had blog roni kordis had blog roni kordis

Apple iPhone 3G prodaja Vodafone – teoretično

Apple iPhone 3G je poslastica za vse ljubitelje telefonov, ki želijo malce več. Cena, ki jo je napovedal Steve Jobs je bila precej nizka in ko je prišel podatek, da ga bo v sosednji Italiji prodajal Vodafone za 499€, sem se odločil, da si kupim prvi mobilni telefon! No, tudi prejšnjo verzijo iPhonea sem imel, vendar samo par dni. Toliko, da sem ga odklenil in se poigral z njim, potem pa sem ga spravil naprej v promet.
In ker sva odšla na počitnice v Italijo, sem se že veselil, da jih bom par pripeljal domov. Pred časom smo se na Koornku dogovarjali, da bi šli v group buy in sem klical v trgovino in jih rezerviral šest. Od takrat je minilo že več kot 14 dni, vendar klica nazaj še nisem prejel!
In sedaj k zanimivemu delu!


Milano, Genova, Verona, Como, Garda, Trst, itd.. so kraji, kjer sem se ustavil in iskal Vodafone trgovino, da bi si kupil iPhonea. In ko sem jo našel, je bil povsod odgovor enak. Nimamo! Vsaj ne za prodajo. Če bi sklenil naročnino, bi se telefon takoj brez problema našel. Potem sem se odločil, da pokukam še v trgovine TIM operaterja, kjer pa je iPhone na voljo samo v naročniškem paketu in ne kot samostojen nakup.
Nekje so mi ponujali rezervacijo telefona, seveda ob polnem predplačilu in ob čakanju vsaj tri tedne na telefon. Drugje so bili presenečeni (Trst), ko sem jim omenil iPhone. Najboljši odgovor pa sem dobil v kraju blizu Gardskega jezera, ko mi je prodajalec odgovoril:”I don’t know!” na vprašanje, če lahko kupim iPhone, ki ga je imel v trgovini?! In sem bil rajši tiho in odšel naprej.

Zakaj je Apple sklenil pogodbo z Vodafonom, če potem v trgovinah nimajo telefonov v prosti prodaji? Zakaj jih imata tako TIM, kot tudi Vodafone dovolj, če skleneš pri njima naročniško pogodbo? Ali je to marketinška poteza? Ali pa samo zelo neprofesionalna poteza, ki si je ne bi smel Apple privoščiti.

Razumem, da gredo iPhonei za med, cene na eBayu so preko 800€, pri nas na Bolhi hočejo 100€ več za telefon, kot je v prodaji. Ali je to vse načrtovano ali pa samo napačen odnos do kupcev. In ko bo čez par mesecev dovolj telefonov na trgu, to ne bo več zanimivo, kajti prišli bodo drugi modeli.

Jezen sem in razočaran nad Vodafonom in prodajalci v njihovih centrih!

 1. Meni pa se vedno bolj zdi, da je iPhone 3G The Dark Knight mobilne telefonije. Overhyped.

  Najprej je Jobs napovedal, da bo stal zgolj 200 oz. 300 dolarjev, na koncu pa imamo v Evropi ceno 500 evrov, pa še v prosti prodaji ga očitno ni. Za en telefon klečeplaziti “po tajnim koridorima” in hkrati bistveno preplačati izdelek pa tudi ni vredno, sploh ker tudi drugi proizvajalci ne zaostajajo in se bodo na iPhone najbrž tudi primerno odzvali.

  Nekako dvomim, da so za stanje, kakršnega si opisal, krivi italijanski prodajalci ali Vodaphone, po moje je krivca treba iskati kar v Applu.

