res ne vem….

 5. Morphix pravi:

  Ah.. skoraj ne morem verjeti kako nizko je zlezel Peterle, v stiski za izgubljene volilce.

  Članek o Türku pove dovolj:

 6. nichiren pravi:

  a bi mi lahko preživeli brez politikov.
  mislim da bi in bi lahko bilo zelo lepo

 7. Peter pravi:

  jaz na volitve ne bom šel, ker so se mi uber hudo zamerili… in to samo zaradi takih in podobnih igric…

  v glavnem katastrofa…igrajo se v peskovniku namesto da bi zidali, gradili gradove…

  če pri vožnji stalno gledaš v ogledalo zelo hitro povzročiš nesrečo…

  pun kufer že imam tega deljenja…da nas politiki (določeni) stalno delijo in to na podlagi preteklosti…

  za božjo voljo, dajte že enkrat prebolite to preteklost, ODRASTITE…preteklost je pač takšna kot je, spreminjati se je ne da in sprijaznite se s tem…in začnite gledat in gradit prihodnost…jebemo mast…

  ah…

 8. bosstjanz pravi:

  @Fantje in dekleta, zdej je pa tako (OK, reskiram gnev in zlivanje gnoja): jaz za Turka (umlaut mi ne dela, ker preko remote dostopa tipkam) nisem slišal do pred dveh mesecev. OK, kdaj pa kdaj sem slišal kako poročanje iz nekih njujorških konferenc. Zdej, na penzijo pa so ga pahnili v boj za predsedniški stolček (ali tisto listnato krono od Drnovška).

  Ker sem itak bolj desen, mi je Peterle ljudski. Dovolj dober, da nas ugledno predstavlja (OK, Turk lahko isto). Vseeno pa Lojze pozna Slovenčke tudi s terena, saj je v Sloveniji malo dlje od leta 1991.

  Ne morem sprejeti enega od izpred dveh mesecev, čeprav ima ugleden nastop in je pač predstavnik levice. Saj ni problema, ker mi je Pahor dovolj spraven in zanimiv, da bi ga volil. Nisem čisto desen, pač mislim s svojo glavo.

  Zadnje dogajanje okoli osamosvojitve poznam takole: takrat sem slišal za Kacina (škoda, ker se je malo spridil medtem), Bavčarja (odličen fant, skočil z vozu ravno v pravem trenutku), Janšo (taprau dalenjc), Peterle (orglice pa to), Pučnik (Demos pa to), pa Kučan (proti Sloveniji!).
  To je vse.

  Drugih ni bilo. Aja, OK Pogorevc se je slikal pred tablo Holmec (kjer sem šel čez par dni ravno tam nazaj v Slovenijo (pobegnil iz JLA), pa Jelinčič, ki je kao skakal z bazuko okoli.

  To je pa res vse.

  Tile fantje so takrat res nosili glavo v torbah. Lahko bi bili nekje po zaporih, če bi JNA malo bolj glasno kihnila. Kot sem razmišljal jaz, ko sem se med vojno umaknil na Avstrijsko koroško, da me ne bi iskali doma. (Mogoče se ne bi mogel vrniti domov nikdar več, če bi se kako drugače obrnilo. Tako smo dobili odlikovanja “Zvest domovini”.)

  Turka takrat ni bilo.

  Amen. Aja, pa “svoboda narodu”!

 9. MAtej pravi:

  Mene politika ne gane pretirano ampak mi je pa zanimivo, da se lahko zgodi, da bomo imeli predsednika Slovenije, katerega ime se ne da napisati s Slovenskimi črkami.

 10. london pravi:

  Ob izjavi Peterleta, da je nosil glavo v torbi, mi je postalo kar slabo. O tem sem sicer hotel napisati kaksno besedo na svojem blogu, pa se vsaj skusam drzati odlocitve, da se teh tem izogibam…. Bom tu le omenil eno dejstvo! Dragi Lojze! JAZ osebno sem bil tisti, ki je nosil glavo v torbi! In to osebno za VAS! ( to ne posplosujem, temvec je to dejstvo! ) Lojze Peterle, vi niti priblizno niste obcutili kako to izgleda, saj smo vas imeli tako rekoc ovite v vato ves cas osamosvajanja. Lahko vas je sram, da dajete taksne izjave in na ta nacin poiskusate resiti, kar se resiti vec ne da! Se nekaj! Ce je kdo od politikov dejansko obcutil vsaj vonj vojne, potem sta to Jansa in Bavcar! Pe pred vami se Kucan ob zapuscanju YU skupscine, pa Drnovsek, ki je dejansko ujel ZADNJE letalo iz Beograda, pa Kacin, ki je vrhunsko vodil tiskovke in s pridom izkoriscal njegovo znanje kot obramboslovec….. Ne spomnim se, da bi eden od teh, kdajkoli poveliceval kaj vse je on pocel med osamosvojitvijo na tako podel nacin kot vi!

