Ko Rusija, oz. Gazprom razkazuje svoje mišice pred Ukrajino in pred Evropo z omejevanjem, oz. s popolnim zapiranjem “plinske pipe” in ljudje v strahu nabavljajo alternativna sredstva za ogrevanje (električne radiatorje, kaloriferje, kupujejo drva, brikete…), je meni povsem vseeno za vse skupaj.
Ogrevam se na kurilno olje, kuham na električno energijo in če je resnična kriza, zakurim kamin. Vonj lesa mi sicer ni všeč, sploh naslednji dan, zato veliko rajši uporabljam brikete.

Ampak vseeno ta plinska kriza ni tako preprosta kot izgleda vse skupaj na prvi pogled. Ljudje, ki so živeli med 2. svetovno vojno povsem drugače vidijo te stvari. Vedo kako je živeti v pomanjkanju – česarkoli. In tudi mi, bi se morali počasi zavedati da smo odvisni. Odvisni od vode, električne energije, od plina, nafte.. Od narave!

plinska-kriza-ogenj-v-kaminu-04


In verjetno zelo malo ljudi pomisli, razen v situacijah kot je sedaj, kaj bi bilo, če bi bili teden dni brez električne energije. Nič več toplega stanovanja, nič več tople vode, nič več luči, ki jih puščamo prižgane cele dneve. Nič več električnih pripomočkov ki nam lajšajo življenje. Pranje perila v hladni vodi (oz. v pogreti s plinom) na roke, pranje posode v hladni vodi. Brez televizije in brez računalnikov.

Kaj bi se zgodilo če bi ostali brez vode? Ali brez nafte?

Kruti scenariji, ampak vedno obstaja možnost da se zgodi kaj takšnega.

Mogoče nas bodo same razmere naučile da začnemo prijazno uporabljati vse te dobrine, ki so nam na voljo. In da jih varčujemo in uporabljamo premišljeno. Mogoče je sedaj čas, da vsak vsaj malce razmisli o tem. Ali pa si predstavlja kako je spati v postelji, ko je zunaj -15 stopinj in je soba brez ogrevanja?!