Ni se še ustavilo kritiziranje Delo iPad aplikacije – v čem je smisel branja časnika v pdf-ju na iPadu?? in že imamo novo žrtveno jagnje za “peko na žaru” – sedaj obstaja tudi digitalna različica Dnevnika, ki je narejena posebej za Samsung Galaxy Tab.

Pa vendar, gremo po vrsti. Delo sem praktično “raztrgal”, pa tudi pri Dnevniku ne bom ravno pisal v rokavicah. Dejstvo je, da je edino korist od vsega tega potegnila firma Klika d.o.o., ki je naredila obe aplikaciji. Ali so bile to specifične želje naročnika, sploh ni moj problem, definitivno pa bi obe podjetji lahko vprašali na Twitterju, kaj si uporabniki želimo in bi bilo vse skupaj precej lažje, pa tudi precej bolj uporabno – če ima Delo brskanje po PDF-jih, ima Dnevnik sicer to narejeno malce bolj sofisticirano, vendar vseeno ni to to!

p.s.: barve so čudne zaradi print screen programa, ki ga uporabljam na Galaxyu – sicer so povsem normalne in ok!


Dnevnikova aplikacija je obetala, vsaj po vsem zapisanem na spletu danes, zelo veliko. Ko vneseš kodo, ki ti omogoča brezplačen dolpoteg dnevne izdaje časnika, ki jo imajo naročniki (slabost Dnevnika, Delo namreč zaenkrat to ponuja zastonj!), se vse skupaj šele začne. Imaš možnost branja zadnje izdaje, ali pa brisanja (to manjka Delu) izdaje. In potem se s klikom odpre naslovnica, ki je precej pregledna, predvsem pa je smiselna.

Odvisno od položaja samega Taba je tudi odvisno ali se vam ob strani pojavi navigacija ali je ni (slabost za pokončno držo, ki mi je bližje pri branju). Pomikanje sem ter tja je preprosto in je kot na iPadu, dvoklik pa omogoča povečevanje fontov, kar pride zelo prav.

Vendar v pokončnem formatu ne vemo točno kje smo, le v zgornjem levem kotu je majhna puščica, ki nas vrača nazaj domov. V bistvu sem precej zmeden pri navigaciji pri tej aplikaciji in sem že nekaj časa na teh “stvareh”.

Ampak grem rajši naprej. Tako kot pri Delu me moti nevključenost “spleta 2.0” – kje je možnost pošiljanja članka na elektronski naslov, na Twitter, ali Facebook. Če bi rekel, da si želim komentiranje, bi bilo itak nezaslišano – ampak za to niti ni potrebe, se mi zdi!

Suma Sumarum – Dnevnikova aplikacija, tako kot Delova in pred časom MMC RTV Slo so nekaj novega v slovenski internetni krajini. Kljub temu da sem vse tri skritiziral, naj bo to dobrohotno in dobronamerno, predvsem pa naj to upoštevajo ti, ki bodo sedaj prenavljali, oz. naredili boljše verzije obstoječega.

Mobilnih naprav nimajo vsi bralci Dela, Dnevnika… Ampak jih imajo nekateri, ki pa si želijo malce več od takšnih aplikacij, predvsem pa si želijo da bi bilo delo z njimi preprosto in da bi bila vsebina “vsaj malček” drugačna, kot je tista v tiskanih izdajah (več fotografij, mogoče dodan video?!?).

Rispekt pa vsem, ki so se upali podati v to smer v Sloveniji in ki razmišljate, da kljub temu da je iPadov po moji oceni manj kot 500 in Tabov danes manj kot 50, v promeru, da je treba nekaj narediti tudi za uporabnike, ki niso čisto navadni – pa čeprav ne bodo nikoli naročili časnika, ker informacije dobijo na drugih – elektronskih virih!