Vrhunske replike svetovno znanih ur – WTF? Ali so ponaredki/replike legalni?

  • Rolex DAYTONA za samo 99.90€, cena originala je okoli 10.000€
  • Tag Heuer SLR for MERCEDES-BENZ za samo 99.90€, cena originala je okoli 5.000€
  • Breitling for Bentley Series – Chronograph za samo 99.90€, cena originala je okoli 6.000€

Tole so podatki iz oglasa, ki sem ga pred parimi dnevi videl na Facebooku in ga tudi kliknil, ker me je zanimalo kako se lahko “legalno” prodajajo ponaredki / lepše rečeno replike svetovno znanih ur v Sloveniji.

In sem prišel do informacij, ki so me zanimale. Linka do spletne strani ne bom objavil, do ur pa pridete s plačilom po povzetju. Med drugim so na spletni strani zapisali:

  • Ure so kvalitetne izdelave in niso navaden ponaredek. Že opis mehanizma in delovanja ure, vam lahko pove, da gre za izredno dobre replike ur.
  • Vse ure so nove in zapakirane v zaščitne folije. Dobavljene so bile iz EU.

Ok, mogoče živim na napačnem planetu in mi te stvari niso povsem jasne, ampak kako hudiča lahko nekdo prodaja replike – ponaredke ur preko spleta v Sloveniji? Ali res pri nas nič ne velja intelektualna lastnina?

Zavedam se da obstaja razlika med replikami, ki imajo isto ime kot “brandi” in pa urami, ki so precej podobne “brandom”, vendar nosijo drugačna imena.

V letu 2008 so v Sloveniji odkrili 128.701 kosov ponarejenih stvari (vir)
In v Sloveniji imamo pri tem še en problem:
Tržna inšpekcija v primeru ponaredkov torej uvede inšpekcijski postopek, vendar morajo imetniki zaščitnih blagovnih znamk najprej vložiti tožbo na pristojno sodišče.

Istočasno s tožbo imetniki vložijo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero se do pravnomočnega zaključka pravde na sodišču prepove vsakršen promet izdelkov, ki so označeni s predmetnimi blagovnimi znamkami.

Po drugi strani pa s tem, ko si kupiš uro Breitling, si kupiš tudi njegovo zgodovino, oz. patino, ki jo ima ta ura. Saj si ne kupiš ure za to, da jo kažeš naokoli in da nanjo padajo “pičke”? Kot sem že prej omenil, lahko se povsem motim in ne razumem tega zakaj bi nekdo kupil ponaredek.

Precej podobna zgodba je z nakupom “ponarejenih kitajskih” iPhonetov. Zakaj hudiča bi kupoval ponaredek? Zato ker je cenejši? Samo za to, da bi imel nek približek nečemu? Nope!

Fake watches are for fake people je slogan Fondation de la Haute Horlogerie, s katerim se povsem strinjam!

fejk