Bohinjsko jezero in slap Savica – izlet s kolesom

Bohinjsko jezero je naše največje naravno stalno jezero, z dolžino jezerske obale 10900 metrov in najvišjo globino vode 45 metrov. V tem letnem času je destinacije množice turistov, ki se kopajo v precej hladni vodi (okoli 16 stopinj, po mojem občutku), vozijo po jezeru s kajakom, kolesarijo v okolici, se podajajo na izlete v hribe, oz. kako drugače športno preživljajo dopust.

Voda, ki priteka v Bohinjsko jezero prihaja iz slapu Savica, do katerega vodi, od Bohinjskega jezera, asfaltirana cesta za vozila in makadamska pot za pohodnike in kolesarje.

In slednje je bil tudi cilj sobotnega izleta – s kolesom do Savice in potem okoli Bohinjskega jezera. Vožnja do Bohinja je potekala v koloni, z zastoji, ki se jih da elegantno rešiti, če se odpraviš na staro cesto proti Bledu. Vendar se tega trika očitno poslužujejo tudi ostali in potem nastajajo tudi tam zastoji.

Vreme v Bohinju je bilo kot nalašč za kolesarjenje. Avto sva pustila par kilometrov pred Bohinjem in vzpon proti slapu Savica po gozdu je bil kljub 13. uri zelo prijeten v hladnem zavetju dreves. Pot navzgor je makadamska in na nekaterih delih so po tleh precej velike “skale”, kar zahteva pozornost, predvsem pa pripravljenost na to, da kolo spodrsne. Vendar teh par kilometrov “trajbanja v hrib” sploh ni napornih. Če ni gužve ostalih pohodnikov, je to odlična destinacija za kolesarje.

Ob prihodu na parkirišče pod slapom Savica je bila odločitev, da se ne povzpnem do njega peš hipna. Namreč količina turistov je bila podobna kači, ki se vije po gozdu in posledično me odvrne od vsakega raziskovanja in ogledovanja.

Vrnitev v dolino, nazaj do Bohinjskega jezera je bila hitra – saj se pot vseskozi spušča in hitrosti so lahko tudi precej visoke. Seveda pa je potrebno paziti na ostale udeležence in predvsem priporočam “full suspension” bicikl, sicer bolijo roke in rit!

Pot sva nadaljevala ob jezeru, ki sva ga izkoristila za skok vanj in prijetno ohladitev na obali. Prav tako pa sem jaz preizkusil svojo obsesijo, ki jo imam zadnje čase – vožnja po vodi z biciklom – glede na to, da je bila voda “ledena”, je to pomenilo, da nog čez nekaj časa nisem več čutil in sem šel s težavo ven iz vode. In še ena stvar je zanimiva, ko je kolo v vodi do sedeža, oz. sta obe gumi pod vodo, ga zrak v zračnicah začne dvigovati. Zanimiv občutek.

Pot sva nadaljevala po potki okoli jezera – prvih par kilometrov je pot precej naporna in je treba na trenutke stopiti iz kolesa (korenine, skale sredi poti) in ga porivati za ušesa (definitivno te poti ne priporočam novim, neizkušenim kolesarjem), potem pa se le ta umiri in je makadamska. Precej je obljudena in večino časa se je potrebno ustavljati in umikati ostalim udeležencem. Vendar je celotna pot po gozdu in s pravim kolesom je super! Vsaj zame je bila.

Pot okoli jezera je dolga lo več kot 11 kilometrov (prvi del je asfaltni, drugi makadamski) in je lahko super za nedeljski izlet s kolesi – v primeru da ne marate makadama, vam preostane tudi vračanje nazaj po asfaltu!

 1. Sicer je vožnja okoli jezera kjer je TNP prepopovedana s kolesi, ampak tudi mene to ni odvrnilo. Nič nisem poškodoval, prisežem!

  1. hmmm, tole pa nisem vedel.. namrec na tabli je narisan motor – in clovek s celado.. k sem sel dvakrat gledat znak, da ne bi slucajno placeval kazni..

   UPS :(

   1. Iz strani kjer so barčki sva naredila krog kontra urinih kazalcev. Že kmalu so naju pričakale table o TNP in prepovedi sprahajanja psov, vožnji z motorji in kolesi, smetenju ter trganju rožic. :)

    Kasneje sem na neki skupni kolesarski turi govoril s čuvajko/redarko/skrbnico TNPja. Kazni so visokeeee.

 2. Pozabil si narediti en krog po novi bohinjski kolesarski poti od Boh.Bistrice do jezera…

 3. Mogoče si tip človeka bolj za tople vode in te hitro zebe, ampak danes in včeraj smo se kopali v jezeru in voda ima 21stopinj, čez dan še kakšno stopinjo več. Kar je odlična temperatura za plavanje ter ohladitev ;)

  1. odvisno kje :) ker ko sem sel v vodo pri “kozorogu”, oz. pri turisticni ladjici je bilo posteno “topla voda”, za razliko od tocke, kjer pritece voda iz slapu – fukin ledeno :)

Komentarji so zaprti.