Od Izlak do Firenc je 540 kilometrov in po podatkih ViaMichelin je to približno 5 ur in pol vožnje. Glede na to, da se cene goriva dvigujejo v nebo, sem se odločil, da bom kontriral in bom poskusil voziti s čim manjšo porabo na daljših relacijah in posledično se mi ne bo poznala cena goriva! Danes zjutraj sem točno to naredil. Namreč odločil sem se, da bom po avtocesti vozil 120 km/h, da ne bom sunkovito pospeševal in zaviral, predvsem pa da bom vozil umirjeno.

Rezultati na pol poti so me presenetili. Vendar me je še precej bolj presenetila prometna nesreča, zaradi katere smo morali čakati v koloni več kot 20 minut, da je helikopter pristal na voznem pastu avtoceste in pobral ponesrečenca. Ampak to še ni bilo vse. Približno 100 kilometrov kasneje smo opazil črn dim, ki se je valil iz odstavnega pasu – prepričan, da je to delo na cesti, sem se pripeljal do mesta, kjer se je dvigal dim in videl, da je gorel kombi. V bistvu je bil cel kombi že popolnoma v plamenih in nikogar nikjer v bližini. Glede na to, da se je celotna kolona pomikala po polžje mimo in da je bilo to par metrov pred samim tunelom, je bil občutek precej grozen! Niti pomislim rajši ne, kaj bi bilo, če bi eksplodiral kombi in bi se zažgalo še več tovornjakov, ki so bili okoli.

Ampak nazaj k porabi – 542 kilometrov, povprečna hitrost 92km/h in poraba 4,3l!!! Za štiri leta star avto in preko 190.000 prevoženih kilometrov je to odlična številka!

p.s.: vmes v galeriji je ena fotografija, ki mene osebno takoj asocira na vožnjo po avtocesti proti Milanu – namreč dreves sredi avtoceste so možna samo v Italiji – in priznam, dobro zgledajo!!