Vrhunske replike svetovno znanih ur – WTF? Ali so ponaredki/replike legalni?

 • Rolex DAYTONA za samo 99.90€, cena originala je okoli 10.000€
 • Tag Heuer SLR for MERCEDES-BENZ za samo 99.90€, cena originala je okoli 5.000€
 • Breitling for Bentley Series – Chronograph za samo 99.90€, cena originala je okoli 6.000€

Tole so podatki iz oglasa, ki sem ga pred parimi dnevi videl na Facebooku in ga tudi kliknil, ker me je zanimalo kako se lahko “legalno” prodajajo ponaredki / lepše rečeno replike svetovno znanih ur v Sloveniji.

In sem prišel do informacij, ki so me zanimale. Linka do spletne strani ne bom objavil, do ur pa pridete s plačilom po povzetju. Med drugim so na spletni strani zapisali:

 • Ure so kvalitetne izdelave in niso navaden ponaredek. Že opis mehanizma in delovanja ure, vam lahko pove, da gre za izredno dobre replike ur.
 • Vse ure so nove in zapakirane v zaščitne folije. Dobavljene so bile iz EU.

Ok, mogoče živim na napačnem planetu in mi te stvari niso povsem jasne, ampak kako hudiča lahko nekdo prodaja replike – ponaredke ur preko spleta v Sloveniji? Ali res pri nas nič ne velja intelektualna lastnina?

Zavedam se da obstaja razlika med replikami, ki imajo isto ime kot “brandi” in pa urami, ki so precej podobne “brandom”, vendar nosijo drugačna imena.

V letu 2008 so v Sloveniji odkrili 128.701 kosov ponarejenih stvari (vir)
In v Sloveniji imamo pri tem še en problem:
Tržna inšpekcija v primeru ponaredkov torej uvede inšpekcijski postopek, vendar morajo imetniki zaščitnih blagovnih znamk najprej vložiti tožbo na pristojno sodišče.

Istočasno s tožbo imetniki vložijo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero se do pravnomočnega zaključka pravde na sodišču prepove vsakršen promet izdelkov, ki so označeni s predmetnimi blagovnimi znamkami.

Po drugi strani pa s tem, ko si kupiš uro Breitling, si kupiš tudi njegovo zgodovino, oz. patino, ki jo ima ta ura. Saj si ne kupiš ure za to, da jo kažeš naokoli in da nanjo padajo “pičke”? Kot sem že prej omenil, lahko se povsem motim in ne razumem tega zakaj bi nekdo kupil ponaredek.

Precej podobna zgodba je z nakupom “ponarejenih kitajskih” iPhonetov. Zakaj hudiča bi kupoval ponaredek? Zato ker je cenejši? Samo za to, da bi imel nek približek nečemu? Nope!

Fake watches are for fake people je slogan Fondation de la Haute Horlogerie, s katerim se povsem strinjam!

fejk

12 Responses to Vrhunske replike svetovno znanih ur – WTF? Ali so ponaredki/replike legalni?

 1. dvoglav pravi:

  Fake izdelki so tržna niša za potomce prišlekov, ki s tem kompenzirajo pomanjkanje kulturnih navad domorodcev.

 2. Kuki pravi:

  Hehe, so carji tud na hrvaških štantih, ko prodajajo adidas in puma torbice, pa Puma sneekerse in skoz trdijo, da so original, cena je pa cca 1/2˝ taprave cene, ne me filat pol z originali, prosm. Pa men so kupl pred leti Spider smučarsko bundo v Prištini, itak, de je fejk, ampak retardiranci to ne zastopjo in veselo kupujejo, ker tko fajn zgleda, pa je pocen. (je pa res da je topla pa vseeno):-)

 3. McFly pravi:

  Mogoče bi si najprej razčistil pojem “replika”.
  Replike namreč niso enako kot ponaredki ampak so – replike. Replike pa niso prepovedane.

 4. McFly pravi:

  Manufacturers have their right to make watches as long as it was their own brand. If it is a replica that just looks the same but does not carry a fake logo, name, or other copywrited material it is OK provided the design isn’t patented.

  It would be legal to make a watch that looks like an expensive brand, but illegal to set the logo of the expensive brand on the watch.

  1. Legal replicas do not bear the designer names or logos on them. However, illegal replicas do have the designer names and/or logos on the products.

  2. Legal replica will look similar but not identical to the designer products. While illegal replicas will look absolutely identical to the designer products.

  3. Legal wholesale replicas companies will have a disclaimer on their websites asking you to only compare their product styles or price to the originals. Letting you know that the products are not to be confused with the original brand name products. However most illegal replica companies will offer you no information, allowing you to be somewhat confused as to whether the items you are looking at are real or illegal replicas.

 5. Jaka B. pravi:

  Had, v samem centru Ljubljane se v trgovinah z oblačili in obutvijo prodajajo ponaredki znanih blagovnih znamk, pa inšpekcija le redko ukrepa (v meni znanem letošnjem primeru se je zgodilo šele po posredovanju iz Italije).

