Čukova jama / Bobovška jezera / ideja za nedeljski izlet

Čukova jama je eno izmed treh jezer, ki tvorijo Bobovška jezera blizu kraja Bobovek na Gorenjskem. Če niste ljubitelj gužve, ki je čez poletje stalnica na Blejskem in Bohinjskem jezeru, potem je tole odlična ideja za izlet. Vožnja do Kranja in potem proti Brdu in med hišami proti jezeru – prvič je dokaj težko najdi pravi odcep (zemljevid).

Čukova jama je še dokaj neobljudena. Danes je bilo manj kot 30 ljudi okoli jezera, kljub temu, da je voda topla in kljub svoji barvi je čista – jezero je pretočno in nikjer okoli ni lokala, ali glasne glasbe. So pa domačini, ki pridejo s kolesi, se vržejo v vodo in odidejo naprej. No, obstajajo tudi takšni, ki s seboj prinesejo žar in plinsko jeklenko in potem na obali pečejo meso.

Sam sem bil najprej malce skeptičen – naj skočim v vodo, ali naj raje počakam na obali. Pa vendar je bila odločitev, da se vržem vanjo odlična. Ravno prav topla in smešno, da kljub temu, da je precej SMB barve, nima nobenega vonja in da me kljub plavanju z odprtimi očmi niso oči čisto nič pekle.

Po pričevanju domačinov je blato, s katerim se mažejo starejše obiskovalke zelo zdravilno in posledično ni nič takšnega, če okoli jezera hodijo blatni ljudje.

Okoli jezera je dovolj naravne sence, prav tako pa je mogoče loviti ribe – ampak po principu ulovi in izpusti, prav tako pa se je mogoče dogovoriti za piknik ob jezeru – vendar zgolj ob predhodni najavi.

p.s.: seveda je plavanje na lastno odgovornost!

cukova_jama_bobovska_jezera_005

 

  1. Me veseli, da se nisem motil – pred tedni sem na Sv. Ani nad Podpeškim jezerom srečal gospoda, ki me je spraševal glede Trbojskega jezera… Kot sam veš je to jezero na reki Savi, podobno kot Zbiljsko jezero, le par kilometrov višje na Savi, prav tako posledica elektrarne.

    Sem mu svetoval, naj se raje zapelje do Kokrice pri Kranju na Čukovo jamo – ker se mi je zdelo, da je voda primerna za kopanje. Upam, da je izkoristil moj nasvet :)

    1. top nasvet.. ker trbojsko jezero ni ravno za plavanje :) imajo pa pri krivi scuki odlicne postrvi :)))

Komentarji so zaprti.