Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Gradiško jezero, Zbiljsko jezero, Preddvorsko jezero

Se Slovenci sploh zavedamo, koliko lepih jezer imamo? V Wikipedio je vpisanih 321! V resnici pa jih je še veliko več. Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Gradiško jezero, Zbiljsko jezero, Preddvorsko jezero – samo par jezer, ki so poznana, predvsem pa množično oblegana v vsakem letnem času.

Kadar imam čas, se peljem po stari cesti od Ljubljane proti Trojanam, skozi Lukovico. Vedno opazim tablo Gradiško jezero, vendar nikoli ni bilo časa, da bi si ga šel pogledat. Prijetno urejena cesta pripelje do samega jezera. Vendar mi je v oči padlo nekaj povsem drugega. Na vsakem koraku so table s prepovedmi. Prepovedano plavanje, prepovedano metanje kamnov v vodo, prepovedana vožnja s čolni, prepovedana vožnja z avtomobili!
Sprehod ob jezeru je odkril nekaj, kar me je spomnilo na filme o Jamesu Bondu! Je spodaj jedrski reaktor? Preizkuša SV podmornice? Pogled na ograjo je skoraj potrdil moje sumnje!

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_001

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_003

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_002

Naprej proti Zbilju in Zbiljskemu jezeru. Zbiljsko jezero je zajezitveno jezero, ki so ga ustvarili leta 1953. Pestra ponudba hrane in pijače je mamljiva za obiskovalce, ki se jih ob popoldnevih in večerih kar tare. Jezero je polno račk in labodov, ki z veseljem uprizarjajo svoje paritvene točke. Prav tako pa je možna vožnja s čolnom po jezeru – le da je jezero precej polno mulja in alg.

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_004

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_005

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_006

In potem naprej proti jezeru Preddvor – Črnava. Situacija pa povsem drugačna. Ljudje so se kopali v jezeru, ki je čisto in urejeno. Sonce in oblaki pa so naredili čudovito kompozicijo, ki so jo popestrile gore v ozadju. Lokacija je kot nalašč za poroke, predvsem pa imajo tudi pestro gostinsko ponudbo.

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_008

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_009

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_007

Mimo Blejskega jezera, kjer je bil seveda obvezen postanek me je pot vodila naprej proti Bohinju. Vendar sem se vseeno moral ustaviti in narediti par fotografij. Bled je sicer lep, vendar je pozabljen nekje v nekem drugem času in prostoru. Gostinska ponudba je pestra, prav tako je vse urejeno, vendar me vse skupaj na nek način spominja na mondena središča po svetu, ki so namenjena “penzionistom”, kajti na mlade nihče ne pomisli. Včasih naravne danosti pač niso dovolj in je potrebno še marsikaj drugega narediti in spremeniti. Ampak pri nas te stvari potekajo v povsem drugačnem ritmu, kot bi morale.

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_010

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_012

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_011

In še zadnja destinacija. Bohinjsko jezero je čudovito, veliko bolj prvinsko, predvsem pa veliko manj oblegano kot Blejsko jezero. Je odlična izhodiščna točka za vse, ki ljubijo mir in naravo, predvsem pa ki jim je všeč obdanost z vršaci. Kljub hladni vodi se na obali, ob sončnih dneh, kopa veliko ljudi. Gostinska ponudba je, vendar ne povsem ob jezeru, kar mi je odlično!

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_014

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_015

jezera_bohinjsko_blejsko_gradisko_zbiljsko_013

  1. Potemtakem niti ni čudno če so turisti samo v Ljubljani. Domači operaterji rek in jezer niti ne nudijo, ker lažje je poslati ljudi ven ter posledično kupiti paket že iz tujine.

Komentarji so zaprti.