had blog roni kordis had blog roni kordis

Viralen – viralni video – kaj je to?

Viralni video, oz. viral video je tisti video, ki zaradi svoje vsebine sproži proces, da si ga ljudje začnejo med seboj pošiljati po elektronski poti, deliti, objavljati na blogih in da pride v eter tradicionalnih medijev – viralno se prenaša naokoli, kot virus.

Viralni video se zgodi, vendar imamo že precej agencij, ki ponujajo viralni video kot del “paketa” s katerim bodo naredili zgoraj omenjen proces na povsem komercialen način. Nekateri so v tem tako uspešni, da človek dejansko ne more ločiti med fake in real viralnim videom – lista 10 Memorable Viral Videos of 2010.

In o tem je bilo včeraj govora v Odmevih, glede “viralnega” videoposnetka Urške Čepin o referendumu. Vendar jim je dr. Miro Kline postavil ogledalo, ko je povedal, da se za viralni video ne sme razkriti njegov ustvarjalec, oz. kar je še slabše, da so po prvih negativnih odzivih javnosti odstranili video! To se ne dela! Te stvari je treba pred tem analizirati in pripraviti backup kanale, ki se uporabije, ko pride do situacije, kot je bila včeraj.


V zapisu Jennifer Aniston Sex Tape – viralni video in njegov recept sem se dotaknil par stvari, ki lahko poskrbijo da stvar postane viralna.

Obstaja recept, kako narediti video viralenJennifer Aniston Sex Tape je primer, ki je v bistvu oglasno sporočilo za vodo Smartwater in ima trenutno že preko 8.000.000 ogledov na YouTubeu. Uporabiš znano osebnost – Jennifer Aniston, uporabiš zavajajoč naslov – Jennifer Aniston Sex Tape in narediš rahlo parodijo, ki jo ljudje gledajo. Sicer ne razumem zakaj toliko ogledov, kajti video dejansko ni nič posebnega in če je edino dejstvo to, da so pričakovali Sex Tape in so to pogledali, potem je res kriza na tem področju in so viralne akcije povsem preproste. Recimo naslednja viralka bi bila lahko Lady Gaga Public Sex, itd… (ali si res to želim videti je povsem drugo vprašanje)

In očitno je nekdo poskušal narediti nekaj podobnega – Urška Čepin kot “znana” Slovenka, vendar je bila napaka že v samem naslovu “viralnega videoposnetka” – naslov bi moral biti Urška Čepin je vedno ZA – s čimer bi bilo precej dvoumno, kaj se želi s tem povedati! In stvar bi bila precej bolj preprosta, kot pa Urška Čepin je PROTI, čeprav je to oglas ZA pokojninski zakon?! (kaj je pesnik s tem želel povedati verjetno ne bomo nikoli izvedeli)

Na drugi strani pa imamo Petrol, ki je doživel podoben fiasko, kot Urška Čepin in pokojninska reformaPetrol in viralni video, ki to ni – viral video fail, s svojima nagcema na bencinskem servisu.

No, zadnji poskus Petrola – Nagca prala na Petrolu je neuspešen poskus nečesa takšnega – namreč spodbuditi ljudi k nagradni igri na Facebooku in preko mailov – Petrol ima na Facebook strani 383 lajkov, kar je absolutno premalo za takšno nagradno igro. Poleg tega pa bodo v nagradni igri podelili nagrade: 1. strgalo za led; 2. majica; 3. ušesnik.

Upam, da se hecajo in ne mislijo resno s temi nagradami, kajti to je podcenjevanje udeležencev. In agencija, katera jim je predlagala, predvsem pa prodala to akcijo, bi se morala krepko zamisliti nad seboj. Da o tem, da bi se morali zamisliti v Petrolu niti ne govorim!

Vseeno vsem, ki poskušate odkriti viralnost v Sloveniji, svetujem da se malce bolj poglobite v vse skupaj in namesto na prvo žogo, ki se vam zdi odlična in je vredna samega zlata, malce z distance pogledate na te stvari in se postavitve v vlogo navadnega uporabnika, ki nima nekega poglobljenega pogleda na vse skupaj. In takrat bo ideja postala bolj zanimiva in mogoče celo viralna.

Pred dvemi leti sem kupil domeno – Viralna Agencija – Kaj pa pri vas delate? Navdušujemo potrošnike! kjer sem imel namen objavljati viralne posnetke – vendar mi ob pomanjkanju časa le to ne uspeva! Ampak Uradu vlade za komuniciranje je rade volje posodim, za njihove viralne akcije!

 1. Meni se zdi ta poteza genialna in naslov po moje povsem ustreza. Urška Čepin je proti in v videu ne zna natančno povedati zakaj je proti, oz. na koncu niti ne ve, če je proti. Ljudje bi se lahko s tem hitro poistosvetili: “če je pa tak butasta baba k je Urška proti, pol pa js nesmem bit” -(bizaren primer) itd.

  Odlično prikažejo, da nasprotniki nimajo trdnih dokazov proti zakonu in da bojo proti glasovali samo puhoglavci. In za to vlogo je Urška odlična.

  Seveda se je pojavil problem, ko se je izvedelo da je to lansirala vlada. Zdaj so vsi avtomatsko proti. Puhoglavci se sedaj delajo norce iz Urške a imajo sami iste probleme s naštevanjem razlogov proti.

  Just my cup of tea.

 2. @deadrat6: zadel srciko problema.. ce bi bilo to “gverilsko”, da se ne bi vedelo, bi bilo odlicno.. ko se pod to podpise vlada, je problem vecji, kot izgleda :)

 3. Puhoglavci… sej ne morem verjeti, sam res, kot ponavadi, če nisi zraven si dobesedno “kreten”, ki ni vreden omembe.
  Včeraj sem slišal na RTVSLO da bi naj bilo 70% za, 17% pa proti pokojninski reformi. Zopet so teh 17% (niti ne vem kako so prišli do teh podatkov, kolikor vem bi naj po drugih raziskavah reforma padla) nazviali na malce čuden način…
  Dejstvo je, da žaljenje ljudtsva, laganje in zavajanje prinaša vladi vse drugo kot svetlo prihodnost.

  Slovenija ima veliko večjih problemov kot je pokojninska reforma, ki jih ne rešuje temveč poslabšuje.

 4. Zakaj se ljudje bojijo sprememb? Ker so enostavno prinesle vedno slabšo pozicijo za njih in ljudje enostavno ne verjamejo več.
  Pa saj nismo edini, zelo dober je bil primer Billa Clintona, ko je prisegel pred ljudstvu, da ni imel nič z Moniko Leavinski, kar se je na koncu izkazalo, da je lagal narodu.
  …pa nakladanja pred volitvam, kar bi dejansko lahko primerjal s samimi praški..

  LP

 5. Še sedaj ne vem kaj pomeni vciralen oz. viralko. Vem pa za dejstvo, da vsebin pod viralko ne morem odpreti. SFSN.

 6. Kaj popmeni viralko? Ker vsebin pod viralko ne orem odpreti. .

Komentarji so zaprti.