 2. @Pris: Jobs je lepo povedal, da bo max 199$ ob sklenitvni 2letne naročnine, kar tudi je v Italiji, kot tudi vseh ostalih EU držvah. 500 € je cena za telefon v prosti prodaji, katerega se v USA sploh ne da dobiti, tako da bi morali biti veseli, da ga sploh lahko tako kupimo.
  Meni ga je kolega prinesel iz Barija. Å el v štacuno, so ga vzeli iz škatle, odklenili, ga je prinesel domov, sem ga vštekal v iMac, registriral in dela BP ;)
  Razmišljam, da bi jih nabavil še ene par in prodajal pri nas…kdo kupi? :D

 3. @had: Si šel v Bari čekirat?
  @Pris: Jobs je lepo povedal, da bo max 199$ ob sklenitvni 2letne naročnine, kar tudi je v Italiji, kot tudi vseh ostalih EU držvah. 500 € je cena za telefon v prosti prodaji, katerega se v USA sploh ne da dobiti, tako da bi morali biti veseli, da ga sploh lahko tako kupimo.
  Meni ga je kolega prinesel iz Barija. Å el v štacuno, so ga vzeli iz škatle, odklenili, ga je prinesel domov, sem ga vštekal v iMac, registriral in dela BP ;)
  Razmišljam, da bi jih nabavil še ene par in prodajal pri nas…kdo kupi? :D

 4. Glede na vse različne informacije, ki jih lahko prebereš, med njimi tudi osebne izkušnje, kot je tvoja, je res najboljši tisti odgovor prodajalca, ki ga navajaš zgoraj. Mislim, da v resnici marsikje prodajalci sploh ne vedo, kako je s tem. In potem ti na enem koncu rečejo, da jih sploh ne moreš kupiti brez naročnine, drugje jih imajo pa celo na zalogi.

  Sam vem še za eno varianto, ki je pri tebi nisem zasledil: Naročiš v trgovini, vnaprej plačaš 50 €, oni naročilo posredujejo Vodafonu, ko pride menda čez par tednov, te obvestijo.

 5. Kaj pa če je preprosto povpraševanje tako veliko, da je pač prišlo do pomanjkanja? V socializmu smo v vrstah čakali na eno vrsto kruha, zdaj pa tu jamramo, ker nekdo ni naredil dovolj mobilnih telefonov. Halo!

 6. Zadeva je taka, da imamo probleme samo mi v Sloveniji, ker nimamo uradnega zastopnika. Če bi ga prodajal kakšen Mobitel po subvencionirani ceni recimo 200€ + vezava, problema sploh ne bi bilo..

  Tako pa moramo iskat neke alternativne poti, ki so seveda predrage in je hype pri nas toliko večji, ker je stvar tako težko dosegljiva..

  Fuck it. Počakal bom še par mesecev, če se kaj premakne tudi pri nas. Če ne, bom pa nabavil iz Å vice ali Italije, obenem pa kupil pri našem operaterju kakšen subvencioniran telefon in ga prodal na bolhi.

 7. Kot kaže na webu, ga je trenutno težko dobit kjerkoli na svetu. Prva miljonta zaloga je pošla prvi dan in sedaj kapljajo sem in tja…
  Do takrat, ko bo prišel k nam, bodo lepo poštimal vse buge in firmaware in dodal še kako manjkajočo funkcijo in bo šlika kot se šika. Ni apna, torej.

 8. MR. Foto, a ta tvoj Bari je tisti Bari tam na jugu Italije? Ko sem bral napisano, sem dobil občutek, da mora biti nekje blizu nas, npr. okrog Trsta. ;)

 9. @gregorc: tudi sam sem bil preprican v to, da je vecje povprasevanje.. vendar.. ko sem bil v dvajseti starcuni in so mi ponujali vezavo in iphone, ko pa sem spraseval o samem telefonu pa jih kar niso vec imeli :( se mi je vse skupaj zdelo precej drugace in precej bolj cudno..

  @prgrmr: vidis, te variante mi niso ponudili :( bi bila pa tudi zame zanimiva v tem primeru :)

  @cerpin: jeap.. to bo najboljse ocitno.. tudi sam razmisljam o tem..