 6. markopigac pravi:

  Fejk je fajn, dokler ne poseze v tvoje pravice. Potem vec ni fajn. Kupujmo cim ceneje, pa makar za nekaj stotinov. Samo, da imamo dober obcutek fajnskega posla, ki smo ga izvedli.

 7. smoger pravi:

  ‘Po drugi strani pa s tem, ko si kupiš uro Breitling, si kupiš tudi njegovo zgodovino, oz. patino, ki jo ima ta ura. Saj si ne kupiš ure za to, da jo kažeš naokoli in da nanjo padajo “pičke”? Kot sem že prej omenil, lahko se povsem motim in ne razumem tega zakaj bi nekdo kupil ponaredek.’

  V zgornjem odseku je bistvo.
  Imaš 1 promil promila kupcev, ki kupi uro, ker mu je všeč.
  Ostali kupujejo te ure ker so navadni skoroejvići.

 8. Joker pravi:

  Jaka B. o kateri znamki govorimo??

  lp

 9. Miha pravi:

  Glede na to, da sem tudi sam kliknil na FB oglas ob strani in zagledal neverjetno lepe ure na spletu (kasneje tudi kupil), sem se odločil, da tudi sam napišem svoje mnenje glede replik.

  Ker imam na svoji nočni omarici kar nekaj ljubiteljskih ur, sem nekega dne po brskanju na FB našel oglas ob strani, kjer je pisalo, da dobiš za ceno 99eur + poštnina, izredno lepo uro (sodeč po slikah), kvalitetni avtomatski mehanizem, delujoče kronografe in tako naprej, pa sem mislil, da je vse skupaj le šala oz. nateg po domače povedano. Pa sem zaprl vse skupaj in šel spat :) Pa mi ena ura ni dala spati. Poslal sem naročilo ure na email, tako kot je pisalo med navodili za naročilo.
  Drug dan so me klicali iz te spletne strani, preverili naročilo in tako mi je že vse skupaj postalo malo bolj resno. Opozorili so me tudi, da je poštnina še dodatnih nekaj več kot 5eur in sem potrdil naročilo, naslednji dan že prejel paket, na katerem je bila velika nalepka “STEKLO”, tako da sem predvideval da je ura prispela… Bila je točno ta katero sem naročil na spletu, zavita v 1kg mehurčaste folije, tako da je res prišla k meni na dom v enem kosu.

  Zakaj to pišem ? Kupil sem uro za 108eur vse skupaj z avtomatskim mehanizmom, znotraj delujoči kronografi, ura z pravim usnjenim pasom (ne navadni skaj) in še izredno izredno lepo oblikovana ura.
  Ko sem se sprehajal po mestnih prodajalnah ur, nisem videl niti ene tako lepe ure kot je ta, izpod 300eur. S tem, da bi dobil za ta denar znamko Jacques Lemans, z quartz mehanizmom, brez kronografov in 2x slabše dizajnersko oblikovano uro, kot sem si kupil sedaj za 100eur.
  Za 100eur, bi dobil največ CASIO uro, grdo kot hudič, kovinski pas, quartz mehanizem. Najlepša hvala. Kljub temu, da se mi ne gre za to, da mi na uri piše Breitling, Rolex, itd. imam izredno lepo dizajnersko uro, kljub temu da je imitacija.
  Od tega je že cca 6 mesecev, ura še vedno teče tako kot je na začetku, brez ene same težave. Tudi prijatelj si je naročil podobno od tega dobavitelja in je z njo zadovoljen enako kot jaz. Kljub temu, da je ponaredek, sva bila oba istega mnenja, da nikjer v “legalni” trgovini ne bova za takšno ceno dobila takih ur, kot jih imava sedaj. Pa še enkrat povem, da se nama res ne gre za to, da bi ljudje mislili da imava original. Ne, zato ker najin stil življenja ni naravnan v tej smeri, kot ostali “pozerji” (če jih smem tako označit) in že Breitling na najini roki glede na ostalo izgleda ponaredek. Vendar se s tem ne obremenjujeva.

  Lp

 10. Joker pravi:

  @Miha

  lahko pripneš še link do tega prodajalca?

  lp

 11. Miha pravi:

  Nevem več linka spletne strani. Jaz sedaj kupujem direktno od njega, kontaktiram pa ga na njegov email naslov. In sicer: [email protected]
  Pa mi pošlje vedno slike še tistih ur, katere mogoče še sploh niso na spletni strani. Tako, da mislim da je to še boljši način, da prideš do njega in do njegovih ur.

  Lp

 12. Erika pravi:

  Živjo fantje,

  mene pa zanima, če mogoče kdo ve, ali je še možno naročiti te ure? ?? Na zgornji naslov sem poskusila pa ni nobenega odgovora.

  Hvala
  čawčaw

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.