iPhone 3G sem si po dolgem iskanju kupil sam, BlackBerry Curve 8310 pa mi je podaril Simobil. Ker oba uporabljam že skoraj mesec dni, sem v tem času ugotovil nekaj razlik in prednosti enega ali drugega telefona.

Velikost:
BlackBerry Curve 8310: 107mm – 60mm – 15.5mm – 111g
iPhone 3G: 115.5 mm – 62.1 mm – 12.3 mm – 133 g

Zaslon:
BlackBerry Curve 8310: 2.5-inčni – 320×240 pixel
iPhone 3G: 3.5-inčni – 480×320 pixel

Grafični vmesnik:
BlackBerry Curve 8310: na začetku, dokler se ga ne navadiš, je precej okoren, vendar se z uporabo to spremeni
iPhone 3G: intuitiven in preprost

blackberry-curve-8310-vs-iphone-3g-01.jpg


Wi-Fi:
BlackBerry Curve 8310: NE
iPhone 3G: DA

Baterija:
BlackBerry Curve 8310: pri normalni uporabi mi zdrži brez problema več kot tri dni
iPhone 3G: maksimalno mi je baterija zdržla dva dneva

Fotoaparat:
BlackBerry Curve 8310: 2.0 megapixel
iPhone 3G: 2.0 megapixel

Spomin:
BlackBerry Curve 8310: 64MB Flash – MicroSD karttice
iPhone 3G: 8GB (ne da se povečati)

Hitrost prenosa:
BlackBerry Curve 8310: EDGE – v praksi ne opazim razlike med njima
iPhone 3G: HSDPA

Posodabljanje:
BlackBerry Curve 8310: online (BB Manager)
iPhone 3G: online (iTunes)

Zaključek: kljub nekaterim razlikam in dejstvu, da sem privrženec Apple izdelkov, me je BlackBerry pozitivno presenetil. Predvsem avtonomija baterije, ki mi je precej pomembna je veliko boljša pri njem. Vendar na drugi strani 8310 nima Wi-Fi, kar je lahko za koga precej moteče. Ampak BB push email deluje na svojem principu stiskanja podatkov, kar pomeni zelo majhno porabo.
Oba dva imata prednosti in oba dva bi bila lahko na nekaterih področjih boljša. Ker ne morem presoditi kaj mi je pri katerem boljše, bom preprosto uporabljal oba!

O BlackBerryu so pisali tudi: Marin, Jure, Jan, Bufo, Miha, Dr.Onyx

O iPhonu pa so pisali: Delavec, Prgrmr, You.Go, Bujes, Moblog

19 Responses to BlackBerry Curve 8310 VS iPhone 3G

 1. Bufo pravi:

  Hvala za povezavo :)

  Vidim, da si se odločil skleniti naročniško razmerje. Si pa naredil zanimivo primerjavo z iPhoneom bravo ;)

 2. Tadej pravi:

  Sam trenutno uporabljam isto kombinacijo in opažm, da je BB mnogo učinkovitejši za poslovne zadeve (ima npr. copy-paste, tipkovnico, do neke mere večopravilnost in boljšo odzivnost aplikacij), medtem ko je iPhone odlična platforma za naprednejše aplikacije (ter predvsem super iPod).

  Je pa res, da v slovenščini ne moremo uporabljati autocomplete-a pri pisanju sporočil in mailov, kar v angleščini precej olajša tipkanje …

 3. gyzar pravi:

  na hitro bi rekel, da n95-ka še vedno oba poseka :)

 4. TomazP pravi:

  Osebno nisem uporabljal i-Igrače več kot 2ure, vendar za poslovno uporabo se ne more primerjati z BB, ki je taki uporabi “enostavno” namenjen.

 5. v3rona pravi:

  Če smo že pri BlackBerry-ju bi bilo bolj zanimivo videt model Bold, ki prav tako premore Wi-Fi. Čeprav kar sem videl na Youtubu še zmeraj zaostaja.

  Se pa tudi strinjam, da je Nokia N95, ki jo tudi sam uporabljam vrhunski telefon. Po zadnji posodobitvi operacijskega sistema resnično deluje zelo dobro. Moti me le nekoliko nerodna smerna meni tipka. Upam, da bo tudi Nokia kmalu stopila na touch screen področje.

 6. had pravi:

  @v3rona: baje se pripravlja nekaj (povsem neuradna informacija), ki naj bi bila iphone killer :) ampak glede na to, da se vsak mesec pojavita vsaj dva killerja :)

 7. had pravi:

  @zonpjer: nekaj novejsega.. imajo ze pripravljeno.. slucajno izvedel med enim sestankom.. in naj bi bilo kmalu na trgu..

 8. ŽonPjer pravi:

  A taku…Men z ajfonom kr dogaja, le te jebe z doamčim wi-fijem ne morem rešit. Povsod okej, tud nokija dela doma…igrača pa ne jebe pet posto. Grrrr…

 9. Ä‘on pravi:

  Oba poseka E71.

 10. had pravi:

  @Ä‘on: ko je nokia ukinila blackberry support za ta telefon in zacela uvajati svojega, so se zaceli problemi.. prihajajo push maili in ne prihajajo :( krneki :)

  sicer pa ja.. e71 je zelo dobra zadeva!

 11. Saso K. pravi:

  Imel sem iPhona, trenutno uporabljam BB (8800). Čeprav sta aparata zelo različna se mi uporabniška izkušnja zdi nekako podobna. Edino kar se tiče web browserja iPhone enostavno nima konkurence.

  Vmesnik pri BB je res na začetku čuden, ampak ko se navadiš postane vse skupaj zelo smiselno.

  Če bi v tem trenutku kupoval nov telefon bi verjetno kupil BB Bold, ki ima WiFi, boljšo resolucijo in precej hiter procesor.

 12. Robert pravi:

  Finta je, da RIM razvija tudi 8900, samo pri nas to leto verjetno še ne bo prišel. So celo umaknili review iz crackberry-ja. Če bi imel še 3g (predvsem za v kombinaciji z dostop do neta preko laptopa), bi bil tisto killer phone zame.
  Me pa zanima kako je kaj z novim stormom. Povsod ga je polno na netu za vidit in po nekaterih straneh se omenja začetek novembra.
  Sicer pa je trenutni Curve v Lj. skoraj razprodan in se moraš naročiti ter počakat na novo pošiljko…

 13. Robert pravi:

  Bold pa je za moje pojme malenkost prevelik. Lep, z lepim zaslonom in vso povezljivostjo, a malo obilen.

 14. morpheus7 pravi:

  Trenutno imam malo sreče in malce testiram novega Bolda. Had, če ga lahko dobiš, si ga oglej. Uporabniški vmesnik je nov in precej lepši od starega, prav tako je bolj intuitiven – bolj i-Phone-ast. Zaenkrat mi je začuda kar všeč, čeprav se občasno zgubim v njegovih menijih =)

 15. Bujes pravi:

  Hvala za link!

  Kako pa je z gledanjem filmov na BBju?

  P.s.: A mogoče prodaš iPhone XD

 16. tina pravi:

  Bi mi znal kdo pomagati..imam BB 8310 in ko sem npr. v meniju se mi kar naenkrat prižge rdeča lučka zgoraj in se ekran vgasne..čez 3 sek pa nazaj prižge.. je pa nov telefon.. bi mogoče morala naložiti updejte? in kje jih najdem? hvala..

 17. had pravi:

  @azz: thanks :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.