Plinska kriza mi ne more do živega – kamin “dela” na drva/brikete

Ko Rusija, oz. Gazprom razkazuje svoje mišice pred Ukrajino in pred Evropo z omejevanjem, oz. s popolnim zapiranjem “plinske pipe” in ljudje v strahu nabavljajo alternativna sredstva za ogrevanje (električne radiatorje, kaloriferje, kupujejo drva, brikete…), je meni povsem vseeno za vse skupaj.
Ogrevam se na kurilno olje, kuham na električno energijo in če je resnična kriza, zakurim kamin. Vonj lesa mi sicer ni všeč, sploh naslednji dan, zato veliko rajši uporabljam brikete.

Ampak vseeno ta plinska kriza ni tako preprosta kot izgleda vse skupaj na prvi pogled. Ljudje, ki so živeli med 2. svetovno vojno povsem drugače vidijo te stvari. Vedo kako je živeti v pomanjkanju – česarkoli. In tudi mi, bi se morali počasi zavedati da smo odvisni. Odvisni od vode, električne energije, od plina, nafte.. Od narave!

plinska-kriza-ogenj-v-kaminu-04


In verjetno zelo malo ljudi pomisli, razen v situacijah kot je sedaj, kaj bi bilo, če bi bili teden dni brez električne energije. Nič več toplega stanovanja, nič več tople vode, nič več luči, ki jih puščamo prižgane cele dneve. Nič več električnih pripomočkov ki nam lajšajo življenje. Pranje perila v hladni vodi (oz. v pogreti s plinom) na roke, pranje posode v hladni vodi. Brez televizije in brez računalnikov.

Kaj bi se zgodilo če bi ostali brez vode? Ali brez nafte?

Kruti scenariji, ampak vedno obstaja možnost da se zgodi kaj takšnega.

Mogoče nas bodo same razmere naučile da začnemo prijazno uporabljati vse te dobrine, ki so nam na voljo. In da jih varčujemo in uporabljamo premišljeno. Mogoče je sedaj čas, da vsak vsaj malce razmisli o tem. Ali pa si predstavlja kako je spati v postelji, ko je zunaj -15 stopinj in je soba brez ogrevanja?!

 1. Ko sem kakšnih deset let nazaj rekel, da bomo še hodili v gozd podirat drevje, da se bomo imeli pozimi s čim greti, so se mi v službi smejali. Danes skorajda vsi, uganite kaj. Ja, hodijo v gozd podirat drevje, da se pozimi grejejo z drvmi. Moram malo do Vlatke, mogoče pa ugotovi, da imam tudi jaz kakšne jasnovidne sposobnosti… :mrgreen:

 2. eh kaj pa ;) ajde u gmajno sekat drevesa, pa drva narest :D druzga nam čez neki časa ne bo več preostal ;)

 3. bi ti prilepila link do svojih postov na to temo, pa ne bom, ker nisem ….

  torej, meni se smejijo ker sem kupila staro hišo, ker kurim na drva, ker grejem vodo na štedilniku, ker bom letos sejala in sadila in vlagala in ker bom imela namesto luči petrolejke. ampak jaz sem še iz tistega časa, ko smo prali na roke, ko smo se umivali dvakrat na teden, ko smo zjutraj vstajali v mrzlih sobah z ledeni rožmi na steklih.

  dolgoročno gledano, moje mnenje, si tako odvisnost od zunanjih dejavnkov delamo ljudje sami. vsi (ker tistih, ki gredo v hiše je malo) lezejo v bloke, blokov se zgradi enormno veliko, življenje v njih pa je odvisno samo od denarja. ni denarja ni hrane, ni elektrike, ni ogrevanja, ni vode. v hiši je vseno drugače, sploh če nisi 100% morderniziran. tudi o tem se že pisala.

 4. ja jebote had no, a ti ni nerodno da brikete kuriš…je pa že razlika med eno bukovino in prešanim odpadom. Ne more se primerjat ne po temperaturnem izkoristku, vonju, da o zvoku ne govorim.

  ;)

 5. @sonja: strinjam se, da je razlika.. ampak tudi v vonju je razlika.. tudi breza, ki ima najmanj dima, me moti.. priznam, da sem prevec obcutljiv na to.. ja no.. ni prasketanja in pokanja :)

  @katarina: ko se bodo zaceli ljudje pocasi zavedati teh stvari, se bo marsikaj spremenilo :)

  @smoger: jaz sem za jedrsko energijo – vsak doma en mini reaktor :) (hecam se!)

  @volkec: mogoce pa jih imas :) in definitivno bom kmalu v gozdu v bliznji okolici slisal kako “pojejo motorke”..

  in briketov ni vec za dobiti.. oz. ni jih mozno narociti.. dobil informacijo v trgovini :)

 6. had: Kaj da res? Pa tolk zidajo fabrike dol po bosni. Jih ma gotov še sokrajan tam čez hrib kej na zalog, če ti zmanka :D

 7. vidmar nima niti enega briketa niti peleta.. jeba je, ker so zavohal krizo in jih zadrzujejo, da bodo lahko dvignili cene :(

  “vojni profiteri” :(

 8. Had se bo že znašel. Če drugega ne bo za zažgat bo pa pohištvo na vrsti … kajne?
  Malo težje je pa z bolnicami, šolami, domovi za ostarele, industrijo … tu pa ni šale.
  Tudi s temi vzhodnjaki ni šale … absolutno je treba iskati variante, da ne bomo odvisni samo od njih.
  Kdor je odvisen od Rusa, Kitajca ali Srba je vedno revež.

 9. No ja no… ne mislit da si na varnem ko se greješ s kurilnim oljem in kuhaš na elektriko :)

  Pri nas doma resno razmišlamo, da bi postavili peč na lesne pelete – še vedno pa smo potem odvisni od elektrike.

 10. Mi smo se danes popoldne greli na stare položnice, izrezke in kar je (bile) te krame. :mrgreen:

Komentarji so zaprti.