Motovun / Montona je majhno mesto, ki leži 30 kilometrov oddaljeno od Slovenije. Motovun ima 531 prebivalcev, vendar je turistično vedno zanimivo mesto. Predvsem pa je Motovun znan po tartufih in odličnem vinu, ki ga pridelujejo domačini v okoliških vinogradih. Prav tako pa je v Motovunu vsako leto motovunski filmski festival.

Za dostop do Motovuna z avtom, boste morali plačati in parkirati avto – do obzidja pa vas bodo odpeljali z avtobusom. Motovun lahko obiščete tudi s kolesom – sicer bo precej naporno, ker Motovun leži na hribu, vendar boste nagrajeni z razgledom. Glede na to, da mesto leži blizu nekdanje železniške proge Porečanke je precej pogosta destinacija kolesarjev.

Mesto Motovun naj bi bilo zgrajeno na energetski točki in zato so ljudje, ki pridejo v Motovun in tam živijo vedno nasmejani in dobre volje. Bolj bo držalo, da so obiskovalci mesta zadovoljni, ker imajo čudovit pogled na dolino reke Mirne, predvsem pa zaradi samega mesta, ki je preprosto in prijazno in prav tako znano po odličnih restavracijah (priporočam restavracijo Mondo). Ko boste v teh krajih, preizkusite njihovo malvazijo in tartufe.

V Motovunu sem bil v okviru #shareistria blogerskega odkrivanja Istre, ki sta ga skupaj pripravila BMW Slovenija in Istra.hr. Čudovita izkušnja, še posebej, ker sem v teh krajih bil že velikokrat, vendar je ogled mest z vodičem čisto nekaj drugega, predvsem pa je vse skupaj precej bolj zanimivo.

Motovun je vedno vreden ogleda. In če vas bo navdušil, je naokoli še par destinacij, ki se jih splača obiskati.

motovun_montona_006

motovun_montona_005