Včeraj me je presenetila novica, da je sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Katarina Novšak Kaplan z začasno odredbo Dnevniku omejila poročanje o italijanskem poslovnežu Pierpaolu Ceraniju (vir). Kazen za Dnevnikovo kršenje odredbe je 50.000€. Pierpaolo Cerani je postal znan v Sloveniji po odkupu tretjine Kolonela. In zakaj me je presenetila ta novica?

v 39. členu Ustave Republike Slovenije imamo zapisano:

Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

Mogoče sem si do sedaj napačno predstavljal vse skupaj, saj sem bil prepričan da do tega, da sodišče prepove poročanje o določeni osebi, ne more priti. Kajti če bi bilo to tako preprosto, potem znane osebnosti ne bi imele več problemov s paparaci, večina domačih politikov ne bi imela več problemov z “relevantnimi” zapisi na Požareportu, blogerji ne bi smeli omenjati imena Janeza Janše in v končni fazi javnost ne bi imela več informacij.


V zadnjem času smo priča poplavi “šund” informacij, kjer nam “novinarji” podajajo prevedene tekste, ki imajo bolj malo veze s samo originalno vsebino, portali in tudi na TV-ju se med novicami objavljajo posnetki iz YouTuba, da o vseh posnetkih, ki jih naredijo samo gledalci in jih kontribuirajo niti ne govorim. Prav tako se pojavlja vse več rumenih PR člankov, kjer naši “wannabe” znani ljudje pošiljajo portalo fotografije s počitnic in zraven napišejo še kakšno zgodbo za bruhat. Ampak takle mamo v naši ljubi Sloveniji!

In če se bo kdo vprašal kje je naše raziskovalno novinarstvo, bo odgovor zelo preprost! V riti! In še v večji riti bo s takšnimi odredbami sodišč. Mogoče pa je ravno to namen. Da se ne poroča o teh zadevah in da se vse skrije pod preprogo. Sicer pa bi Cerani lahko pričakoval takšen sprejem v Sloveniji – da se bo naredila raziskava njegovega dosedanjega ravnanja, ki bo prikazala marsikaj v drugačni luči, kot bi rad on sam. Ampak Dnevnik o tem ne bo smel pisati, niti ne bo smel raziskovati.

Kurc pa takšna pravna država, kjer niti z ustavo pridobljena pravica ne drži. No, mogoče pa sodnica verjame v to, da se svoboda konča, kjer se začne svoboda drugega – in mogoče lahko pri njej poskusijo vse zgoraj omenjene osebe in bodo mediji dobili prepoved poročanja o njih!
Katarina Novšak Kaplan je bila 19.04.2007 izbrana na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Ljubljani – France Cukjati pa je rekel ob tem “vsi, ki se trudimo za pravno državo, se zavedamo, da imate zadnjo besedo vi, sodnice in sodniki” (vir) hmm…