Včeraj sem pisal o jezerih, v katerih se lahko kopamo / 5 skokov v ledeno mrzlo vodo. Ker je bil dan vroč, sem se odločil, da poiščem par točk, kjer se lahko poleti ohladim in kjer ni posebej velike gužve. Seveda sem iskal vodo, ki bo imela manj kot 15 stopinj. Ali sem našel kakšno takšno destinacijo?

Seveda sem našel. Cilj je bil Bohinj oziroma njegova bližina. Raje kot proti morju se namreč v tej vročini odpravim proti Gorenjski in če je možno ob jezero, ali reko. Kljub temu, da je bila nedelja, je bila vožnja dokaj tekoča, edino mimo Bleda so bili zastoji – kar je vsakodnevna stalnica. Sočustvujem z ljudmi, ki živijo na Bledu in se morajo čez poletje vsak dan voziti v druge kraje..

Še dokaz, da sem se res vrgel v svako od spodaj opisanih voda!

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis

Prvi skok je bil skok v reko Savo pri Bitnjah – pred Bohinjem. Ko sem zagledal čudovito cerkev, sem zapeljal na njeno parkirišče in par sto metrov naprej me je pričakala čudovita Sava. Prijetno ohlajena – temperatura nekje okoli 13 stopinj in tako čista, kot je čista Soča. Skok v vodo je bil osvežilen – vendar pozor – tok reke je zelo močan in je potrebna velika previdnost pri kopanju v Savi. Prijetno ohlajen sem se odpravil naprej proti Bohinjskemu jezeru, kjer poznam čudovit “plac” za skakanje.

Parkiranje ob Bohinjskem jezeru je vedno problem. Sam poznam par destinacij, kjer se da parkirati in apropo mojemu pizdenju pred par dnevi sem poskušal parkirati ob hotelu – kjer pa me je fant, ki ureja okolico prijazno opomnil, da je to parkirišče za hotelske goste. Brez ugovarjanja sem prestavil avto par metrov naprej in šel do destinacije, ki sem jo odkril pred par leti, ko smo “skavtali” za “fotošuting” lokacijo.

Visoka skala, globok tolmun in Sava, ki ima manj kot 12 stopinj. Kljub bližini Bohinjskega jezera je bilo samo par obiskovalcev  – predvsem skupina “mulčkov”, ki so najbolj uživali, ko sem jim dal GoPro kamero in so se lahko snemali med skakanjem. Višina skale je okoli 6 metrov in skok na glavo s kamero je bil kar prijeten. Še bolj prijetna pa je bila voda, ki me je zelo hitro ohladila. Čista voda je bila kriva, da sem skočil še parkrat in vsakič znova užival.

Naslednja destinacija je bila Bohinjsko jezero – dnevno parkiranje stane 5 eurov in ob odhodu sem ugotovil, da so imeli redarji hudo dobro bero, saj je večina vozil imela obvestilo redarstva. Da tega, da je premalo parkirnih mest ob Bohinjskem jezeru niti ne omenjam. Sam sem se odločil za Ukanec in kamnito plažo. Voda ima temperaturo okoli 22 stopinj in je pretopla. Na srečo je meter pod površjem precej hladnješa voda v kateri se lahko ohladiš.

Vendar pozor. Ob Bohinjskem jezeru ne boste sami, ampak boste v družbi množice. Ker sam nisem ljubitelj gužve, sem začel razmišljati, da bi šel do slapu Savica in se ob njegovem izviru vrgel vanj. Ker sodi v TNP je, tako kot v visokogorskih jezerih, kopanje prepovedano. Škoda..

Ko sem razmišljal o naslednji destinaciji sem se spomnil sosteske Vintgar. Vedno prijetno hladno in deroča voda, ki teče skozi sotesko. Vstopnina v sotesko Vintgar je 5 eurov. Ko sem vprašal “biljeterja”, kje se da kopati, se mi je samo nasmejal in povedal, da ima voda okoli 9 stopinj. In če se že želim kopati je na koncu soteske slap Šum, kjer bom lahko zaplaval. Glede na to, da sem včeraj skočil v Sočo, sem se mu zahvalil za nasvet in šel iskati slap Šum.

Namočil sem nogo v vodo in začel razmišljati o tem, če mi je tega res treba. Seveda nisem niti za trenutek okleval, ampak ko sem skočil v vodo, sem razumel o čem je gospod govoril. Mrzlo, ampak res mrzlo. Vendar pa po drugi strani čudovito – predvsem zato, ker se nihče drug ne kopa v tej vodi. Za tiste, ki imajo radi res mrzlo vodo, je to prava izkušnja.

Ali bom nadaljeval z odkrivanjem takšnih destinacij? Verjetno da! Vendar bom moral sedaj dejansko že iskati tolmune, ali pa jezera, kjer so nižje temperature voda – ker bo jezerih z višjimi temperaturami je že preveč ljudi. Če ima kdo kakšno idejo, ali nasvet, kje naj najdem hladna jezera, ali voda – na dan z besedo. Večno vam bom hvaležen!

Jezera, v katerih se lahko kopamo / 5 skokov v ledeno mrzlo vodo