Faaker See / Baško jezero / nasvet za nedeljski izlet

Faaker See oz. Baško jezero je jezero v Avstriji, ki je od Ljubljane oddaljeno okoli 90 kilometrov. Leži med naselji Bače (Faak am See), Drobolje (Drobollach am Faaker See) in Brdo ob Baškem jezeru (Egg am Faaker See). Najbolj znano je po dogodkih za motoriste (European-Bike Week), ki ga organizirajo vsako leto in ki privabi motoriste iz cele Evrope.

Če ste se naveličali gužve in srečevanje kolegov in prijateljev ob Blejskem, ali Bohinjskem jezeru, potem je skok čez “mejo” v Avstrijo, da Faaker Seeja prava odločitev. Jezero Faaker See (ja, prav zanimivo je tole napisati) je veliko 2.2 km² in maksimalna globina vode je skoraj 30 metrov. Jezero in okolica sta urejena po “avstrijsko” in vse je točno tako, kot mora biti.

faaker_see_basko_jezero_006

Za vstop na plažo oz. dostop do jezera se plača posebej, medtem ko je parking zastonj. Uporabnina jezera je 5 eurov (vsaj na tistih parih krajih, ki sem jih jaz obiskal je bila takšna cena). Ležalnike in ostalo se plača posebej. Vendar je vse zelo urejeno in nikjer ni niti ene smeti.

Avstrijska urejenost je nekaj, kar mi je bilo od nekdaj fascinantno. Že sama urejenost okolice hiš, cest in vsega ostalega je fascinantna. Sicer mi Avstrija ni najbolj blizu, vendar sem vedno znova presnečen nad tem, kako oni skrbijo za okolico in naravo. V okolici Faake Seeja je kup čudovitih hišk, ki imajo tako lepo urejeno okolico, da se za trenutek ustaviš in občuduješ. Prav tako je v tem delu veliko novozgrajenih stanovanj, ki jih očitno kupujejo Avstrijci in potem poletja preživljajo poleg jezer.

faaker_see_basko_jezero_002

Voda v Faaker Seeju je turkizno zelena in čista. Večina ljudi leži po urejenih travnikih in v senci senčnikov. V svojem par urnem opazovanju in kopanju v jezeru, sem ugotovil, da Avstrijci res uživajo v tem jezeru.

Dostop do Faaker Seeja? Jaz sem se odločil za pot skozi Ljubelj. Podoživljati neke druge čase, ko smo “švercali” stvari iz Avstrije in ko smo hodili v Avstrijo po “fasngo”. Zanimivo je gledati zapuščene objekte preko meje, ki so pred mnogo leti bili naša zadnja postojanka, ko smo se vračali iz Avstrije in smo pri njih zapravili še zadnje šilinge, ki so nam ostali. Če ne želite plačati vinjete za njihove avtoceste in se ogniti gužvi, potem priporočam prehod Ljubelj.

Faaker See me je pozitivno presenetil in definitivno ga priporočam za nedeljski izlet.

  1. Yo Roni,

    si videl tam tudi kaksnega psa ob jezeru? Se da it s psom pa da lahko tudi on mal zaplava? Niso vedno povsod navduseni nad tem namrec

Komentarji so zaprti.