Firence, aka Firenze, aka Florence so glavno mesto Toskane in od leta 1982 spadajo v Unescovo kulturno dediščino. Mesto s preko 400.000 prebivalci leži ob reki Arno in je znano po pojmih kot so: Uffizi Gallery, Pitti Palace, Piazalle Michelangelo, Duomo, Piazza della Signoria (Palazza Vecchio), Ponte Vecchio, Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Niccolò Machiavelli, Roberto Benigni…

Ena izmed najboljših točk za razgled na samimi Firencami je Piazzale Michelangelo, ki nudi panoramski razgled nad celotnimi Firencami in da obiskovalcu predstavo o tem, koliko časa naj jim nameni. Moje mnenje je, da manj kot dva dneva je skoraj nesmiselno! Če pa želite obiskati vse muzeje, ki jih je nebroj, oz. vse razstave in videti dela razstavljena v Uffizi Gallery, potem dodajte še kakšen dan – pa še nasvet, karte rezervirajte preko spleta (vir) saj boste tako prihranili par ur čakanja v vrsti na karto.

Pa še nekaj je potrebno upoštevati. Parkirnina v Firencah, oz. njeni okolici je precej draga. V center mesta se ne da priti z avtom, razen če.. No, to je druga zgodba. Ura parkinga stane 3 eure, od tretje ure naprej pa 2 eura – parkirnina v Ljubljani je smešno poceni! Ta strošek vzemite v zakup, kot tudi dejstvo, da so lokali okoli zgoraj omenjenih, znanih, lokacij svinjsko dragi – skoraj podobno kot lokali na Markovem trgu v Benetkah. Ko greste par ulic stran, dobite povsem normalne cene, predvsem pa odlično hrano.

Glede na to, da so oddaljene 5 ur od vožnje z avtom od Ljubljane, priporočam Firence za kak vikend izlet!!