  @žon: sam jaz bi ga imel pred tednom dni ze rad :)

 10. @mr.foto: jeap, ti si odletel v spam :( ne vem zakaj..

  bari je precej dalec stran.. in precej z moje poti.. ker ko sem iskal na karti, sem nasel samo tega dol na jugu :(

 11. Sam, res je tole kar jeba kupit tega hudiča. Poleg tega pa očitno pokajo zadevice… Tako engadget kot Daily tech poročjo o pokanju novih Iphonov

 12. Miha, ki je kupoval 3G-ja zase in zame je o Italijanih znal povedat eno zanimivo zgodbo. Ko so prišli v Vodafone store so jim rekli da jih nimajo. Ko je izpred taiste trgovine italijansko govoreči znanec poklical v trgovino so pa rekli “ja itak jih imamo, cel kup”. Pač ne prodajajo Slovencem…

  Medtem ko v TIM-u, ki jih po novem tudi prodaja po 499 EUR, kot Vodafone, brez vezave, pa tega problema ni in so jim ga gladko prodali.

  O odklepu in izkušnjah pa ravnokar pišem en post :)

 13. @you.go: ne me hecat, da tim prodaja tudi samo telefone.. ker men so sveto trdili, da samo z narocninami..

  ma, italijani so pac italijani :)

  no, cakam :)

 14. Živjo,

  še moja izkušnja. Sem v ZDA in prvi dan svojega obiska v NY zakorakam direktno v Apple Store. Vendar tu sledi nateg … iPhone-a 3G ni mogoče kupiti brez ameriškega I.D.-ja in Social Security number. Prav tako starega ne.

  Sicer sem našel enega v neki pollegalni trgovinici, vendar nisem popolnoma prepričan ali gre za 3G ali starega v novi škatli. Tu jih sicer prodajajo kot internationaly unlocked, vendar moram to še preveriti. Jutri grem še enkrat sčekirat.

  Ali kdo ve, ali bi z Pwnage Tool-om, ki je na netu preprečil zaklep v 31 dneh, če ga ne registriram v iStore-u?

 15. markopigac, misliš, da od tistih 500 € Vodafone in TIM nič ne zaslužita? Zagotovo nekaj zaslužijo prodajalci. In vedno je bolje, da nekaj prodaš ti kot nekdo drug, če s tem zaslužiš vsaj malo, ne?

 16. Če je plastičn pa mal buckast zadaj je pol je velika v verjetnost da je ta nov :). Drgač pa če se že hvalijo da lahko brez razmerja vzameš telefon pol ga naj ne prodajajo. Ne pa da je tkole…

 17. Specifikacije iPhone 3G:

  Barva dostopnost – črna in bela

  Različica – iPhone 3G 8GB in 16GB

  Zaslon – 3,5-palčni (480 x 320 slikovnih pik)

  Audio – Odlično primerjavi s staro različico

  Čas pripravljenosti – 300 ur

  2G čas – 10 ur

  Čas 3G – 5 ur

  Kamera – 2 milijona slikovnih pik

  firmware 2.0 – Preinstalled

  Extra Specifikacije iPhone 3G:

  1. Kontakt dodana Išči zdaj v imeniku
  2. Dodano azijskih jezikih – japonščina in kitajščina.
  3. Zagotavlja hitrosti prenosa podatkov do 3-krat večji od EDGE
  4. Filtri, YouTube, Safari, iTunes ali AppStore za vse “izrecne vsebino”.
  +5. iPhone 2,0 programske opreme bo na voljo na 11. julij kot free software update preko iTunes 7,7 ali kasneje iPhone za vse stranke.
  6. znanstvenim kalkulatorjem, da je aktiviran tako, da zavrtite telefon v načinu pokrajine
  7. iWork dokument podporo za PPT (Powerpoint) datotek
  8. razsutem stanju, zbrisati / premikanje slike in varčevanje z e-pošto na fotografijo knjižnica

  Cena: 3g 8GB …… 200euro
  3g16gb …… 300euro

  Kontaktna oseba: [email protected]
  : [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja