Ok, ni kriva samo kmetija Pipan, ampak ravno sem dobil od njih povabilo, da postanem “njihov, njen” Facebook prijatelj in me je “razpizdilo”! Facebook prijatelj s kmetijo? Odlično! Briljantno!

Zakaj ne bi “nasrali interneta” še bolj kot ga lahko? Zakaj ne bi kopirali fotk in vsebin brez upoštevanja avtorskih pravic, saj je vse na internetu. Zakaj ne bi spamali vse povprek! Naredimo “sranje”, kaj nas briga za ostale uporabnike?

Velikokrat slišim da imam precej visok prag tolerance, ampak zadnje čase temu definitivno ni tako. In ko mirne duše “požrem” in seveda ne potrdim, da me dodajo razni spletni mediji za svoje prijatelje na Facebooku, ko me dodajajo razne TV oddaje za prijatelja, ko me dodajajo izdelki za prijatelja… Se mi zgodi, da želi biti moj prijatelj kmetija??! Ok, mogoče sem res blizu kmeta, ker sem doma v Zasavju, mogoče sem res čuden, ker nisem iz glavnega mesta držve. Vse mirno “požrem”, ampak kmetije pa res ne morem imeti za prijatelja?!?!?

kmetijapripipanovih.jpg


Ko sem pred letom prvič slišal, da oglaševalske agencije ponujajo za precej denarja podjetjem prezenco v socialnih omrežjih, sem se začel smejati. Ampak očitno je agencijam uspelo in so prepričale podjetja, da so se začela pojavljati na Facebooku, itd.. Da ne bo pomote. Ta poteza se mi zdi odlična. Vendar čar Facebooka je v tem, da nisi več anonimen. Na blogu sem lahko povsem neznana oseba, na Facebooku pa dobim ime in priimek, dobim prijatelje, dobim interese. In ja, seveda se da tudi to povsem “fejkati”, ampak dvomim da se ljudje res ukvarjajo s tem. Se motim?

No, da ne zaidem predaleč od bistva, ki ga želim zapisati. Zakaj bi bil prijatelj z neko “multinacionalko”, če je to samo profil ki ga vzdržuje nekdo, ki je plačan za to? Nobenih čustev, ampak samo prezenca v enem omrežju? Ja, pred leti so govorili o tem, da internet oddaljuje ljudi, ampak ravno Facebook nas spet zbližuje. Ko odkriješ ljudi, ki s svojim imenom in priimkom participirajo, ki jih že desetletja nisi videl, oz. si že pozabil da so obstajali.

Ali ne bi bilo lažje, če bi podjetja, ki iščejo svoje prijatelje na Facebooku za to imele osebo, ki bi bila realna in bi počela te stvari in bi se vedelo, kdo je za “podjetjem”. Ta oseba bi bila ambasador in bi komunicirila in iskala prijatelje!?!

Cluetrain Manifest pravi:

1. Trgi so pogovori.
2. Trgi sestojijo iz človeških bitij in ne iz demografskih sektorjev.
3. Pogovori med človeškimi bitji zvenijo človeško. Vodijo se s človeškim glasom.
4. Ne glede na to, ali podaja informacije, mnenja, poglede, nasprotujoča si dejstva ali šale, je človeški glas odprt, naraven in sproščen.
5. Ljudje prepoznajo drug drugega po tonu tega glasu.
6. Internet omogoča pogovore med človeškimi bitji, ki preprosto niso bili mogoči v dobi množičnih medijev.

Če bi to podjetja upoštevala bi bilo vse skupaj veliko lažje. In tudi jaz se ne bi “pizdil” nad kmetijami ki me dodajajo za svojega prijatelja!?!?

18 Responses to Kmetija Pipan Pri Pirotovih, ne bom tvoj Facebook prijatelj

 1. Vini pravi:

  Zadnjic sem opazil, da se bo iskalnik najdi.si udelezil nekega eventa, tudi kar se da zabavno, kajne? :)

 2. susie q pravi:

  Saj zato je pa “ignore” tipka. Očitno si res “razpizden” nad možnostjo prijateljevanja s kmetijo, drugače bi videl, da je tale pripevek precej beden.

 3. had pravi:

  susie: kaj pa je tako bednega v tem zapisu? a to da se jezim nad kmetijo ki zeli biti moj prijatelj? svetujem ti, da si preberes cluetrain manifest.. par vrstic.. in ti bo jasno, zakaj ni tako bedno razmisljanje..

  seveda ti pa dam prav, da si povezana s kmetijo in da je zato tvoj odnos drugacen :)

 4. Lenart pravi:

  Had a veš da si me prehitel z objavo. Zjutraj sem ob kavi ugotovil da “to res morm napisat!”, ker mene tudi jezijo taki “prijatelji”. Po kosilu sem si končno vzel čas in spesnil blog na to isto temo –

 5. Mikec pravi:

  Tud veliko lokalov je že na fejsiču :) in tako svoje prijatelje obveščajo o različnih žurih, dogajanjih, akcijah ipd. Na lokalni ravni je pri nas to naletelo na precej dober odziv in ideja niti ni tako slaba ;)

 6. Anže Frantar pravi:

  Ha ha, Had; storil si točno to kar so hoteli. Morda celo več!
  S tem, si jim ustvaril brezplačno (?) promocijo – oni pa so od tebe pričakovali le, da jih bo morda po tvojem potrdilu za prijatelja vsaj kdo pregledal profil.

  Verjetno ti zdaj dolgujejo zahvalo. :D

 7. had pravi:

  @anze: napacno.. nihce ne bo kliknil na njih, ker nisem nikjer pustil linka.. brezplacna promocija ja, vendar negativna promocija.. ali to vseeno steje, ce nekdo najde na googlu ta podatek.. jaz bi rekel da ne :)

  p.s.: mogoce pa so mi placali za to :) sala..

  rajsi opozorim na taksno stvar in da zacne o tem se kdo drug razmisljati in se stvari “samocenzurirajo”.. lahko pa seveda zivim v utopiji in upam na to :) da se bo res kdaj kaj spremenilo :)

 8. Jernej pravi:

  jaz sem proti ustvarjanju osebnih profilov za podjetja. Nikomur tega ne svetujem. Dve prijavi (report) sta že dovolj da te Facebook sankcionira.

  Edina opcija je za organizacije da si ustvarijo profil s katerim potem upravljajo page in gourpo in da nikogar ne requestajo za frienda. Če ljudje requestajo njih same potem pa je stvar odločitve ali oni te requeste odobrijo. Konec koncev si v tem primeru uporabnik sam želi njihove status updejte v news feedu.

  Poantao facebook page in goups bi naj bila v tem da podjetja na teh straneh ustvarjajo relevantne vsebine za uporabnike – takšne da se bo uporabnik vračal, se vklučil v diskusije, delil mnenje… to pa zahteva seveda veliko več znanja in izkušenj kot pa kreacija profila in requesti friendov.

 9. Anže pravi:

  Meni ga je zmagal tale mail:

  Ćevabdzinica Željo added you as a friend on Facebook. We need to confirm that you know Ćevabdzinica in order for you to be friends on Facebook.

 10. Anonimno pravi:

  Cel Facebook bi moral prijateljevati s kliniko v Studencu

 11. Karmen pravi:

  Strinjam se, da naj za podjetjem stoji realna oseba z imenom in priimkom in vodi skupine, akcije, aplikacije.

  Če meniš, da je nekdo zlorablja namen profila, ga lahko prijaviš.

 12. had pravi:

  @karmen: kako se ga prijavi?

 13. Lenart pravi:

  @had: če nisi njegov prijatelj, imaš na levi strani strani (čisto spodaj) link “Report this person”. Če si prijatelj te možnosti nimaš.

 14. susie q pravi:

  He he, v nobenem smislu nisem povezana z nobeno kmetijo. Jaz gledam na stvar malo drugače: od uporabnika je odvisno, kaj hoče in česar noče. Ti imaš izbiro, da pritisneš ignore. Pač ljudje/podjetja poskušajo preživeti na takšen in drugačen način.

  Je pa mogoče zate to preveč moteče, če dobiš, ne vem, 100 takšnih requestov na dan. To razumem.
  (Ampak še jaz ne dobim 100 friend requestov na dan, pa gradim najmočnejšo familijo na Gangsta Battle, hihihihi).

  Aja pa tud prijateljujem z dvema psoma na fb, čeprav mi moj razum pravi, da nista onadva, ki mi vsake toliko pošljeta hov-hov pozdrav. :)))))))))))

 15. had pravi:

  @susie: sem upal, da nisi :) sicer bi me lahko povabila na kaksno kosilo :)

  ja, imam moznost da pritisnem ignore.. ampak zaradi taksnih stvari nastaja prevec suma na internetu.. in samo uporabniki sami lahko to spremenimo.. nihce drug :(

  sem pa verjetno res bolj obcutljiv na te stvari, ker mi je facebook kul stvar (sploh na zacetku je bilo se boljse, ko je bila masa manjsa in firme niso vedele da to obstaja)..

  gangsta battle :) no, tega pa ne igram :)

  ce prijateljujes s psom, verjetno poznas njegovega gospodarja, a ne :))

 16. susie q pravi:

  I’m a little bit addicted to fb at the moment, ampak saj bo tudi to minilo (upam)…

  A veš, da od enega kužeka ne vem, kdo je gospodar, ampak zgleda ful pijazen (kuž t.j.)…ok smetim preveč, ajdi :))))

 17. peter pravi:

  lahko bi si kmetija “naredila” group page, fan ali suporter, ali…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.