had blog roni kordis had blog roni kordis

Zvon Ena Holding in Dravske elektrarne Maribor

Spomnimo se: Damijan Koletnik, nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor je leta 2007 Zvon Ena Holdingu dal posojilo 21 milijonov eurov. Dravske elektrarne Maribor so v 100% lasti Holdinga Slovenske elektrarne d.o.o., ki je v 100% lasti Republike Slovenije!

V današnjem članku Zvon Ena Holding se je izognil pogubni izvršbi v Dnevniku, je zapisano:
Vodstvo Dravskih elektrarn Maribor (DEM) se je usmililo Zvona Ena Holdinga in ni sprožilo izvršbe, ki bi močno zadolženo finančno družbo pahnilo v insolventnost in po tem morda celo v stečaj.

Ali jaz pravilno razumem vse skupaj!? Državno podjetje, ki se ne ukvarja s posojanjem denarja, niti tega nima v osnovni dejavnosti, posodi denar privatnemu podjetju (ne bom o tem, kdo je lastnik Zvona Ena!), le ta mu denarja ne vrne, vendar je državno podjetje tako dobro, da mu še malce pomaga in se ga usmili?!?

WTF!? Če jaz vzamem kredit in ga ne vrnem, me nihče ne gleda in se me usmili! No, na srečo ne vem, ker nimam kreditov, kaj se zgodi v naslednjem koraku, ampak verjetno se unovčijo menice, oz. zavarovanje kredita?? Narobe svet.press

 1. Ob takih novicah me preplavi tisti občutek, da bi vsem tem direktorjem odrezal jajca.
  Najbolj žalostno je to, da sem 99.99% siguren, da nihče ne bo za to dejanje odgovarjal, kamoli bil obsojen.

 2. @marin: itak da ne bo nihce nic kriv.. pac se je malce posodilo.. zanimivo je tudi ozadje cloveka, ki je ta denar posodil :)

 3. Ne poznam podrobnosti, bom le prepisal tvoj tekst. Mogoče boš začutil v čem je po moje problematičen.

  Nekdanji direktor ni podaljšal vračilo, to je naredila sedanja uprava, torej je posredno to kritika sil, ki so sedaj na oblasti in torej niti ne gre nujno za politične igre, ker so vpletene vse strani.

  Posojilo lahko da vsaj subjek, ne glede na to ali je za to registrirano ali ne. Podobno kot lahko jaz tebi posodim denar, recimo.

  Pri velikih posojilih se odloži čas vračanja na podlagi ocene tveganja ali kot to jaz po domače razumem, v kolikor dolžnik prebrodi krizo, se upniku povrne ves denar in obresti, če gre upnik v stečaj, je znesek vračila stvar stečajnega postopka.

  V principu stečaj z vidika navadnega smrtnika pomeni, da če zastaviš svojo hišo, denar zakockaš, hiša se ti vmes podre, banka tvojega denarja ne bo videla.

  Tako da je dobro voljo razumeti samo v tem smislu, kako je sedanje vodstvo elektrarn naredilo oceno tveganja. Če je Zvon na tem da definitvno gre v stečaj, potem je to res dobra volja, če je ta verjetnost rizika sprejemljiva pa gre za logično poslovno potezo.

  Seveda pod pogojem, da elektrarne nujno tega denarja ne potrebujejo, kar je situacija pri drugih upnikih, ki pa so zahtevali stečaj.

  Tako da, to ni narobe svet, le bolj stoično je potrebno prebirati dejstva.

Komentarji so zaprti.