Zlate kartice – American Express, Mastercard, Maestro

Cena zlata dnevno narašča. Jaz pa dnevno dobivam zlate kartice na dom. Včeraj je prišla zlata American Express kartica, čeprav sem jih nedolgo nazaj “dobesedno poslal v ….”.

Pred mnogimi leti so bile zlate kartice znamenje prestiža in ko sem videl kakšnega “strica” ko je pred menoj v trgovini ali bencinski črpalki potegnil iz žepa zlato kartico, sem vedel da mu gre dobro. Sedaj se je očitno vse skupaj spremenilo, če že jaz spadam med tiste, ki jim ponujajo zlate kartice.

Klik za nadaljevanje zapisa Zlate kartice – American Express, Mastercard, Maestro
zlate kartice


Način, da ti pošljejo na dom zlato kartico in če se odločiš zanjo, jim moraš to pisno potrditi, je precej zanimiv. In priznam, malce strašljiv! Edina slabost zlatih kartic so stroški, ki so precej višji od stroškov navadnih kartic. V primeru American Express je 65€ – pri plačilu preko položnice, oz. 40€ – direktna bremenitev. Prvo leto je zastonj, prav tako pa je zastonj tudi za dva družinska člana.
Znesek se mi kljub vsemu ne zdi pretiran, saj pridobim nekaj ugodnosti:

 • zavarovanje na potovanju: nezgodno zavarovanje v primeru nesreče do 20.000€, zavaroranje za stroške zdravljenja do 8.000€.
 • zavarovanje na potovanju z letalom: zavarovanje pri izgubi prtljage v višini do 500€, zamuda prihoda letala do 200€
 • zavarovanje nakupov: v primeru kraje ali povzročene škode na kupljenem predmetu nadomestilo do 1.000€
 • Ko bom dobil prvo platinasto, ali črno kartico, takrat bom vedel, “da sem nekaj posebnega”. Lastniki zlatih kartic prinašajo več letne naročnine izdajatelju in zato je tudi lastnikov zlatih kartic zelo veliko – v bistvu je lahko lastnik vsak, ki se za to odloči!

  1. Ko boš ubogal Kukija, je ne pozabi še obrniti, da se bo videl CCV :)))))

   AMEX je po mojem navadno sranje, pa naj bo zelen ali zlat in ga skoraj nikjer ne jemljejo. No ja, Diners je še večji podn. Najboljš je MC ali Visa, odvisno od pogojev pri banki.

   Ampak tisti NLB ti pa res ne more biti v čast. A je strankarska direktiva, da je treba poslovati samo z “našo” banko (čeprav, čeprav, zahecov preverjeni vojščak Narat sedaj lomasti po Abanki)? Si jo sploh upaš pokazati onstran Kolpe????

  2. @anonymous: sej ves kaj so naredil v nlb “nam”.. torej bi moral jo prvi blokirat.. ampak ker se mi ne da s tem prevec ukvarjati :) sem se prepustil prvi banki, ki sem jo imel v lajfu.. itak je ta sam za racune placevat..

   amex mi je kul za nabavo kurilnega olja na obroke in pa nakup ostalih stvari na obroke.. ceprav sedaj neke provizije zraven racunajo :(

  3. Kakor se spomnim, je bila v ZDA vcasih zlata kartica “po defaultu”, ce si bil zaposlen in imel kolikor toliko spodobne prihodke (t.j. nisi samo natakar ipd.); res kaj vredno pa je bilo platinum.
   V Sloveniji pa pri teh zadevah ciljajo na avstrijsko-balkansko nicevost (kot pravis – kdor se za to odloci) — sicer ene minimalne pogoje zahtevajo, predvsem pa te dobro oberejo za ne kaj prida vec koristi od njih. Clovek bi pomislil, da doplacas zgolj premijo na kovinsko barvo, kot pri kaksnem avtu.
   Se spomnim, ko so mi ob preteku studentskega paketa pri mastodontski banki ponudili eno leto brezplacni zlati paket… sicer sem se po izteku kmalu poslovil od njih, ker njihove cene pac niso bile ravno konkurencne, mi je pa ostalo v spominu, ko je osebna svetovalka dobila skoraj zivcni zlom, ko sem se zacudil, zakaj so ona in vsi v zgornjem stuku poslovalnice (namenjenem “posvecenim strankam”) samo do 15h na voljo, ce pa so za navadne racune do 17h oz. 18h, pa pri slednjih imas toll-free telefonsko, pri njih zgoraj pa navadno. Skratka… nic takega ni bilo, cesar ne bi bil zmozen sam opraviti, tako da je niti nisem vec videl (razen ko sem zapiral racun). :)

  4. @bralec: hvala..

   no, da ne bo kdo resno mislil, da se da karkoli narediti iz teh kartic.. nekatere niti ne delujejo :) druge pa imajo spremenjene stevilke :)

  5. Če gledate zlate kartice je potrebno pogledati tudi kaj piše na njej (banko ki jo je izdala). Če je to Banka Koper potem lahko sklepaš, da ima imetnik vsaj nekaj prihodkov (mislim da je 2.000€ minimum), če je pa to NLB pa jo dobiš z minimalno plačo….

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja