Cena zlata dnevno narašča. Jaz pa dnevno dobivam zlate kartice na dom. Včeraj je prišla zlata American Express kartica, čeprav sem jih nedolgo nazaj “dobesedno poslal v ….”.

Pred mnogimi leti so bile zlate kartice znamenje prestiža in ko sem videl kakšnega “strica” ko je pred menoj v trgovini ali bencinski črpalki potegnil iz žepa zlato kartico, sem vedel da mu gre dobro. Sedaj se je očitno vse skupaj spremenilo, če že jaz spadam med tiste, ki jim ponujajo zlate kartice.

Klik za nadaljevanje zapisa Zlate kartice – American Express, Mastercard, Maestro
zlate kartice


Način, da ti pošljejo na dom zlato kartico in če se odločiš zanjo, jim moraš to pisno potrditi, je precej zanimiv. In priznam, malce strašljiv! Edina slabost zlatih kartic so stroški, ki so precej višji od stroškov navadnih kartic. V primeru American Express je 65€ – pri plačilu preko položnice, oz. 40€ – direktna bremenitev. Prvo leto je zastonj, prav tako pa je zastonj tudi za dva družinska člana.
Znesek se mi kljub vsemu ne zdi pretiran, saj pridobim nekaj ugodnosti:

  • zavarovanje na potovanju: nezgodno zavarovanje v primeru nesreče do 20.000€, zavaroranje za stroške zdravljenja do 8.000€.
  • zavarovanje na potovanju z letalom: zavarovanje pri izgubi prtljage v višini do 500€, zamuda prihoda letala do 200€
  • zavarovanje nakupov: v primeru kraje ali povzročene škode na kupljenem predmetu nadomestilo do 1.000€
  • Ko bom dobil prvo platinasto, ali črno kartico, takrat bom vedel, “da sem nekaj posebnega”. Lastniki zlatih kartic prinašajo več letne naročnine izdajatelju in zato je tudi lastnikov zlatih kartic zelo veliko – v bistvu je lahko lastnik vsak, ki se za to odloči!