 11. McFly pravi:

  Zanimivo da nihče v vsej kampanji ni uspel vprašat Türka zakaj sta se s Kofijem “razšla” … če bi Türk kandidiral za desnico bi o tem izdali posebno številko Mladine :)

 12. Marta L. pravi:

  S tole glavo v torbi je mojemu sodu dobesedno izbilo dno. Oh, ligavac lojzetovski!

 13. had pravi:

  @london: hvala za tale odgovor!

 14. kr en pravi:

  Če grem na volitve, bom volil za turka!
  že odkar je najavil svojo kandidaturo za predsednika, se mi je zdel najbolj primeren za predsednika. ima veliko mednarodnih izkušenj, medtem ko peterleta prikazujejo kot politika z evropskimi izkušnjami…
  kaj ima prednost, svetovne ali evropske izkušnje? mislim da svetovne :)

 15. Fisherr pravi:

  Ne vem, tale Turk je ena lutkica od SD. Dejstvo je, da si ni nič sam priboril v tej bitki, bolj mu je blo vse prineseno k riti. Zanimivo je, da njegov piimek simbolno opisuje 2 največja strahova slovenčkov v zgodovini, Turkov in nemčkov ;).

  Saj Lojze je res že malo strošen, enostavno ga že preveč poznamo, vendar TURK in njegova Pahorovska nevtralnost, brezstališčnost in vodenost sta pa 2much. Na volitvah bom dal glas, Lojzetu, morda iz usmiljenja.

 16. markopigac pravi:

  Eto, in takšni ljudje bi se radi šli spravo. Ni šans!

 17. bosstjanz pravi:

  Fajn se mi zdi, da smo različnih mnjenj.

  Konec koncev sta oba dokaj neproblematične osebe. Konec koncev se stanje na področju politike umirja in ne bo šlo v orto smeri (in neverjetne kraje). Ker so vsi na prepihu – vsake štiri leta.

  Ljudje so pa še vedno brez denarja.

 18. McFly pravi:

  Kakšna dvojma merila… kot pride Bajuk iz svetovne banke mu vsi očitajo da ni kompetenten, ne glede na njegove izkušnje, ker ga pač ni bilo v sloveniji toliko let. Turk pa je zaradi mednarodnega delovnega mesta kar naenkrat najprimernejši… to da ga dve desetletji ni bilo v sloveniji pa nima zveze.

 19. anon pravi:

  http://24ur.com/elec/elec_article.php?article_id=3109596

  malasutra | 07.11.2007 | 21:20
  ja, super. lojze premier leta 92 postavi turka za veleposlanika v ozn. kako to, če pa naj bi bil sporna oseba? tu nekaj ne štima. lojze si je sam nastavil zanko, iz katere se ne more več izmotati. najhuje pa je, da podcenjuje sposobnost logičnega razmišljanja volilcev.

  logični račun:

  lojze (premier) na vrhunske diplomatske položje postavlja vrhunske in neoporečne kadre (če je bil dober premier, seveda)

  sklep:

  lojze postavi turka za veleposlanika ozn, iz tega sledi, da je turk visokokvalificirani in neoporečni kader.

  epilog:

  lojze peterle se poslužuje laži, manipulacije, diskreditacije in insinuacije – vse to v goreči želji, da bi bil predsednik.

  še en sklep: takšna pritlehna oseba bi bila katastrofalna izbira za predsednika.

  še ena lojzetova laž: PREDSEDNIK, KI ZDRUŽUJE

  koga, lojze? s takimi svinjarijami nas kvečjemu totalno razdvajaš. malo preberi tale forum, pa boš videl, kako zelo. hvala lepa za to. ti že ne moreš biti moj predsednik. NIKOLI.

 20. Kitaj pravi:

  Pa recimo, da je Türk takrat v komisiji predstavljal Jugoslavijo. Slovenije takrat (še) ni mogel in če ne bi bil v komisiji bi imel manjše možnosti za pomoč Sloveniji. Torej lahko rečemo, da je bil “slovenski volk v jugoslovanski ovčji koži”. In če že rečemo, da je res predstavljal Jugoslavijo v komisiji, potem sem prepričan, da so bili takrat tega veseli tudi tisti z “glavo v torbi”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.