had blog roni kordis had blog roni kordis

Parfum, parfumska voda, toaletna voda ali kolonjska voda??

Inspiracija tega zapisa je bilo nakupovanje parfuma v eni večji prodajalni s kozmetiko v Ljubljani. Namreč na mojo željo, da kupujem parfum (zraven sem ji še povedal katere sestavine si želim, da so prisotne v njem, vendar o tem ne bi), mi je prodajalka prijazno ponudila parfumsko vodo, kjer je izbira velika in so tudi cene precej nižje kot pri samih parfumih.

Ampak včasih moški vemo kaj želimo in to sem tudi sugeriral prodajalki. Začudeno me je pogledala in šla vprašat kolegico katere moške in katere ženske parfume imajo sploh v prodajalni. Razočarana se je vrnila in mi povedala da imajo samo dva različna moška parfuma in precej več ženskih. Seveda mi je ponudila cel kup “nadomestnih” zadev, v obliki parfumskih vodic, oz. toaletnih vodic, ki jih imajo v akciji. Razmišljal sem, da bi ji razložil razlike, pa sem precej hitro ugotovil, da to nekako nima smisla.

In ko zadnje dni opažam cel kup novih spletnih trgovin, ki ponujajo med drugim tudi kozmetiko, jih večina od njih prodaja parfume. Vendar malce bolj podroben pogled razkrije vse skupaj. Niti enega parfuma ne prodajajo, ampak prodajajo parfumsko vodo, ali toaletno vodo. Ampak v Sloveniji je izraz za parfum precej posplošen in se uporablja tudi za ostale “zadeve ki dišijo”. Vendar je razlika “med zadevami ki dišijo” zelo velika. Tako v ceni, kot v samem času “trajanja vonja”.

 • Parfum (perfume) vsebuje od 15% do 40% esence (dišavnih sestavin) v 90% alkoholu. Vonj parfuma zdrži zelo dolgo in je najdražji.
 • Parfumska voda – (eau de parfum) vsebuje od 10% do 25% esence v 90% alkoholu. Idealen za dnevno uporabo, ker zdrži njegov vonj par ur.
 • Toaletna voda (eau de toilete) vsebuje od 5% do 15% esence v 80% do 85% alkoholu. Primerna bolj za večerne priložnosti, ker vonj izgine precej hitreje.
 • Kolonjska voda (eau de cologne) vsebuje od 3% do 8% esence v 70% do 80% alkoholu. Uporablja se le redko, saj so jo nadomestili ostali izdelki. Vonj je zelo kratkotrajen.

In kaj uporabljaš ti?

 1. Huditcha, kaj ko bi se izmislili podobno kategorizacijo in poimenovanja za razlicne vrste pijac, cokolad, ipd.? Zdaj je vsaka cokolada cokolada, cetudi ne vsebuje bistvenih sestavin (in okusa), pa vsak sok – sok. Pri slednjih denimo producenti tistim z vecjo vsebnostjo aque (beri: bolj razredceno in z bolj prefinjenim nategovanjem folka) dodajo pridevek “light” in dvignejo ceno… Dejansko pa lahko “light” verzijo naredi vsak doma tako, da “klasicni” verziji primesa 3x toliko vode. Prihranki pa so potem “astronomski”. ;)

 2. hm, na moji piše “cologne sport” in je ibr draga (60€ za 75 ml). Am I being screwed? :)

 3. Pijače so tako poimenovane.

  Sadni sok – Sok je izdelek iz sadja s stoodstotnim sadnim deležem
  Sadni nektar – Nektar povprečno vsebuje od 20- do 50-odstotni sadni delež
  Sadna pijača – Vse, kar vsebuje manjši delež soka kot nektar, spada med osvežilne pijače

  Kaj pijete vi? :)

 4. Nekoč sem bral, da pridobivajo en ‘parfum’ iz neke vrste ‘srne’ iz Sibirije….in je ful draga reč. Ve kdo kaj več o tem?

 5. Na tole ti moram odgovorit. Ni problem v tem, da pri nas ne prodajajo parfumov za moške, ampak v večini samo toaletne vode, problem je v tem, ker parfumov za moške je zelo malo! Torej problem je v proizvajalcih in ne v naših trgovinah! O tem, kolk prodajalke vedno povedat o moških dišavah v trgovinah pa tudi jest ne bi izgubljal besed.

Komentarji so zaprti.