Če se mi zdi ideja za Supervizorjem odlična in uporabna, se mi zdi Objava podatkov o transakcijah 38. člen ZPPDFT, ki ga dnevno objavljajo na spletnem mestu Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja precej zgrešena. Zakaj? Ker ne vem, zakaj bi morala javnost imeti dostop do teh podatkov, ko bi bilo povsem dovolj, če bi te podatke imel Urad za preprečevanje pranja denarja in bi javnosti bil omogočen vpogled, vendar ob registraciji, oz. identifikaciji.

Takole imajo zapisano na spletnem mestu:

Urad RS za preprečevanje pranja denarja na podlagi 38. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (Ur. l. RS, št 60/07, 19/10 IN 77/2011; v nadaljevanju. ZPPDFT) objavlja seznam držav, iz drugega odstavka 22.a člena tega zakona in držav, pri katerih obstaja večja verjetnost za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Organizacije iz 1., 2., 3., 4. in 12. točke prvega odstavka 4. člena ZPPDFT morajo Uradu sporočiti podatke o vsaki transakciji, ki presega vrednost 30.000 eurov in se izvaja v dobro pravnih in fizičnih oseb v države ali s sedežem oziroma stalnim ali začasnim prebivališčem v naslednjih državah:

Sledi spisek držav: Iran, Kuba, Bolivija, Turčija, Andora… Cel kup jih je. In posledično podjetja, ki delajo s temi državami, oz. uvažajo stvari iz teh držav, se sedaj javno razkrivajo s kom delajo. Namreč v Excel tabeli, ki jo vsak dan objavijo na spletnem mestu, so tudi podatki komu je bil denar namenjen. Recimo včerašnja tabela izgleda takole – klik na link.

Torej iz tega je razvidno, da je podjetje NIKAL D.O.O., ki ima sedež v Mariboru, nakazalo podjetju THISTLE TRAVEL, ESA TRZ.I iz Turčije znesek 212,461 eurov za TURISTIČNE USLUGE. Ali je to podatek, ki mora biti res na očeh javnosti?? Meni osebno se zdi tole precej sporno z vidika poslovanja podjetja, kateremu so takšne stvari lahko poslovna skrivnost?! Se motim?

Dnevno sveže informacije o nakazilih v “nevarne države” lahko poiščete na naslovu !

4 Responses to Podatki o transakcijah 38. člen ZPPDFT – Urad za preprečevanje pranja denarja

 1. Matty pravi:

  zanimivo, da je največ izplačil na ciper… kamor se izplačujejo poplačila posojil, investicije, itd itd… vglavnem, tax evasion…

  se pa strinjam, da ni razloga, da bi bilo to v javnem interesu, da bi se objavljalo… so pač transakcije med podjetji (zdej, če že, naj se objavljajo samo transkacije, ki jih delajo podjetja v državni lasti).

  Seveda, na drugi strani bi pa morala tole davčna uprava zelo podrobno spremljati…

 2. Anonimno pravi:

  Se strinjam. Je pa zanimivo kaj plačuje Elektro primorska na Cipru. Dvomim da električno energijo. In po mojem znanju na Cipru tudi ne proizvajajo kakšni posebnih delov, ki bi jih lahko tako podjetje potrebovalo. Najbolj zanimivo pa je ko prejemnika plačila ‘RUDNAP ENERGY LTD.’ vržemo v google

  JA je koristno kljub spornemu varovanju poslovne skrivnosti

 3. Gregor pravi:

  In sedaj se bodo ponovno pričele špekulacije. “Kaj plačuje neka firma na Ciper”? Verjetno ima poslovni partner tam odprto podjetje – in če kupuješ velike količine energentov (nafta, elektrika,…) je velika verjetnost, da so tisti, ki ti jih prodajajo, še bolj pametni in imajo podjetja ustanovljena prav v davčnih oazah.
  Zame je to še eno orodje za špekuliranje in podpihovanje.
  Če smo prišli že tako daleč, je najbolje, da so vsi računi javni in da gremo 1x na teden na referendum in se odločamo o tem, kaj bo kdo komu ta teden plačal.
  Banana republika? Nop, daleč od nje smo…

 4. Lance pravi:

  Sam osebno pa se s tem strinjam, vendar za zneske, ki so mnogo večji od 30 000. Čeprav se zopet s tem odpre loophole, da se pere na obroke. Sicer pa če se ne motim, so tako ali tako na biziju objavljeni podatki o poslovanju podjetja (ne vem sicer, kako podrobno, i.e. ali je navedena vsaka transakcija), tako da mislim, da ne gre za tako korenito spremembo in odkrivanje poslovnih skrivnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.